Modele de contracte: Contractul de asigurare a autovehiculelor

Modele de contracte: Contractul de asigurare a autovehiculelor

Modele de contracte Contractul de asigurare a autovehiculelor
Modele de contracte. Contractul de asigurare a autovehiculelor

Contractul de asigurare autovehicule reprezinta unul dintre contractele cu un grad sporit de complexitate ce comporta particularitati multiple impuse de catre fiecare societate asiguratoare in parte.

Clauzele esentiale ale contractului de asigurare mentionate la art. 10 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile din Romania sunt urmatoarele:

  • numele complet, domiciliul si/sau sediul partilor contractante, calitatea in care se afla ca parti la contractul respectiv;
  • obiectul contractului de asigurare, de bunuri, de persoane sau de raspundere civila;
  • riscul sau riscurile ce se acopera prin contractul de asigurare;
  • evenimentul asigurat;
  • momentul inceperii si cel al incetarii raspunderii asiguratorului;
  • prima de plata si modul de plata al acesteia;
  • sumele asigurate;
  • alte elemente care stabilesc drepturile si obligatiile partilor.

Riscul, reprezinta consecinta materiala a producerii evenimentului asigurat, apt de a fi masurat din punct de vedere financiar la producerea sa, si este un element fundamental al contractului de asigurare. El este consecinta producerii unui eveniment aleatoriu, constituie chiar obiectul contractului de asigurare si trebuie sa fie real si licit.

Pentru a opera excluderea riscurilor neasigurabile, acestea trebuie declarate expres si explicit. Pentru a fi considerate riscuri neasigurabile, excluse expres, este necesar sa se foloseasca termeni clari, precisi si neechivoci in polita de asigurare.

Declararea riscului asigurat este una din obligatiile absolut fundamentale ale asiguratului, avand scopul de a permite asiguratorului sa-si formeze propria opinie asupra acestuia, de a-l incadra intr-o anumita categorie in statisticile sale si de a stabili, in functie de aceasta o prima corespunzatoare.

Din punct de vedere al asigurabilitatii, riscurile asigurabile sunt de regula riscurile pure, cele care nu produc decat prejudicii si niciodata castig. In aceasta categorie intra explozia, accidentele, furtul, naufragiile, cutremurele, etc. si asiguratorii le accepta in procesul de contractare.

Asiguratorii nu accepta riscurile speculative deoarece acestea pot produce si castig.

Prin prima de asigurare se intelege suma de bani pe care asiguratul o plateste asiguratorului in schimbul asumarii de catre acesta a obligatiei de plata a indemnizatiei de asigurare pentru acoperirea prejudiciului ce eventual l-ar suferi ca urmare a producerii unui eveniment asigurat. Prima de asigurare, asa cum este reglementata ea si in dreptul roman al asigurarilor permite partilor sa negocieze si sa stabileasca fie plata direct sau prin intermediar, fie anticipat si integral sau in rate.

Suma asigurata reprezinta suma declarata de asigurat ca reprezentand valoarea reala a obiectului asigurarii care poate fi o asigurare de accidente sau raspunderi in cazul angajarii raspunderii civile legale a asiguratului.

Reinvent Consulting iti ofera un model de contract de asigurare autovehicule.

Reinvent Consulting este marca grupului de firme REINVENT, cu peste 16 ani de experienta pe piata romaneasca. Reinvent Consulting are 8 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detii o proprietate unde sa-ti poti inregistra sediul social al societatii comerciale, iti punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

 

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *