Cota redusa de TVA de 5%

Modificari si completari la Codul Fiscal

Prin Ordonanta de urgenta nr. 200 din 04/12/2008 s-au adus o serie de modificari si completari la Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal. Astfel, la art. 140, dupa alin. (2) se introduce un nou alineat (2 indice 1) cu referire la cota redusa de TVA de 5% . Acesta are urmatorul cuprins:

“Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construita locuinta include si amprenta la sol a locuintei. In sensul prezentului titlu, prin locuinta livrata ca parte a politicii sociale se intelege:

 1. livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari;
 2. livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap;
 3. livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 de metri patrati, exclusive anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 380.000 de lei, exclusiv taxa pe valoare adaugata, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare si daca terenul pe care este construita locuinta nu depaseste suprafata de 250 m.p., inclusiv amprenta la sol a locuintei, in cazul caselor de locuit individuale. In cazul imobilelor care au mai mult de doua locuinte, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu poate depasi suprafata de 250 m.p., inclusiv amprenta la sol aferenta fiecarei locuinte. Orice persoana necasatorita sau familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%, respectiv:
  • in cazul persoanelor necasatorite, sa nu fi detinut si sa nu detina nicio locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%;
  • in cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau impreuna, nicio locuinta in proprietate pe care a/au achizitionat-o cu cota de 5%;
 4. livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, catre primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.”

Se pare ca guvernul doreste sa arate ca are initiativa in instituirea unor masuri de politica sociala in contextul actualei crize, insa ne intrebam: date fiind conditiile expuse mai sus, in sprijinul cator persoane vine in mod real aceasta modificare a codului fiscal?

Oare cati beneficiari reali exista pentru aceasta facilitate, in conditiile in care piata imobiliara din Romania este inca blocata, datorita discrepantelor intre preturile inca exagerat de mari, desi in scadere, la imobile si mai ales terenuri, si puterea de cumparare a romanului, pe fondul crizei si a restrangerii accesului la creditare?

Suntem curiosi cate tranzactii se pot incheia la valoarea de maxim 380.000 lei – pretul locuintei, inclusiv al terenului pe care aceasta este construita?

Vrea guvernul sa faca ceva cu adevarat pentru a veni in sprijinul populatiei, sau doar sa arate ca face ceva, dealtfel inaplicabil din punct de vedere practic?

Asteptam si opiniile si comentariile dvs in aceasta chestiune.

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

10 Comments

 1. ina 29 April 2009 Reply
 2. paul 9 October 2009 Reply
 3. Reinvent Consulting 20 October 2009 Reply
 4. nicoleta miron 26 October 2009 Reply
 5. Reinvent Consulting 28 October 2009 Reply
 6. paul 5 November 2009 Reply
 7. Reinvent Consulting 25 November 2009 Reply
 8. paul 25 November 2009 Reply
 9. paul 7 December 2009 Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *