Contractul individual de munca si perioada de proba

Perioada de proba ce poate fi mentionata intr-un contract individual de munca poate fi de maxim 5 zile in cazul muncitorilor necalificati, 30 de zile in cazul functiilor de executie sau 90 de zile in cazul functiilor de conducere. In cazul absolventilor se poate specifica o perioada de proba de maxim 6 luni. Se considera absolvent orice persoana care a finalizat o forma de studii, atestata printr-un examen de absolvire, fara sa depaseasca un an de la data examinarii.

In perioada de proba, ambele parti contractuale (atat angajatorul, cat si angajatul) au aceleasi drepturi si obligatii, cu exceptia celor aferente preavizului in cazul demisiei si concedierii. Astfel, un angajat poate sa isi inainteze demisia, in perioada de proba, fara a mai fi obligat sa respecte preavizul. Acelasi lucru este valabil si pentru angajator, in cazul concedierii.

Perioada de proba este un drept al angajatorului, insa devine o obligatie pentru acesta daca angajeaza persoane cu handicap. In aceasta situatie, angajatorul are obligatia de a verifica aptitudinile intr-o perioda de proba de maxim 30 de zile.

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

5 Comments

  1. sagitt 7 October 2008 Reply
  2. Reinvent Consulting 8 October 2008 Reply
  3. pop ioan 25 June 2009 Reply
  4. pop ioan 25 June 2009 Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *