Impozit. Clarificari la infiintarea unei firme

Servicii de infiintari firme: clarificari despre impozit

Servicii de infiintari firme clarificari despre impozit
Servicii de infiintari firme – clarificari despre impozit

Multi dintre cei ce doresc sa faca demersurile pentru infiintare firma nu sunt familiarizati cu aspectele privind impozitarea, statutul de microintreprindere, a fi platitor/neplatitor de TVA. Aceste aspecte vor figura pe Anexa 1 – vectorul fiscal. Astazi vom discuta despre aspectele privitoarele la impozit.

Persoanele care isi constituie o societate comerciala au doua optiuni in ce priveste plata impozitului. Sunt, de fapt, doua modalitati diferite de calculare a impozitului. Optiunea pentru una sau cealalta este o chestiune deosebit de importanta pentru ca se rasfrange asupra sumelor pe care intreprinzatorul le va datora statului ca impozit. Evident, sumele vor fi diferite, iar alegerea poate fi facuta doar la inceput. Ulterior, se mai poate modifica vectorul fiscal, insa doar in anumite cazuri.

Cele doua optiuni sunt:

  1. 2,5% impozit pe venit;
  2. 16% impozit pe profit.

Primul caz este cel caracteristic microintreprinderilor si se coreleaza si cu conditii privitoare la cifra de afaceri si numarul de angajati.Astfel, daca societatea comerciala are o cifra de afaceri care depaseste plafonul de 100.000 de Euro/an, societatea va trece in mod automat la impozit de 16% pe profit. In ceea ce priveste numarul de angajati, o societate comerciala cu statut de microintreprindere trebuie sa aiba minim un angajat (si maxim 9 angajati) in 60 de zile de la infiintare; daca nu s-a procedat la angajarea macar a unei persoane, societatea comerciala va trece automat la impozit de 16% pe profit.

Mai exista 2 conditii pentru ca o societate sa isi pastreze statutul de microintreprindere, si anume sa realizeze venituri, altele decat cele din consultanta si management in proportie de peste 50% din veniturile totale, si capitalul social sa fie detinut de persoane, altele decat statul, autoritatile locale si institutiile publice. Toate cele 4 conditii trebuie indeplinite cumulativ.

Discutie:

Bineinteles, viitorul intreprinzator isi va pune intrebarea “ce este mai bine sa aleg?”. Decizia se ia in functie si de cifra de afaceri pe care o preconizeaza dar si in functie de tipul activitatii pe care urmeaza sa o desfasoare respectiva societate comerciala. Astfel, daca societatea comerciala va fi una prestatoare de servicii, este recomandabil sa se aleaga varianta 2,5% impozit pe venit. Aceasta deoarece serviciile au deobicei valoare adaugata mare si sunt generatoare de profit mai mare (decat adaosul comercial, spre exemplu). Intr-un asemenea caz, ar fi mai putin convenabil sa platiti 16% dintr-un profit mare.

Daca societatea comerciala urmeaza sa desfasoare activitati de comert, este recomandabila optiunea 16% impozit pe profit. Ea va trebui corelata cu aspectele privind TVA, despre care vom discuta in articolul urmator.

Poate este mai bine sa luam un caz concret, simplificat la maximum, pentru a fi mai usor de inteles: sa spunem ca 2 firme (A si B) am avut incasari egale: 1000 de lei. Una (A) presteaza servicii), cealalta (B) – cumpara fructe de la un depozit si le revinde la taraba (desfasoara activitati de comert). Prima firma a cheltuit pentru prestarea serviciilor 100 de lei. Cea de-a doua are un adaos de 20% la produse (adica le-a cumparat cu o suma de cca 833 lei si le-a vandut cu 167 de lei mai mult) si mai are si cheltuieli de 100 de lei.

Daca firma A a facut la infiintarea sa optiunea pentru 2,5% impozit pe venit, va avea de platit un impozit de 25 de lei. Daca a optat pentru 16% impozit pe profit, ea va plati un impozit de 16 % din cei 900 de lei care au ramas dupa ce s-au scazut 100 de lei care reprezentau cheltuielile, adica 144 de lei. De la 25 de lei la 144 de lei se observa o diferenta clara care, la o cifra de afaceri obisnuita (mult mai mare decat cea din exemplul nostru!) ar genera si diferente majore in ceea ce priveste impozitul ce urmeaza a fi platit.

Daca, in ceea ce priveste firma B s-a optat, la infiintare, pentru 2,5% impozit pe venit, suma datorata ca impozit ar fi de 25 lei, desi profitul in situatia expusa era de doar 1000-833-100=67 de lei. Daca intreprinzatorul respectiv a optat pentru 16% impozit pe profit, va datora 16% din cei 67 de lei, adica 10,72 lei. De la 25 la 10,72 este, din nou, o diferenta deloc de neglijat! Bineinteles ca, in situatii reale, vorbim despre alte sume si diferentele sunt mult mai mari.

De aceea este bine ca decizia pentru un sistem sau altul de impozitare sa fie facuta dupa o cunoastere foarte buna a factorilor relevanti in acest sens si, beneficiind si de sfatul unui specialist. Reinvent Consulting sta intotdeauna la dispozitia celor care doresc sa ia cea mai buna decizie in aceste privinte. Programarile le puteti face la numerele de telefon 021 318.69.60, iar preturile sunt cu cel putin 100-400 lei (RON) sub preturile practicate de concurenti.

Reinvent Consulting este marca grupului de firme REINVENT, cu peste 16 ani de experienta pe piata romaneasca. Reinvent Consulting are 8 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detii o proprietate unde sa-ti poti inregistra sediul social al societatii comerciale, iti punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

6 Comments

  1. Marina mariana 19 June 2008 Reply
  2. vlad 16 September 2008 Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *