Perioada de proba ce poate fi mentionata intr-un contract individual de munca poate fi de maxim 5 zile in cazul muncitorilor necalificati, 30 de zile in cazul functiilor de executie sau 90 de zile in cazul functiilor de conducere. In cazul absolventilor se poate specifica o perioada de proba de maxim 6 luni. Se considera absolvent orice persoana care a finalizat o forma de studii, atestata printr-un examen de absolvire, fara sa depaseasca un an de la data examinarii.
In perioada de proba, ambele parti contractuale (atat angajatorul, cat si angajatul) au aceleasi drepturi si obligatii, cu exceptia celor aferente preavizului in cazul demisiei si concedierii. Astfel, un angajat poate sa isi inainteze demisia, in perioada de proba, fara a mai fi obligat sa respecte preavizul. Acelasi lucru este valabil si pentru angajator, in cazul concedierii.
Perioada de proba este un drept al angajatorului, insa devine o obligatie pentru acesta daca angajeaza persoane cu handicap. In aceasta situatie, angajatorul are obligatia de a verifica aptitudinile intr-o perioda de proba de maxim 30 de zile.
Pentru a da o proba de lucru trebuie sa renunti la vechiul loc de munca si sa mergi sa dai proba de lucru de 30/60 de zile la noul loc de munca. Daca nu ai luat proba de lucru, nu esti angajat si pierzi si vechiul loc de munca. Atunci ce facem.
In perioada de proba, daca programul de lucru va permite (nu se suprapune), nu sunteti obligat sa renuntati la vechiul loc de munca. In situatia in care ati renuntat la vechiul loc de munca, iar la sfarsitul perioadei de proba de la noul loc, nu ati fost selectat pentru a continua prestarea muncii pe perioada nedeterminata, nu mai aveti nici un drept legal sa va intoarceti la vechiul angajator, atata timp cat ati incetat raporturile juridice cu acesta din urma.
De altfel, ar fi si injust ca vechiul angajator sa astepte pana cand un “concurent” de al sau se hotaraste sau nu sa beneficieze de serviciile dumneavoastra. Situatia tine mai mult de optiunea fiecaruia. Decizia finala ar trebuie sa catareasca avantajele si dezavantajele de la vechiul loc si oportunitatile de la noul loc de munca, precum si riscurile ce le presupune un astfel de “transfer”, incepand de la posibilitatea de a fi respins in urma perioadei de proba, si pana la dezavantajul de imagine ce vi-l confera un CV, in situatia in care aceste “transferuri” devin un obicei.
am lucrat 5 zile proba de lucru 5 persoane la un italian (el de fapt trebuia sa trimita tiru in italia)nu cred ca avea pdestul personal.si dupa ce si-a facut treaba cu noi 5 zile ne-a spus ca nu mai are nevoie,nu ne-a dat nici un ban.ce ar trebui sa facem??astept un raspuns pe adresa de e-mail.va multumesc anticipat
asta e adresa ioancosminpop@yahoo.com
In perioada de proba sunt valabile toate drepturile si obligatiile specifice unui contract individual de munca, pentru ambele parti contractante (atat angajator, cat si salariat), cu exceptia dreptului de preaviz, atat in cazul concedierii (drept pe care il are angajatorul), cat si in cazul demisie (drept pe care il are salariatul). Perioada de proba poate fi de 5 zile in cazul meseriilor necalificate, 30 zile in majoritatea cazurilor, 90 zile pentru functiile de conducere si de pana la 180 de zile pentru absolventii formelor de invatamant (persoane care au pana la un an de la data absolvirii).
Astfel, pentru perioada de proba exista obligatia de plata a angajatorului fata de salariat. In situatia in care nu s-a realizat aceasta obligatie, persoana vatamata se poate adresa, printr-o plangere, catre Inspectoratul Teritorial de Munca.
In momentul inceperii prestarii muncii, salariatul ar fi trebuit sa intre in posesia unui exemplar al Contractului Individual de Munca vizat la ITM, chiar daca se afla in perioada de proba.
Daca ITM-ul nu reuseste, in urma unui control, sa determine angajatorul sa-si execute obligatiile scadente, salariatul ale carui drepturi au fost vatamate se poate adresa Tribunalului in a carui circumscriptie isi are domiciliul, pentru a i se recunoaste aceste drepturi.
O actiune in instanta poate fi intreprinsa indiferent daca exista sau nu un Contract Individual de Munca semnat de ambele parti. In situatia in care nu exista un astfel de contract, se va face uz de mijloacele probatorii.
Actiunile in instanta avand ca obiect litigii de munca sunt scutite de taxa de timbru