GHIDUL FOOD TRUCK – cum sa deschizi o astfel de afacere si ce presupune?

GHIDUL FOOD TRUCK

Food truck-urile sau food vans cum se mai numesc, reprezinta idei de afaceri care se potrivesc antreprenorilor dinamici, care nu se lasa surprinsi de provocari si sunt in cautare de o activitate pe roti, care sa ii poarte prin toata tara. Iata care e investitia initiala, ce avize se obtin si cum se organizeaza cel mai bine o astfel de afacere! 

Infiintarea unui restaurant mobil, adica a unui FOOD TRUCK

Pentru inceput, alege ce tip de entitate juridica vrei sa infiintezi pentru a demara afacerea ta pe roti.

Poti citi mai multe despre fiecare entitate, diferentele dintre ele si actele necesare, dand click pe link-urile de mai jos:

Investitia initiala se ridica undeva la 30-40.000 euro, in functie de buget, de tipul de food truck si nu numai:

  • 10-20.000 de euro – costul rulotei;
  • 10.000 de euro – echipamente;
  • + costurile pentru partea legala si consultanta, plan de afaceri, marketing initial, contabili, etc.

Din pacate, la acest moment, nu exista un cod CAEN specializat pentru acest tip de comert sau afacere. De aceea, exista numeroase coduri CAEN care se autorizeaza pentru acest tip de afacere. Dintre acestea, amintim:

  • Cod CAEN 4799 – Comert cu amanuntul efectuat in afara magazinelor, standurilor, chioscurilor si pietelor;
  • Cod CAEN 5610 – Restaurante (unde se includ bufete express, tonete mobile de inghetata sau carucioare mobile / standuri cu mancare in piete, etc.);
  • Cod CAEN 5621 – Catering in cadrul unor evenimente;
  • Cod CAEN 5629 – Alte activitati de alimentatie;
  • Cod CAEN 5630 – Baruri si alte activitati de servire a bauturilor (in cazul drink-van-urilor, unde se servesc doar bauturi alcoolice, cafea, ceai etc.).

Autorizatii si avize pentru un food truck

Dupa infiintarea firmei, alegerea potrivita a codului CAEN, urmeaza obtinerea autorizatiilor si avizelor de functionare necesare acestei activitati. Pentru ca nu exista o legislatie in domeniul food truck-urilor in Romania, e greu de stabilit care sunt autorizatiile necesare, de aceea se obtin cele pentru codurile CAEN de mai sus.

Fiind vorba practic despre un punct de lucru mobil, ai nevoie si de o casa de marcat mobila, obtinuta de la o firma specializata si inregistrata la ANAF. Detalii poti obtine de la un contabil.

Fiind vorba despre o afacere mobila, autorizatiile si avizele se obtin de la fiecare Primarie pe teritoriul careia se afla food truck-ul, la un anumit moment.

Daca vorbim despre un food truck care participa doar la festivaluri sau evenimente speciale, atunci poti discuta cu organizatorii, deoarece de multe ori acestia obtin autorizatiile necesare pentru intregul eveniment, inclusiv cele necesare unui food truck. Acest lucru faciliteaza accesul unui astfel de food truck, deoarece avizele si autorizatiile se obtin intr-o perioada cuprinsa intre 1-3 luni, in functie de Primarie.

O alta solutie ar fi sa gasesti un spatiu unde sa “parchezi” food truck-ul tau si sa obtii avizele doar la Primaria care administreaza respectiva locatie. Eventual, la anumite perioade de timp, iti poti schimba locatia, dar va trebui sa obtii toate avizele si autorizatiile de la institutii si Primaria adiacente spatiului.

Asociatia Romana de Food Truck incearca sa ajunga la un consens cu autoritatile pentru a identifica un cod CAEN nou, specific acestui tip de activitate si pentru a facilita procedurile de infiintare, autorizare, etc. a food truck-urilor in Romania.

Daca doresti ajutor in ceea ce priveste obtinerea autorizatiilor de functionare, REINVENT CONSULTING iti ofera servicii complete pentru obtinerea lor la un onorariu de 800 RON (nu sunt incluse si taxele de la institutii). Vom obtine toate autorizatiile si avizele necesare inclusiv DSP, DSV, ISU (negatie), etc., inclusiv avizul de Primarie.

Sfaturi de la antreprenori in domeniu

Corina Simion, antreprenor in domeniu, intr-un interviu pentru Startupcafe.ro, a transmis 4 lucruri de care trebuie sa tii cont inaine sa decizi ca o astfel de afacere este potrivita pentru tine:

  • Este recomandat un numar restrans de produse, deoarece spatiul de depozitare este mic;
  • Sa ai materie prima limitata;
  • Food truck-ul nu este conectat la curent, deci ori folosesti toata materia prima, ori inchiriezi un depozit de frig;
  • Cele mai profitabile luni sunt mai si septembrie.

Promovare si evenimente dedicate food truck-urilor

Numeroase evenimente propun drept solutie de “catering” food truck-urile, de aceea in ultimii 2 ani aceste afaceri s-au inmultit. Te poti promova in orice forma doresti: pe afisele sau paginile altor evenimente, unde participi; pe Facebook-ul afacerii tale sau pe orice alt canal de Social Media, pe un website personlizat pentru afacerea ta,etc. Fii creativ, gandeste deschis si vei gasi cel mai bun mijloc de promovare potrivit afacerii tale!

Asadar, fii la curent cu ultimele evenimente, festivaluri de muzica sau festivaluri culinare din Romania si participa pentru a castiga clienti, popularitate si, de ce nu…un premiu.

Asta deoarece la inceputul lui 2018, a fost organizata o gala speciala pentru antreprenorii din domeniul food truck, in cadrul careia s-au premiat: Best Burger, Best Sandwich, Best Ethnic, Best Seafood, Best Hot-Dog, Best Dessert si Best Drink. E vorba despre Food Truck Society Awards, care a premiat si si votul popular, adica Public’s Choice, precum si Truck of the Year, votat de un juriu special. Acelasi eveniment a adus in Romania si prima conferinta in domeniul food truck-urilor, Food Truck Society Conference,  unde s-au reunit organizatori de evenimente culinare din Romania, proprietari si antreprenori din domeniu, bucatari renumiti si alte personalitati internationale.

In plus, exista o comunitate destul de unita si bine informata a celor care sunt antreprenori in domeniu sau operatori de food truck-uri. Spre exemplu, in perioada 25-28 mai 2018 se organizeaza la Bucuresti primul Food Truck Festival din Romania, care va aduna peste 100 de vendori cu diverse produse: de la van-uri cu produse alimentare pana la furgonete cu bauturi, cafea,etc.

Fenomenul food truck-urilor este din ce in ce mai popular in Romania, insa trebuie sa fii informat de la inceput ce presupune sa fii antreprenor in domeniu si cum sa te organizezi. De aceea, profita de serviciile profesionistilor in materie de partea juridica si contabila a dezvoltarii unei astfel de afaceri si discuta in cadrul comunitatii antreprenorilor culinari.

Ai nevoie de suport pe partea juridica sau financiara? 

REINVENT CONSULTING iti sta la dispozitie cu o multitudine de servicii:

Detalii despre seviciile financiare: CLICK AICI! 

Detalii despre serviciile juridice si de infiintare : CLICK AICI! 

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail firma@reinventconsulting.ro sau financiar.contabil@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Pe aceeasi tema

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *