Cum se deduc bonurile fiscale?

Cu siguranta v-ati intrebat care este regimul de deductibilitate al bonurilor fiscale emise de casele de marcat electronice.

In primul rand trebuie sa stiti ca bonurile fiscale neinsotite de factura sunt documente justificative doar pentru completarea registrului de casa si pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA aferenta numai aprovizionarii cu combustibil auto.

In general, bonurile fiscale neinsotite de factura nu reprezinta documente justificative de inregistrare a cheltuielilor in evidenta fiscala si se utilizeaza doar ca documente de inregistrare a platilor la Registrul de casa.

Exista insa anumite documente care fac exceptie de la aceasta regula:

  • bonul fiscal emis la vanzarea carburantilor auto – numai in situatia in care combustibilul respectiv este utilizat pentru desfasurarea activitatii economice autorizate. Acest bon fiscal trebuie sa fie stampilat si sa aiba inscrise informatii referitoare la denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare al autovehiculului, si poate fi utilizat si pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA aferenta.
  • bonul fiscal emis de taximetristii autorizati conform Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere. Acest bon nu se poate utiliza si pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA aferenta.
  • bonul fiscal emis de societatile bancare care accepta plata prin carduri bancare. Bonul fiscal trebuie sa fie insotit de documentul care atesta plata prin card bancar, si nu se poate utiliza si pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA aferenta.
  • bonul fiscal cu o valoare totala de pana la 100 lei inclusiv. Bonul fiscal trebuie sa fie stampilat si sa aiba inscrise informatii referitoare la denumirea cumparatorului si la codul unic de inregistrare al acestuia sau codul numeric, in cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati independente. Acest bon nu se poate utiliza si pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA aferenta.

Documentele enumerate anterior reprezinta documente justificative de inregistrare a cheltuielilor de exploatare in evidenta contabila, indiferent de faptul ca aceasta se organizeaza in partida simpla sau in partida dubla.

Pentru bonuri fiscale cu o valoare mai mare de 100 lei, cumparatorii de bunuri sau beneficiarii prestarilor de servicii trebuie sa solicite furnizorilor si prestatorilor emiterea de facturi completate cu toate informatiile impuse de prevederile articolului 155, alineatul 5 din Codul Fiscal.

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *