Conduita in cazul unui control fiscal (I)

Dupa ce v-ati infiintat firma si ati demarat activitatea, este posibil sa fiti anuntat ca aveti un control. Controlul fiscal poate fi din partea Administratiei financiare, sau din partea Garzii Financiare. Intre cele doua tipuri de controale este o mare diferenta.

Controlul din partea Administratiei financiare este unul anuntat cu cateva zile inainte. Este vorba despre un control de fond la care inspectorii (de obicei, cel putin doi) vor dori sa vina la birourile dvs. pentru o operatiune de rutina careia, periodic, fiecare contribuabil va trebui sa-i faca fata: controlul evidentei fiscale.

Daca, din diverse motive, dvs ori contabilul societatii comerciale nu puteti fi la birou, incercati cu diplomatie sa-l convingeti sa vina intr-o alta zi, fara sa-i spuneti ca aveti nevoie de timp pentru a pune ordine in hartii (pentru ca asta ii va aprinde beculetul cum ca veti dori sa refaceti contabilitatea!) si fara sa refuzati sa-l intalniti. Conform legii, inspectorul nu este obligat sa respecte dorinta dvs si poate sa inceapa controlul fara dvs sau contabilul firmei.

Nu va chinuiti cu orice pret sa-i indepartati de birouri pentru ca le va da de gandit. In schimb, incercati sa fiti o gazda buna si fiti calm si prudent. Cel mai bun loc nu este nici biroul dvs. (activitatea dvs trebuie sa continue si nu este bine sa le dati prea multe subiecte de intrebari), nici cel al contabilului si nici un loc in care inspectorii sa-i intalneasca pe clienti, dar nici garajul! Este mai potrivit sa le puneti la dispozitie un birou oarecum mai izolat de activitatea societatii.

Controlul poate dura mai multe zile si inspectorii va pot cere mai intai detalii despre firma, despre probleme, despre punctele de lucru, despre functionarea firmei. Este important sa zambiti si, la inceput, sa va convingeti ca sunt cine spun ei ca sunt (s-au mai vazut si cazuri de escrocherie) si ca sunt autorizati sa efectueze controlul.

Odata inspectorii ajunsi in birou, primiti-i cu o cafea sau o racoritoare. Este indicat sa le raspundeti la intrebari fara a spune mai mult decat vi s-a cerut (fara sa justificati sau sa explicati neintrebati), sa nu le incredintati decat documentele pe care le-au cerut si sa nu-i lasati singuri cu evidenta dvs fiscala. Puteti delega pe cineva de incredere sa ramana alaturi de ei, in lipsa dvs ori a contabilului. Panica, zelul excesiv, victimizarea, servilismul, aroganta si violenta nu sunt atitudini potrivite de afisat unor inspectori. Cu politete, insa, formulati rezervele pe care le aveti cu privire la orice chestiune, orice actiune a lui, silindu-l sa va admita observatiile si nu-i lasati sa-si depaseasca atributiile.

Controlorii fiscali cauta:

  • venituri declarate cu mult mai mici decat anul anterior, desi cheltuielile au ramas aceleasi
  • achizitii a caror valoare depaseste cu mult capacitatea firmei
  • marfa care circula fara documente de insotire in regula
  • contracte de intermedieri, de consultanta etc. (mai ales daca au fost incheiate cu firme straine) la care obiectul nu poate fi justificat in mod temeinic
Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *