Santajul Administratiilor Financiare

Birocratia ramane principalul blocaj procedural cu care se confrunta toate societatile comerciale. Indeplinirea tuturor obligatiilor, indiferent de natura acestora (fiscale sau juridice), nu este conditionata doar de un simplu manifest de vointa din partea unui agent economic, ci si de modul in care fiecare reuseste sa strapunga acest zid birocratic. De cele mai multe ori, mijloacele folosite nu sunt tocmai ortodoxe. La acest fenomen contribuie, in special, institutiile statului, care de cele mai multe ori incalca legea in incercarea de a o aplica.

Este cazul Administratiilor Financiare din Bucuresti si Ilfov care au facut o traditie din santajul tuturor agentilor economici atunci cand acestia intarzie, din diferite motive, sa depuna in termen declaratiile fiscale. Nu ne propunem sa facem o analiza a motivelor de intarziere, pentru ca oricum nu are relevanta, si nici nu dorim sa gasim scuze intreprinzatorilor.

Insa in momentul in care o societate comerciala intentioneaza sa-si indeplineasca obligatia de a depune o declaratie fiscala (desi a depasit termenul legal de depunere), administratiile financiare accepta sa o inregistreze „numai cu amenda”. Pana aici nimic anormal; chiar consideram firesca aplicarea dispozitiilor legale.

Problema consta in ordinea operatiunilor impusa de catre aceste focare de raspandire a faptelor infractionale. Mai intai, plata amenzii pe loc, dupa care inregistrarea declaratiei fiscale. Daca refuzi sa platesti amenda, administratiile financiare refuza sa-ti inregistreze declaratia. Te obliga practic sa ramai intr-o stare de ilegalitate. Cu alte cuvinte: „Daca ai intarziat o zi, atunci putem sa te mai intarziem inca un an, pana cand te hotarasti sa achiti amenda.”  Se poate vorbi de existenta unui fenomen infractional, de savarsirea unor fapte de natura penala prevazute de (art.194 – Santaj), art.246 – Abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor, art.247 – Abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi, precum si fapte ce pot fi tangentiale art.248 si 2481 Codul Penal.

Printr-o astfel de atitudine, functionarii publici te obliga ori sa ramai intr-o stare de ilegalitate ori sa nu-ti poti exercita drepturile prevazute in Ordonanta nr.2/2001 privind Regimul juridic al contraventiilor (cu precadere cele privind exercitarea cailor de atac impotriva proceselor-verbale).

Aducem la cunostinta oricarei societati comerciale aflata in situatia mai sus descrisa, ca are dreptul sa solicite inregistrarea declaratiei fiscale anterior intocmirii procesului-verbal, ca are dreptul sa solicite asistarea din partea unui avocat sau a unui consilier juridic si ca are dreptul sa conteste in instanta procesul verbal.

Desi am prezentat un fenomen generalizat, ne exprimam speranta ca anumite institutii competente isi vor face datoria.

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *