Societatea comerciala cu asociat unic

SRL cu asociat unic

Ne vom referi in continuare la societatile comerciale cu raspundere limitata (SRL) cu asociat unic, in cazul societatilor pe actiuni (SA) numarul asociatilor neputand fi mai mic de 2.

Calitatea de asociat unic al unei societati comerciale cu raspundere limitata (srl) poate fi indeplinita de o persoana fizica sau de o persoana juridica. Legea permite unei alte societati comerciale sa fie asociat unic al unui SRL numai cu conditia ca aceasta (adica prima!) sa nu aiba un singur asociat. Legea interzice ca o persoana sa aiba calitatea de asociat unic in mai mult de o societate comerciala cu raspundere limitata.

Cesiunea partilor sociale

Daca nu mai doreste sa indeplineasca aceasta calitate de asociat unic, persoana in cauza poate sa cesioneze, total sau in parte, parti sociale la societatea respectiva catre o alta persoana, sau catre mai multe.

In cazul unui SRL cu asociat unic, drepturile si obligatiile care – prin lege – revin Adunarii Generale a Asociatilor sunt exercitate de catre asociatul unic. Ca masura de control, legea instituie obligatia incheierii contractelor intre asociatul unic si societatea sa comerciala in forma scrisa, in caz contrar acestea fiind lovite de nulitate absoluta. De asemenea, deciziile unilaterale care sunt adoptate de catre asociatul unic atunci cand acesta exercita atributiile AGA trebuie consemnate in scris. Deciziile adoptate sunt lovite de nulitate relativa in cazul nerespectarii formei scrise.

Modificarile legii din acest an permit ca asociatul unic sa fie si angajat la propria societate comerciala, indiferent daca detine sau nu calitatea de administrator ori administrator unic. In timp, insa, nu fusese intotdeauna permis acest lucru.

Dintre obligatiile asociatului unic la un SRL mentionam:

  • aprobarea situatiilor financiare anuale,
  • desemnarea/revocarea administratorului/-ilor si cenzorilor societatii.

Pentru a afla costurile pe care le presupune infiintarea unei societati comerciale cu asociat unic, accesati pagina tarife infiintari firme. Programarile se fac la numerele de telefon 021.318.69.60 si 0734.504.000. Reinvent Consulting ofera servicii de infiintari firme in Bucuresti, Ilfov si in celelalte judete din tara (detalii la telefoanele mentionate).

Gazduire sedii sociale

Daca nu aveti unde sa va inregistrati sediul social (adica sa va infiintati societatea comerciala), puteti opta pentru solutia Reinvent Consulting de gazduire a sediului social. Aflati toate detaliile la pagina special dedicata gazduirii sediului social si la numerele de telefon 021 318.69.60, 0734.504.000. Va asteptam cu un pret special si cu alte servicii incluse: primire corespondenta si notificare, primire telefoane si notificare, primire e-mail-uri si notificare.

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

7 Comments

  1. dana 20 December 2009 Reply
  2. Reinvent Consulting 22 December 2009 Reply
  3. catalin 23 January 2011 Reply
  4. Diaconu daniel 19 July 2011 Reply
  5. Alex 26 February 2015 Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *