Suspendare activitate firma
Mai mult ca sigur corelat cu contextul economic, foarte multi antreprenori cauta informatii in legatura cu suspendarea activitatii societatilor comerciale.
Suspendarea, sau sistarea, sau intreruperea activitatii firmei, necesita formalitati la Registrul Comertului si la Administratia Financiara.
La Registrul Comertului se va proceda la inregistrarea unei mentiuni privind suspendarea de activitate. Sunt necesare in acest sens urmatoarele documente:
– copie C.I. asociat/asociati,
– copie dupa certificatul de inregistrare al societatii,
– stampila societatii,
– toate certificatele constatatoare in original (daca exista; pentru sediu social, pentru punct de lucru, pentru autorizatii la terti) in vederea anularii autorizatiilor de functionare,
– plata onorariului si a taxelor de Registru. In cazul nostru, tariful cel mai bun va scuteste si de nervii si timpul pierdut la Registru, de grija intocmirii actelor, de reprezentarea in fata judecatorului delegat. Pe cont propriu pretul poate fi mult prea scump.
Vom intocmi pentru dosarul privind suspendarea activitatii celelalte acte: Hotararea AGA/Decizia Asociatului Unic (dupa caz), Actul Aditional la Actul Constitutiv, Delegatia, Cererea de Inregistrare, Declaratie model. Apoi, in termen de 5-7 zile lucratoare (pentru Bucuresti si Ilfov) din momentul in care avem documentele de la Dvs., va putem inmana Hotararea privind inregistrarea mentiunii la Registrul Comertului.
Dupa emiterea Hotararii privind suspendarea activitatii societatii comerciale, trebuie completata si depusa declaratia 010 la Administratia Financiara. Acest lucru este realizat de catre Reinvent Consulting, daca sunteti clientul companiei.
Durata suspendarii activitatii firmei
Puteti suspenda activitatea firmei pe o perioada cuprinsa intre 3 luni si 3 ani. In aceasta perioada, evidenta contabila se tine la 3 luni, se depun declaratia 100 si (daca este cazul) declaratia 300, iar firma nu are voie sa faca nicio tranzactie. Recomandam inchiderea contului din banca al societatii. Bilanturile contabile, se depun in continuare, la 6 luni si un an.
Suspendarea activitatii unei firme cu salariati
In cazul in care societatea are salariati, se anunta la ITM prin act aditional incetarea contractului de munca pe motivul suspendarii activitatii firmei.
Vanzare firma
In cazul in care, inainte sau dupa suspendarea activitatii societatii, doriti sa vindeti societatea comerciala, o puteti inscrie pe www.bursafirme.ro
Gazduire sediu social
Pentru gazduirea sediului social al societatii si alte servicii, vizitati site-ul Reinvent Consulting.
Puteti comanda si online serviciile noastre pe platforma ClientOnline.ro
daca am credite la banca,inseamna ca nu pot sa suspend activitatea?
am inteles ca pot incasa facturile emise anterior suspendarii si sa-mi achit creditele,sau sa depun aport de numerar ptr.achitarea creditelor.
In perioada cat activitatea este suspendata la Registrul Comertului, puteti avea operatiuni cu banca in sensul celor explicate de dumneavoastra; nu puteti emite facturi si nici sa inregistrati facturi primite de la terti furnizori.
buna
Am o soocietate pentru care am avut suspendata activitatea pe o perioada de 3 ani(2005-2008).Am depus in 05,05.2009 la ORC dosar pentru o noua perioada de suspendare
Cererea mi-a fost respinsa.As dori sa stiu ,daca noua cerere de suspendare pe o perioada de inca 3 ani este legala si dupa cat timp se poate depune o noua cerere de suspendare activitate?
Va multumesc !
Buna ziua!
Suspendarea opereaza timp de 3 ani pe intreaga perioada de existenta a unei societati. Dupa 3 ani de suspendare a activitatii, trebuie ori sa reincepeti activitatea, ori sa inchideti societatea.
Mai aveti si posibilitatea cesionarii societatii comerciale.In acest sens, va punem la dispozitie proiectul special dedicat: http://www.bursafirme.ro
Buna ziua
Din cate am inteles dupa suspendarea unei firme se pot face incasari rezultate in urma contractelor derulate inaintea suspendarii. Este adevarat? Dar plati catre bugetul de stat se pot face dupa suspendare?
Buna ziua!
Veti putea face incasari rezultate in urma contractelor respective, dar numai prin banca, pentru ca nu aveti voie sa taiati facturi si chitante. De asemenea, tot prin banca, veti putea face si plati catre bugetul de stat sau bugetul asigurarilor sociale.
Buna ziua!
Am o societate care nu a avut activitate inca de la infiintare, iar acum doresc sa o suspend. As dori sa imi spuneti daca este posibil ca alegand suspendarea pe perioada maxima (3 ani) sa pot relua activitatea inainte de acest termen (daca se iveste ceva).
Va multumesc
Se poate reincepe activitatea, dar nu mai inainte de trei luni de la suspendare.
As dori sa suspend activitatea firmei insa as dori sa stiu daca in perioada in care firma este suspendata eu pot face plati (ex: factura Orange, comisioane banci) si as dori neaparat sa stiu ce trebuie sa fac cu conturile de la banca (trebuiesc inchise), cum fac cu capitalul social? Astept un raspuns pt ca nimeni nu a reusit sa ma lamureasca pana acum.
Va multumim ca ne-ati scris.
Ca raspuns la intrebarile Dvs. am realizat un articol cuprinzator.
Il gasiti la link-ul urmator: http://www.reinventconsulting.ro/blog/2009/07/despre-operatiunile-financiare-pe-timpul-suspendarii-activitatii-firmei.html
Buna ziua! Am si eu o problema. Vreau sa imi suspend firma pe o perioada de trei ani. Firma nu mai are activitate. Insa am avut un proces pe rol, am o decizie irevocabila de la Inalta Curte de Casatie si Justie. Daca eu suspend acum firma, cheltuielile de judecata pe care trebuie sa le recuperez… ce se intampla cu ele? Avand firma suspendata se mai poate merge apoi la executor samd….?
Buna ziua!
Veti putea face inregistrarile legate de bani dupa perioada de suspendare.
Despre ultima intrebare am dori sa ne dati mai multe detalii.
Buna ziua.
Am o societate comerciala de intermedieri imobiliare (SRL). Am suspendat activitatea de 2 luni, dar m-au contactat niste fosti clienti. Pot incheia contracte de inchiriere, in perioada de suspendare?
Va multumesc.
Discutia este foarte ampla, dar raspunsul este foarte simplu: NU.
Daca veti considera ca ati putea avea un flux de activitate (chiar mai redus) care sa va permita totusi sa va acoperiti cheltuielile, este bine sa luati in calcul sa faceti demersurile pentru reluarea activitatii societatii. Altfel, probabil ca veti mai pierde cateva ocazii.
Buna ziua.
Am vazut raspunsul pe care l-ati dat privind incheierea contractelor de inchiriere intr-o perioada de suspendare. Eu ma aflu in situatia in care am un contract de inchiriere cu o agentie imobiliara, si am constatat ca verificand CUI-ul acelei agentii pe site-ul Ministerului de Finante, aceasta apare ca avand activitatea suspendata. Mai este valabil acel contract in aceasta situatie?
Va multumesc pentru raspuns.
Buna ziua,
ce se intampla daca a fost emisa o factura dupa inceperea perioadei de suspendare?
Multumesc.
@ Mihaela
Din datele pe care mi le-ati furnizat, inteleg ca ati incheiat un contract de inchiriere cu proprietarul imobilului prin intermediul agentiei imobiliare.
In aceasta situatie, contractul este valabil si, mai mult, dvs. beneficiati de prezumtia de buna-credinta.
@ Katharina
Daca ati emis factura atunci nu trebuie inregistrata decat dupa incetarea perioadei de suspendare a activitatii; se stie ca in aceasta perioada nu se inregistreaza nimic in contabilitate iar declaratiile si bilanturile se depun cu zero, la perioadele pevazute in vectorul fiscal.
Recomandam sa nu se mai emita facturi.
Va multumesc pentru raspuns. Contractul pe care l-am incheiat este cu proprietarul, dar pe el semneaza toate partile, eu, proprietarul si agentia. In acest sens, el mai poate fi valabil?
RC: “inteleg ca ati incheiat un contract de inchiriere cu proprietarul imobilului”
Mihaela: “Contractul pe care l-am incheiat este cu proprietarul”
RC: “contractul este valabil”.
Partile contractului sunt proprietarul si dvs. Semnatura agentiei pe contract nu poate anula contractul.
Buna ziua,
Am o firma a carei activitate este suspendata de la 01.05.2009.
Am primit acu 2 saptamani o itatie pentru a ma prezenta la un proces pentru o problema din 2006 si anume, neplata unei rate la rovigneta.
Ce actiune trebuie sa intreprind, avand in vedere ca activitatea este intrerupta, trebuie sa depun intampinare sau trebuie sa anunt instanta ca societatea are suspendata activitatea?
In acest caz, daca procesul se suspenda, voi fi nevoit in cazul in care nu mi se da dreptate sa platesc penalitati si pentru perioada in care activitatea firmei a fost suspendata?
Va multumesc!
Buna ziua,
am o firma cu datorii la stat, banci si furnizori pe care nu pot sa le platesc.
As putea suspenda activitatea firmei, ce se intampla in cazul acesta?
Buna ziua
Pe data de 01.08.2009 am suspendat activitatea firmei prin hotarare AGA, actele au fost depuse la ORC urmand sa astept decizia judecatoreasca de suspendare. Cand se considera firma suspendata? In momentul in care se da decizia sau cand a hotarat AGA? Va intreb pentru ca am de emis o factura care se va plati prin banca si vreau sa stiu daca o pot emite pana iese decizia de suspendare.
Multumesc
Buna ziua,
In cazul in care sau inregistrat si emis facturi pe o firma care este suspendata de un an si ceva si sau depus toate declaratiile la administratia financiara cu toate intrarile si iesirile de pe firma.
Din probleme medicale sa uitat ce firma este suspendata si a functionat cateva luni.
Firma a functionat pe 2009 si a emis 7 facturi in valoare de 3700 lei. Firma acum nu mai functioneaza si nu doreste sa mai continue activitatea. Ce se poate face in acest caz ca totul sa fie legal? Se poate plati o amenda la registru comertului ca sa fie activa firma pe perioada desfasurarii activitatii? sau ce se poate face?
Multumesc foarte mult.
@ Bogdan
Faptul ca aveti activitatea suspendata nu elimina calitatea societatii dvs. comerciale de subiect de drept.
Daca ati fost citat, trebuie sa reprezentati societatea dvs. ca parte reclamata in proces, iar procesul nu va avea legatura cu faptul ca aveti activitatea suspendata.
De asemenea, procesul nu va putea fi suspendat pe acest motiv al suspendarii activitatii societatii.
Despre penalitati ar putea fi vorba in cazul in care a trecut/va trece mult timp dupa ce suma pe care o datorati a devenit scadenta si pana ati platit (sau in cazul in care, desi era scadenta si a trecut si mult timp, nu ati platit).
In cazul in care sunteti interesat, putem asigura si reprezentare in instanta. Detalii le veti discuta la tel. 0213186960.
@ Gheorghita
Situatia este complicata.
Va sugeram urmatoarele:
– anulati toate facturile si chitantele emise (anularea se face cu data actuala),
– emiteti facturi si chitante corecte, pe societatea pe care activitatea nu este suspendata (emiterea se face cu data actuala),
– anuntati partenerii despre aceste lucruri si trimiteti facturile si chitantele noi (copii dupa cele anulate, facturile si chitantele noi),
– anulati inregistrarile contabile (trebuie sa veniti cu “minus” la ceea ce fusese inregistrat cu “plus”
– bilanturile urmatoare (atat timp cat e suspendata activitatea) se vor depune cu zero.
Este posibil sa primiti amenda pentru aceasta greseala umana.
@Lau
Veti putea suspenda activitatea societatii comerciale insa veti suporta rigorile legii si consecintele specificate referitor la intarzieri/neplata in contractele pe care le-ati incheiat.
Atat statul cat, probabil, banca si furnizorii va vor percepe penalitati.
Totusi, daca dupa ce veti suspenda activitatea, veti gasi resursele financiare necesare, veti putea plati datoriile fara sa fie nevoie sa asteptati (sau sa cereti) incheierea perioadei de suspendare si reluarea activitatii.
@ Vali
Activitatea societatii comerciale se considera suspendata de la data inregistrarii cererii de suspendare, respectiv data la care s-a depus dosarul si nu data la care s-a dat hotararea.
De la data inscrisa pe cerere nu se mai emit facturi si chitante.
In schimb, veti putea plati suma respectiva direct din banca, urmand ca dupa perioada de suspendare sa puteti inregistra respectiva plata in contabilitate.
va multumesc pentru informatie,dar as mai avea o inrebare:
in cazul in care se ajunge la executarea silita a bunurilor firmei si a bunurilor administratorului unei societati din cauza neachitarii datoriilor si nu se acopera valoarea totala a datoriilor, ce se intampla? Exista posibilitatea ca administratorul sa faca puscarie?
Cum se sting datoriile daca nu se acopera din executare?
@Lau
V-am trimis un e-mail in legatura cu chestiunile despre care ni le-ati supus atentiei.
Este posibil ca e-mail-ul sa nu ajunga in inbox, ci in bulkmail (sau la Spam). Cautati-l si acolo!
Imediat veti primi si raspunsul la ultimele intrebari adaugate.
Multumesc Reinvent Consulting pentru sfaturile date
Buna Ziua,
In urma unui control al Garzii Financiare firma a primit contraventie si i s-a suspendat activitatea timp de 3 luni.Eu,ca administrator am dreptul sa fac plangere asupra Procesului Verbal intocmit,respectiv asupra contraventiei in termen de 15 zile,asa cum este precizat in PV.Intrebarea este cand imi pot relua activitatea.Inainte sau dupa ce voi depune plangerea pentru a ma judeca in instanta?Exista posibilitatea ca eu sa nu mai pot functiona deloc in termenul de 3 luni impus prin suspendare,chiar daca fac plangere?Va multumesc
Am un magazin mic si as dori sa suspend activitatea ce fac cu marfa pe care o am pot sa o mai comercializez dupa suspendare?Si dupa suspendare tebuie sa fac din nou toate autorizatiile? Multumesc pt informatii.
Si inca o intrebare;daca nu platesc taxa forfetara care sunt consecintele ce se va intampla? am inteles ca foarte multe persoane cu activitati mici nu au platit ca nu au de unde.
Buna ziua,
am o firma careia i-am suspendat activitatea in 1.07.2009 ; pe data de 15.07.2009 a fost incheiat un conflict de munca cu un fost angajat si prin hotarare judecatoreasca sunt obligat la plata drepturilor salariale pe perioada 1.01.2009- 30.06.2009.
Daca voi ajunge la executarea silita a bunurilor firmei si a bunurilor administratorului din cauza neachitarii drepturilor salariale si nu se acopera valoarea totala a datoriilor restante, ce se intampla cu administratorul ?
Va intreb aceasta avand in vedere art 277 ( si chiar si art 278 ) din Codul Muncii.
Si inca ceva : cum se sting toate datoriile daca ele nu se acopera din executare ?
Va multumesc si va doresc sa treceti cu bine peste aceasta perioada de criza.
buna ziua! ma intereseaz sa stiu daca pot activa firma(sa functioneze in mod normal) desi tocmai am incheiat formalitatile de suspendare pe 3 ani. imi puteti spune cam ce ar implica acest lucru.
mutumesc
@Constanta
Ca raspuns la intrebarea dvs dorim sa precizam urmatoarele:
La data suspendarii activitatii este necesar sa faceti inventarierea bunurilor societatii, in special a stocului de marfa la care va referiti.
Pe perioada suspendarii activitatii nu puteti realiza nici un fel de tranzactii, prin urmare acest stoc trebuie sa ramana intact.
La reluarea activitatii puteti vinde marfa respectiva fara nici un fel de problema.
In situatia in care intre timp o parte din marfa se deterioreaza sau ii expira termenul de valabilitate, astfel incat nu mai poate fi comercializata, va trebui sa faceti un proces verbal in acest sens in care sa precizati produsele respective, cantitatile si valoarea lor de vanzare.
La reluarea activitatii, reveniti la autorizatiile existente inainte de suspendare.
Doar in cazul in care doriti sa mai desfasurati si alte activitati, va trebui sa obtineti autorizatii separat pentru acelea.
In privinda impozitului minim, acesta trebuie oricum declarat, iar neplata are drept consecinta calcularea de majorari si penalizari pentru fiecare zi de intarziere.
In cel mai rau caz, daca trece foarte mult timp si nu platiti, veti incepe sa primiti notificari si somatii de plata din partea ANAF, iar daca nu le veti da curs, societatea va fi executata silit, iar conturile deschise la banci vor fi blocate pentru acoperirea debitului.
In situatia in care mai aveti intrebari, va rugam sa ne contactati.
@Bianca
Puteti reincepe activitatea in orice moment doriti prin depunerea unei decizii de reincepere a activitatii la Registrul Comertului.
Am suspendat activitatea societatii . Am incercat sa inchid contul bancar dar nu am reusit datorita unor garantii de buna executie existente in cont colateral purtatoare de dobanzi bancare care expira doar peste 5 ani. Ce se poate face ? Exista solutii?
@Dorian
In cazul in care bunurile firmei si ale administratorului nu acopera valoarea totala a datoriilor restante, se va infiinta la cererea creditorului, poprire pe orice venituri care vor fi datorate administratorului de catre o terta persoana cu care se afla sau se va afla in raporturi juridice.
Atata timp cat nu exista o plangere penala intemeiata pe art. 277 codul muncii sau o hotarare a unei instante penale, nu poate fi vorba de tragerea la raspundere penala a administratorului.
@ Teodora
Ca raspuns la intrebarea dvs, singura modalitate in care puteti inchide contul bancar este ca partenerul dvs sa renunte la garantia de buna executie.
Ramane de vazut ce act doveditor va solicita banca in acest sens (declaratie, notificare/adresa, act aditional la contract etc.)
In cazul in care din diverse motive nu puteti realiza acest lucru, contul respectiv va continua sa existe si va fi in continuare purtator de donanda, insa pe perioada suspendarii nu veti putea inregistra in contabilitate nici o operatiune cu privire la acest cont, urmand ca in prima luna de reluare a activitatii sa se contabilizeze tot extrasul de cont aferent acestei perioade.
De asemenea, pe perioada suspendarii, societatea nu are voie sa desfasoare activitati generatoare de noi venituri sau cheltuieli din punct de vedere contabil.
Puteti insa sa platiti datorii sau sa incasati facturi emise anterior datei suspendarii, urmand ca toate documentele de acest gen sa fie inregistrate in contabilitate in prima luna de reluare a activitatii.
buna ziua,
am o firma ( srl cu unic asociat) si vreau sa-i suspend activitatea dar am datorii la furnizori, poat sa platesc aceste datorii si treptat dupa suspendarea activitatii firmei??? daca nu, ce se intampla daca suspend acitivitatea si nu platesc furnizorii????
multumesc.
@Petre
Pentru detaliile referitoare la operatiunile dupa suspendarea activitatii, va rugam sa cititi articolul de la link-ul urmator:
http://www.reinventconsulting.ro/blog/2009/07/despre-operatiunile-financiare-pe-timpul-suspendarii-activitatii-firmei.html
Daca nu platiti furnizorii, veti suporta consecintele care sunt probabil prevazute in contractul dintre Dvs. si ei. Platile catre ei nu sunt conditionate de faptul ca aveti sau nu activitatea suspendata.
@Liviu
Daca depuneti plangere la instanta de judecata competenta, nu mai este nevoie sa va intrerupeti activitatea. Introducerea contestatiei amana efectele sanctiunii. Pana la data la care hotarea instantei de solutionare a contestatiei impotriva procesului verbal de contraventie va ramane definitiva si irevocabila, puteti functiona in mod normal. Asadar, daca veti contesta procesul verbal nu exista posibilitatea de a nu va mai derula activitatea.
Am depus cererea de suspendare a firmei la data de 31 august si dupa 2 saptamani am primit o scrisoare de la onrc cum ca ar trebui sa depun o declaratie model 3 si inca un act si m-au invitat pe data de 8 septembrie sa le depun.Le-am depus si dupa aproape 3 luni suspendarea nu s-a solutinat fiind amanata fara nici un motiv. Se mentioneaza pe site ca termenu de judecata v-a avea loc pe 5 noiembrie. Intrebarea este, eu voi plati de pe 31 august si pana cand imi va da decizia imopzit forfetar?
Cand veti primi documentele de la Registru, veti observa ca suspendarea a curs incepand cu data depunerii dosarului la Registru. Totusi nu va veti putea folosi in fata autoritatilor fiscale de faptul ca “ati depus dosarul si asteptati inregistrarea” mentiunii privind suspendarea activitatii si va trebui sa platiti impozit si pentru perioada respectiva, indiferent cat este de lunga aceasta. Teoretic, ulterior iesirii actelor de la Registru, ar trebui sa puteti sa va recuperati de la Administratie suma corespunzatoare pentru impozitul platit dar – in realitate – nedatorat.
H.G. nr. 488/2009 pentru completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004 spune astfel: “Prevederile art. 18 alin (2) din Codul fiscal nu se aplica societatilor in inactivitate temporare inscrisa in registrul comertului, conform prevederilor art. 237 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In situatia in care contribuabilii intra in inactivitate temporara in cursul anului, prevederile art. 18 alin. (2) se aplica pentru perioada cuprinsa intre inceputul anului si data cand societatea inregistreaza la OficiulRegistrul Comertului cererea de inscriere de mentiuni. Daca perioada de inactivitate temporara inceteaza in cursul anului, contribuabilii aplica prevederile art. 18 alin. (2) de la data incetarii inactivitatii temporare, corespunzator cu perioada din an ramasa pana la 31 decembrie”.
M-a confrunt cu o problema fara rezolvare. Am achizitionat un aparat conditionat pe o firma care intre timp am suspendat-o. Produsul zilele acestea s-a defectat iar firma importatoare imi va inlocui produsul cu un alt model + achitarea unei diferente din partea mea. Problema este ca acestia refuza sa-mi onoreze garantia pe motiv ca nu pot emite o factura storno si o noua factura pe noul model de aprat de aerconditionat. Care este modalitatea de rezolvare a situatiei?
@Dan
Vanzatorul, si nu cumparatorul, este cel obligat sa emita factura de storno si o noua factura.
Daca societatea dvs are activitatea suspendata, asta nu afecteaza cu nimic emiterea de catre vanzator a facturilor despre care vorbiti.
Facturile primite de dvs nu vor fi insa inregistrate in contabilitatea dvs decat la reluarea activitatii, mai exact in prima luna de activitate.
Daca insa societatea dvs se afla in categoria de contribuabili declarati inactivi din punct de vedere fiscal (adica daca pe durata unui semestru, desi aveti activitatea suspendata la Registrul Comertului, nu v-ati indeplinit nici una din obligatiile ce va revin potrivit legii de a depune in continuare la administratia finantelor publice declaratiile trimestriale pe zero si bilanturile), atunci conform prevederilor legale, orice tranzactie incheiata cu societatea dvs pe timpul inactivitatii din punct de vedere fiscal se considera anulata, si atunci furnizorul poate refuza sa emita aceste facturi.
Altfel, refuzul furnizorului poate fi considerat un abuz.
Mai exista si posibilitatea ca persoana cu care ati discutat sa nu fi inteles exact despre ce este vorba si sa se fi facut anumite confuzii.
Daca mai aveti neclaritati, va rugam sa ne contactati.
Buna ziua, doresc sa suspend activitatea firmei pe o perioada de trei ani, dar am de incasat o suma destul de mare de la un furnizor.Inteleg din raspunsurile Dvs. ca nu ma pot folosi de acesti bani, presupunand ca acestia mi se vor achita in aceasta perioada de suspendare. Trebuie sa-i las in banca pe toata perioada de suspendare? Chiar daca sunt banii mei cu care am creditat firma? Si comisioanele in banca vor curge?
Daca imi puteti sugera o modalitate de a-l obliga pe acel furnizor sa-mi achite datoria.
Multumesc, Rodica
@ Rodica
Incasarea unui furnizor nu reprezinta fapt de comert si nu genereaza din punct de vedere fiscal venituri. Aceste venituri au fost constituite la momentul emiterii facturii.
Prin urmare este posibila incasarea furnizorului pe perioada suspendarii.
Inregistrarile in contabilitate insa, privind aceasta incasare si comisioanele aferente se vor face abia la reluarea activitatii.
Puteti sa si retrageti numerarul din banca, nici asta nu presupune o cheltuiala din punct de vedere fiscal.
Imporatnt este insa nu intreprindeti alte operatiuni pe firma ce presupun achizitii sau livrari/prestari.
Dupa realizarea acestei operatiuni, puteti, in situatia in care doriti, sa lichidati contul la banca, tocmai pentru a nu mai plati comisioane de administrare.
Fata de furnizor, ati putea face presiuni verbale, in ideea in care ar trebui sa va achite mai repede deoarece dvs ati suspendat activitatea si doriti sa lichidati contul bancar.
Dealtfel, se poate incasa si contra chitanta, cu respectarea normelor in vigoare privind plafonul maxim de numerar incasat intr-o zi de la o persoana juridica (5.000 lei).
Buna seara, multumesc pentru raspuns.
Buna ziua, revin cu o problema.
Deci, doresc sa suspend firma ( problema erau banii neincasati, dar m-am lamurit) cat mai repede pentru ca nu mai am activitate de 2 trimestre si doar platesc toate taxele, dar am o masina – Matiz,pe firma , pe care oricum vreau sa o vand. Nu pot sa o vand pana suspend firma, datorita timpului scurt.
Ce posibilitati am?
Pot sa o mai vand dupa suspendarea firmei? In ce conditii?
Sau firma poate sa o vanda acum catre mine cu un pret modic – deci unei persoane fizice – cu factura fiscala, firma achita TVA si totul e rezolvat pana la suspendare- cum ar fi interpretat acest lucru la un eventual control? Eu sunt asociat in firma.
Alte sugestii?
Multumesc, Rodica
Buna ziua,
Am si eu o intrebare: doresc sa suspend activitatea (nu pot sa continui deoarece clientii externi au restrans activitatea), si as dori sa inchid conturile firmei pentru a nu plati in continuare comisioanele de intretinere, destul de piparate.
Problema e ca am euro in banca, si nu-i pot scoate numerar decat daca am de facut un decont, ceea ce nu este cazul. Nici nu vreau sa-i schimb in lei, mi se pare prea riscant. As aprecia foarte mult orice sugestie!
Buna ziua, revin la intrebarea din 29 noi.2009 ,referitoare la masina cu o completare.
Firma se suspenda, dar masina ramane pe firma. Care este situatia masinii? Desigur ca o voi folosi. Pot achita asigurarea RCA, CASCO , reparatii auto, benzina etc. pe firma ( cand suspend firma soldul casei este zero.). La ridicarea suspendarii se pot trece chitantele, bonurile pe firma?
Multumesc, Rodica
buna ziua! Am o firma din 1993, am avut diverse activitati, in 2007 am primit o citatie de la tribunal in care mi se spunea ca ORC ma da in judecata ca nu am depus bilanturile la ei. La sfatul contabilului nu am dat curs acestei citatii spunandu-mi ca firma va fi inchisa. au urmat alte citatii care la fel nu m-am prezentat si am primit apoi o scrisoare de la un lichidator. la sfatul aceluiasi contabil nu m-am dus nici la acesta. au urmat somatii de la financiar unde am fost de data aceasta si mi-am pus mainile pe cap. .Contabilul meu nu depusese de multi ani diverse acte si am platit amenzi. Am revenit la normal la financiar, dar la ORC figurez ca firma in lichidare si eu platesc contabil, altul de cat cel binvoitor(afland pe parcurs ca mai erau multi in situatia mea, clienti ai acelui contabil)depun in continuare bilanturi si declaratii. As dori sa aflu daca pot face ceva sa revin pe linia de plutire la ORC. Cum rezolv cu acel lichidator? Daca pot suspenda sau inchide aceasta societate. Va rog dati-mi un sfat ce pot face in situatia mea. va multumesc din suflet.
Buna seara, ma puteti sfatui referitor la problemele ridicate pe mail in data de 29 noi.2009 si 1 dec.2009?
Multumesc, Rodica
@Irinel
Societatea se afla deja in procedura de lichidare. Doar printr-o actiune extraordinara, se mai poate “reabilita” societatea. Costurile sunt foarte mari, iar reusita actiunii nu este garantata.
In acest moment, se urmeaza cursul firesc al procedurii de lichidarea, care se va finaliza cu radierea societatii.
In functie de cum se va plati onorariul lichidatorului, procedura se poate finaliza mai repede sau mai tarziu, avand in vedere ca aceasta poate sa dureze si ani de zile.
@Rodica
Dupa suspendarea activitatii nu se poate face vanzarea.
Daca se vinde catre persoana fizica, in conditiile in care aceasta este si asociat in firma, valoarea la care se face tranzactia trebuie sa fie o valoare justa, raportata la conditiile pietei.
In cazul unui control, se poate interpreta ca si evaziune fiscala, in ceea ce priveste TVA colectata din tranzactie si eventual si impozitul raportat la diferenta dintre valoarea de vanzare si valoarea contabila ramasa dupa amortizarea calculata, si tranzactia respectiva poate fi chiar anulata.
Daca vindeti catre alta persoana fizica, dar in aceleasi conditii, raman valabile aceleasi riscuri privind evaziunea fiscala.
Recomandarea noastra este sa vindeti inainte de suspendare, la o valoare rezonabila raportat la preturile actuale si la gradul de uzura.
@Ted
Ati putea sa dechideti un cont personal in euro, in care firma sa transfere banii, prin ordin de plata, inainte de lichidarea contului.
Problema se pune cu ce justificati transferul bancar. Daca dvs. ca si asociat ati creditat pana acum firma, ramane de vazut daca soldul de creditare din balanta contabila este suficient de mare ca sa acopere suma pe care doriti sa o transferati. In acest caz veti scrie pe ordinul de plata “restituire creditare”. Este posibil sa va fie solicitat la banca si contractul de creditare.
Ati mai putea face un contract de drepturi de proprietate intelectuala sau o conventie civila, intre dvs ca si persoana fizica si societate, in euro, in functie de specificul activitatii, numai ca trebuie sa retineti la sursa si sa platiti impozit, iar suma neta care ramane va fi mai mica exact cu impozitul.
buna ziua, am si cateva intrbari pentru dvs. Am un magazin care are facturi de leasing, telefoane si energie electrica. Am suspendat activitatea la acest magazin si am deschis o intreprindere individuala care isi desfasoara activitatea in spatiul magazinului(firma cu SRL).Intrebarea mea este daca pot sa decontez facturile de leasing, telefon si energie electrica care vin pe srl pe intreprinderea individuala sicum as putea sa fac asta.Sa fac un contract intre SRL si II si pe baza acestui contract pot sa decontez facturile in fiecare luna sau macar un cuantum din acestea 30-50% din ele,sau as putea sa fac o factura de la srl laii cu valoarea lor.Si daca facturile de la furnizori se inregistreaza dupa ce se termina perioada de suspendare ce se intampla cu declaratia 394?va multumesc
@ Patrascu Diana
1. Pt.facturile de telefon si energie electrica: se poate face un contract de comodat intre SRL si II. Pe baza contractului se pot inregistra costurile, pe II, dupa natura cheltuielilor, fara insa a inregistra facturile in sine. SRL avand activitatea suspendata nu poate emite facturi/angaja venituri sub nici o forma, in aceasta perioada.
2. In ceea ce priveste factura de leasing exista posibilitatea unei cesiuni a contractului de leasing respectiv (eventual trebuie luat legatura cu firma de leasing pentru a identifica o alta modalitate de a rezolva aceasta problema).
Facturile de la furnizori pot fi inregistrate in totalitate pe SRL dupa reactivarea firmei, in perioada imediat urmatoare. Referitor la Declaratia 394: aceasta se va intocmi dupa inregistrarea facturilor respective, la reluarea activitatii firmei.
Buna ziua,
Am o firma careia i-am suspendat activitatea acum cateva luni si as dori sa reiau activitatea. M-ar interesa cam cat ar fi tarifele pentru redeschidere, precum si documentatia necesara.
Multumesc.
@Gabriela
Buna ziua!
Va multumim pentru prezenta pe site si pentru ca ati apelat la serviciile noastre!
Veti primi un mail cu detaliile pe care le-ati cerut. Daca nu-l gasiti in Inbox, va rog sa cautati si in folderul de spam pentru ca filtrele Yahoo le directioneaza acolo, uneori, in mod nedorit.
Buna ziua,
As dori, daca se poate, sa aflu ce contraventie pot sa primesc efectiv, sau ce se poate intampla (amenzi, evaziune fiscala, etc), in cazul in care am emis facturii dupa data la care a fost suspendata activitate unei societati, si asupra cui se exercita aceste sanctiuni (administrator, asociat, etc)
Firma are o masina cumparata in leasing financiar care este in derulare.
In acest caz se poate suspenda activitatea si in acelasi timp sa platim in continuare ratele la leasing.
@ Maria
Detalii despre operatiunile financiare dupa suspendarea firmei aveti la pagina urmatoare:
http://www.reinventconsulting.ro/blog/2009/07/despre-operatiunile-financiare-pe-timpul-suspendarii-activitatii-firmei.html
Va multumesc pentru raspuns!
La o societate care are activitatea suspendata din data de 1 mai 2009 se depun trimestrial declaratii pentru impozit pe profit si TVA( asa mi-au spus de la finante). pentru semestrul I a trebuit dusa declaratia 394. Intrebarea mea este pentru semestrul II aceasta se mai depune, pentru ca in instructiunile de completare a declaratiei spune asa: ATENTIE !
Declaratia 394 se depune doar de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA care au avut in perioada de raportare tranzactii de natura celor care se declara conform OMFP nr. 702/ 14.05.2007 (deci numai cei care au avut activitate). Multumesc anticipat pentru raspuns.
Buna ziua.
Am si eu o problema ….am deschis in iunie 2008 o firma de amanet am dechis si punctul de lucru ..dar nu am reusit sa sa functionez cu ea…sa am rulaj ..sa fac contracte de amanet…in schimb am avut un angajat cu fractie de norma 2 ore pe zi ..ca nu pierd sa fiu cu impozit pe micro plateam la stat cam 210lei pe trimestru …..ma prins si forfetaru …..am depus declaratiile si bilanturile dar nu am platit la stat datoriile ca nu am cu ce …..ce pot sa fac sa o inchid ..suspend …sa scap de ea…sa stagnez datoriile sa le pot plati in rate ..numai sa nu se mai adune atata de multe ..acuma cred ca am vre-o 3000 lei la stat …Va multumesc!
Buna ziua,
As dori sa stiu daca se pot face cumparturi (electronice, produse birotica, servicii diverse, cursuri, etc.) pe o firma supendata si daca facturile aferente se pot inregistra dupa ce firma isi va relua activitatea (exp. facturile sunt pe ianuarie iar firma isi va relua activitatea in februarie).
Se mai recupereaza tva-ul de pe urma acestor facturi?
Influenteaza aceste facturi impozitul pe profit, in cazul in care firma nu va mai fi microintreprindere cu impozit de 3% pe venit?
Va multumesc!
@Ianis: Pentru situatia dumneavoastra, va indicam proiectul nostru http://www.bursafirme.ro, unde de principiu ati putea gasi un potential cumparator. Vom reveni cu un raspuns detaliat la intrebarile dumneavoastra.
@MIHAELA: Daca in semestrul II nu au existat facturi primite sau emise, aunci nu mai trebuie depusa declaratia 394 aferenta.
@codruta: 1.In principiu pe o firma suspendata nu se pot face cumparaturi. Platile care se pot face (respectiv facturile aferente) sunt cele corespunzatoare unor cheltuieli de tipul: chirie, leasing, utilitati. Acestea se vor inregistra la momentul reluarii activitatii. Daca totusi s-au facut si alte achizitii in baza unor facturi emise, acestea vor trebui inregistrate in aceleasi conditii.
2.Regimul tva-ului este similar derularii operatiunilor in conditii normale: la reluarea activitatii se vor inregistra cheltuielile respective, apoi veniturile curente (atentie in perioada suspendarii nu puteti inregistra venituri sub nici o forma) si se va stabili tva-ul (de plata, de recuperat).
3.Da, influenteaza impozitul pe profit. Modul de stabilire a impozitului pe profit este: (total venituri – total cheltuieli + cheltuieli nedeductibile – venituri neimpozabile)*16%.
Buna ziua
Am o firma ,srl cu asociat unic, pe care vreau sa o inchid (dizolvare ,radiere ). Nu are datorii la furnizori , nu are datorii la stat , nu are stocuri , nu are clienti de incasat . Are o garsoniera ca mijloc fix , garsoniera unde este sediul social .Care sunt actiunile ce trebuie facute in legatura cu aceasta garsoniera pentru ca firma sa aiba cheltuieli cat mai mici ?
Multumesc !
buna ziua!
am o firma pe care am suspendat-o inceand cu 01.03.2010 pe doi ani, intentionez sa achit datoriile la adm fn, in vederea obtinerii regimului derogatoriu de declarare;
intrebarea mea este:pot avea control de la garda financiara, avand in vedere faptul ca firma e suspendata?
aaa…
multumesc anticipat!
@Geta
Stimata doamna, Garda Financiara poate veni in control chiar daca societatea are activitatea suspendata temporar. Se vor folosi de prilej mai ales pentru a controla perioada anterioara in care ati avut activitate.
@ Marinela
In fapt, cu garsoniera respectiva aveti urmatoarele cheltuieli: impozit, intretinere, energie electrica, telefon, eventual si cablu tv, cheltuieli pe care le-am putea numi “normale”. Nu prea aveti ce sa faceti ca sa le micsorati, decat daca veti hotara sa renuntati la ceva din aceste utilitati.
Teoretic, ar exista insa posibilitatea sa va schimbati sediul social intr-o alta jurisdictie, cu impozite mai blande, dar si acest lucru ar fi dificil, deoarece vine cu o serie de alte probleme (informare serioasa asupra optiunilor, necesitatea gasirii unui avocat sau a unui contabil in tara respectiva, anumite bariere la angajarea de cetateni romani – care, pentru tara respectiva, sunt in fapt straini, eventual operarea cu un cont bancar de la distanta etc
Buna ziua!
Numele meu este Ioana Popa si am o societate la care i-am suspendat activitatea pe o perioada de 3 ani. Intrebarea mea este: se poate depune o cerer sau cev sa nu mai depun toate declaratiile aferente la finante? Mentionez ca nu am avut nici o activitate de la infintare am inregistrat numai cheltuielile de constituire si am avut tva de recuperat conf facturii primite de la fima care s-a ocupat de infiintarea soc si in loc de bilant, am depus o declaratie pe proprie raspundere. Va multumesc! O zi buna!
Buna ziua!
Am si o intrebare: in cazul in care vreau sa suspend activitea unui magazin, dar nu si activitatea firmei care este comertul online cum se procedeaza? As avea nevoie de informatia asta pentru ca in cazul in care se gandesc cei de la OPC sa ne faca o vizita la magazin sa nu ne trezim o amenda pentru ca magazinul este inchis. Va multumesc!
In situatia in care societatea isi suspenda activitatea pe o perioada de pina la trei ani ce se intimpla cu obligatiile acesteia privind obligatia de plata pentru impozitele si taxele locale – impozit pe teren ,impozit pe cladire ,impozit pe auto
Buna ziua,am o firma suspendata in decembrie 2009.Am de incasat de la o firma o factura din august 2009 fara tva nu sunt platitor tva.Problema este ca ei lucreza cu o firma contabilitate externa si au inchis contabilitatea pe 2009 si nu pot face nimic mai exact eu pt ce am prestat in 2009 in august de abia in martie 2010 trebuie sa imi iau bani.Iar ei nu accepta pe factura sa trec data din 2009 intrucat ei zic ca au contabilitatea deja inchisa pe 2009,eu normal ar trebui sa imi primesc restanta?In principiu pe factura scrie Servicii prestate august 2009 dar data va trebui sa o pun pe 2010.Daca nu le dau factura cu data din 2010 nu imi pot face plata iar acei bani sunt practic deja platiti impozit pe ei cu toate ca nici macar nu iam incasat.E vreo problema in acest sens?Deci iau eu niste bani restanti practic nu iau niste bani rezultati dintr o activitate economica pe anu curent 2010.Astept o lamurire in acest sens.
Buna ziua,
M-a poate ajuta cineva cu un sfat ? Am o firma si vreau sa termin cu ea sa-i suspend activitatea , nu mai am comnenzi etc si am si datorii la anaf, se poate suspenda activitatea ? cum si cine poate sa mearga cu actele , poate si contabila?
Buna ziua
Am si o intrebare: In situatia in care societatea isi suspenda activitatea si eu am o masina pe firma in leasing pot sa platesc in continuare masina pe firma?
Buna ziua
As dori un sfat va rog: vreau sa suspend firma , dar eu am leasing la masina in prezent + inca 3 ani .Intrebarea este daca pot continua sa platesc masina din venitul meu personal(persoana fizica) daca firma ar fi suspendata si daca voi mai fi nevoita sa platesc alte taxe la stat cat timp va fi suspendata.
multumesc anticipat
@Valentin
Deoarece terenul, cladirea si automobilul sunt in proprietatea firmei care isi suspenda activitatea, obligatiile respective trebuie achitate si in perioada de suspendare, urmand a fi inregistrate in contabilitate la momentul reinceperii activitatii.
@ Ciprian
Avem nevoie de o precizare: activitatea respectiva a fost prestata in august 2009 si nu a fost facturata inca (urmand ca factura sa o emiteti acum in 2010), sau activitatea a fost si prestata si facturata in august 2009?
Caz 1: activitatea a fost prestata si facturata in 2009 dar nu a fost incasata contravaloarea facturii respective, caz in care puteti incasa contravaloarea facturii respective in perioada de suspendare a activitatii (dar nu puteti emite/inregistra in contabilitate facturi pe perioada de suspendare a activitatii). Acesta nu este un impediment pentru client sa-si incaseze banii. Chiar daca ati trimis catre clientul beneficiar al serviciilor prestate abia acum factura emisa in 2009 – incasarea facturii respective nu poate fi impiedicata de data facturii. Modul in care beneficiarul isi inregistreaza factura, fie ca alege sa corecteze situatia financiara la 2009, sau inregistreaza factura cu data de 2010, nu impiedica incasarea banilor.
Caz 2: activitatea a fost prestata in august 2009 si nu a fost facturata inca:
Recomandare: emiteti factura cu data de decembrie 2009 (daca mai aveti numere de facturi libere cu data anterioara suspendarii activitatii) si predati-o catre firma client, chiar daca aceasta o inregistreaza in contabilitate in 2010 (in perioada suspendarii nu aveti voie sa desfasurati activitate, deci inclusiv sa emiteti facturi – ceea ce ar inseamna obtinerea de venituri).
@ Alina
Pe perioada suspendarii activitatii nu este permisa emiterea de facturi si chitante si inregistrarea de facturi si chitante. Puteti plati masina, urmand ca documentele sa fie inregistrate in contabilitate la reluarea activitatii.
@ Andreea
Activitatea societatii se suspenda la Registrul Comertului. Transmiterea informatiilor de suspendare a firmelor de la Registrul Comertului catre ANAF se face in mod electronic, deci nu trebuie sa se mearga nimeni la ANAF pentru acest lucru. Daca are imputernicire, poate merge si contabila sa faca demersurile necesare la Registrul Comertului. De aceasta operatiune ne putemm ocupa si noi. Tot ce trebuie sa faceti este sa dati telefon pentru o programare la 021-318.69.60.
Daca doriti sa beneficiati de regimul derogatoriu atunci nu trebuie sa aveti datorii la ANAF la momentul depunerii cererii pentru regimul derogatoriu.
@ Ramona
Contractul de leasing se poate derula in continuare pe firma, dvs.putand achita din contul firmei (daca mai exista disponibil) sau din venitul personal, iar inregistrarea documentelor respective in contabilitatea firmei se va face la momentul reinceperii activitatii. O alta varianta ar fi cesionarea leasing-ului pe persoana fizica cu acordul firmei de leasing. Daca veti obtine regim derogatoriu de la ANAF, pe perioada suspendarii nu va mai trebui sa depuneti nici o declaratie si nici sa platiti alte taxe. Daca nu veti obtine regimul derogatoriu veti fi obligata sa depuneti in continuare declaratii pe zero – nedepunerea de declaratii atrage dupa sine amenzi.
Buna ziua,
Am o intrebare: Vreau sa suspend activitatea firmei, dar am un litigiu cu o alta firma, are vreo influienta asupra procesului suspendarea?
Va multumesc.
Buna ziua,
As dori sa va intreb in cazul in care se suspenda activitatea unei firme, care are ca sediu social un spatiu inchiriat, dupa suspendare este obligatoriu ca societatea sa aiba sediu social ( tinand cont ca nu se mai pot face nici incasari si nici plati)?
pot suspenda activitatea societatii daca am datorii la bugetul de stat si furnizori?
@Ionuta
Se poate face cerere la ANAF pentru a beneficia de regimul derogatoriu de depunere al declaratiilor, caz in care nu veti mai depune decat bilantul, sau declaratia de inactivitate.
Pentru a beneficia de acest regim derogatoriu, conditia cea mai importanta este sa nu aveti datorii la stat.
Va invitam sa vizualizati si celelalte intrebari/comentarii cu privire la acest regim special, pentru a vedea exact care sunt conditiile ce trebuie indeplinite.
@Alina
Trebuie sa radiati punctul de lucru la Registrul Comertului, si ramaneti cu autorizatia de functionare la terti si pt comert electronic.
Va putem ajuta in acest sens, prin serviciul nostru de asistenta juridca. Sunati la unul dintre numerele de telefon de la pagina Contact daca doriti o programare.
@Pahomi Ana Maria
Nu aveti voie sub nici o forma sa emiteti facturi pe perioada suspendarii, cu atat mai mult cu cat daca sunteti societate platitoare de TVA, codul de procedura fiscala prevede ca vi se poate anula oricand codul de inregistrare in scopuri de TVA de catre ANAF, caz in care incalcati prevederile privind emiterea documentelor financiar-contabile. Amenzi cu siguranta se pot da pentru asa ceva. Despre evaziune fiscala putem vorbi daca dvs nu declarati aceasta factura in evidentele contabile, ceea ce se contrazice cu faptul ca nu aveti voie sa aveti venituri in perioada de inactivitate. Incadrarea o face doar un inspector fiscal, magistrat etc iar administratorul este direct raspunzator de aceasta fapta. La randul lui, se poate indrepta catre contabil, daca are elemente suficienta sa demonstreze ca raspunderea pentru emiterea facturii nu este a sa.
Am suspendat activitatea pe termen de trei ani si as vrea sa vand casa de marcat, se poate?
@ Micky
Societatea comerciala trebuie sa aiba sediu social indiferent daca are activitatea suspendata sau nu.
@ Gina
O societate comerciala cu activitatea suspendata exista in continuare ca entitate, ca persoana juridica, putand fi parte intr-un proces.
Cel putin in mod direct, suspendarea activitatii nu va avea influenta asupra unui proces; ar putea avea insa – in functie de aspectele asupra carora a intervenit diferendul cu partea adversa – efecte in mod indirect (spre exemplu, suspendarea activitatii va genera oprirea vanzarilor, lucru care poate atrage anumite efecte care pot fi interpretate de catre partea adversa ca fiind dezavantajoase ei).
Cert este ca puteti desfasura in continuare procesul.
@ Eugenia
Nu. Pe perioada suspendarii nu aveti voie sa realizati venituri; chiar daca vanzarea casei de marcat nu genereaza venituri (diferenta pozitiva intre valoarea de vanzare si valoarea contabila), tot exista semne de intrebare legate de emiterea facturii, in situatia in care societatea era platitoare de TVA, intrucat, daca acel cod de TVA a fost anulat din oficiu de catre ANAF, riscati sa emiteti o factura gresit, iar daca figureaza in continuare caplatitoare de TVA, atunci trebuie sa colectati TVA aferent tranzactiei si sa il declarati pe decontul de TVA ca si obligatie de plata
@ Georgeta
Da, puteti suspenda activitatea societatii.
Buna ziua ,
In perioada de suspendare a activitatii , pot vinde imobilul care se afla in proprietatea firmei , dat fiind faptul ca vanzarea unui imobil nu reprezinta venituri din activitatile cuprinse in statutul societatii ?
@Iuliana Nita
Raspuns: Conform Ordinului ANAF 1221/12.06.2009 alin.3:….”in caz de inactivitate temporara, pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu, contribuabilii trebuie sa indeplineasca , cumulativ , urmatoarele conditii:
a) sa nu desfasoare nici un fel de activitate;
b) sa nu obtina venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare si/sau alte elemente similare veniturilor;
c) sa nu dispuna de personal angajat si sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului;
d) sa figureze, in evidenta fiscala, cu toate obligatiile declarative si de plata indeplinite;
e) sa nu aibe in curs de solutionare un decont cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor si contributiilor;
f) sa nu faca obiectul unei actiuni de inspectie fiscala, in curs de derulare;
g) sa nu fie inscrisi in lista contribuabililor declarati incativi;
h) in cazul contribuabililor , persoane juridice, inactivitatea temporara, sa fie inscrisa in registrul comertului.
La Asistenta Contribuabili au confirmat faptul ca suspendarea temporara, indiferent daca este sau nu insotita de regim derogatoriu, se supune aceluiasi regim, societatile comerciale respective trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii.
Deci nu se pot obtine venituri sub nici o forma, in perioada de suspendare temporara a activitatii!
care sunt pasi si respectiv actele necesare pentru a relua activitatea dupa o suspendare a firmei ( nu s-a terminat perioada de suspendare)?
Buna ziua,
Am firma suspendata de 1 an de zile. Din pacate, nestiind in acel moment cum se procedeaza cu bunurile mobile, am ramas cu masina trecuta pe firma. In acest moment doresc sa o vand, exista un cumparator, dar din am inteles nu se poate. Practic in acesti 3 ani de activitate suspendata nu exista un temei legal astfel incat sa pot vinde masina?
Multumesc!
@Dan
Va sunt necesare aceleasi documente ca si cele pentru suspendare, cu mici diferente la Hotarare/Decizie AGA. In josul paginii http://www.reinventconsulting.ro/acte-aditionale-necesare.html aveti detalii despre documente.
Primul pas este sa sunati la 021-318.69.60 pentru programarea unei intalniri cu un consultant sau, daca nu sunteti din Bucuresti, pentru detalii.
@ Gabriela
Vanzarea masinii reprezinta un fapt de comert, care presupune reluarea activitatii, atat din punct de vedere juridic (prin mentiune la Registrul Comertului), cat si din punct de vedere fiscal, cu inregistrarea in contabilitate a operatiunii si declararea obligatiilor ce rezulta din aceasta.
Buna ziua,
Am un SRL care este suspendat pe o perioada de 3 ani..as dori sa stiu daca trebuie sa depun bilanturile trimestirle in continuare si ce se intampla daca nu le depun..contabilul imi cere 200ron pt un bilan la 6 luni adica 400 pe an..o sa primesc amenda daca nu le voi depune?
Va multumesc!!
Buna ziua.
Am un SRL cu activitatea suspendata, insa am mai multe aparate de jocuri de noroc si case de marcat. Exista vreo modalitate sa le pot valorifica, sa le vand?
@ Boboc Oana
Ca si in raspunsul de mai sus, dat Gabrielei, singura solutie legala este sa reluati activitatea pentru a valorifica bunurile si pentru a putea inregistra in mod legal in contabilitate respectivele operatiuni.
@ Catalin
Daca societatea este suspendata doar la Registrul Comertului si nu beneficiati si de regimul derogatoriu de la ANAF, atunci va trebui sa depuneti in continuare pe toata perioada de suspendare temporara a activitatii toate declaratiile pe zero. Conform codului fiscal, veti fi declarat inactiv fiscal din oficiu daca nu depuneti timp de un semestru declaratiile aferente. Ce se intampla daca nu depuneti aceste declaratii: primiti amenda pentru nedepunere declaratii; in cazul inactivitatii fiscale amenda este urmata de : tranzactiile efectuate de firma dvs. pot sa nu fie luate in calcul, iar tranzactiile efectuate de alte firme cu societatea dvs. nu vor fi luate in considerare de catre ANAF.
Suplimentar, in perioada de suspendare temporara a activitatii, se poate anula din oficiu certificatul de inregistrare in scopuri de tva.
ce situatii financiare depune un SRL pentru anul 2009 care si-a suspendat activitatea in 07.05.2009?
Am si eu o intrebare :
In cazul unei asocieri in participatiune a unei persoane fizice cu un SRL.;persoana fizica aduce ca aport un teren,un proiect constructie dispusa pe acest teren (cu autorizatie de constructie)si acopera cheltuielile cu manopera pentru spatiu comercial (regie proprie),iar SRL.-ul aduce ca aport materialele necesare constructiei…se poate considera legal urmatorul acord ?
Persoana fizica pune la dispozitie terenul , proiectul legal autorizat (eventual prin cesionare)si manopera,…SRL. materialele,asocierea se face pe o perioada de 5 ani.In urma desfasurarii activitatii SRL. in acel spatiu toate veniturile respectiv eventualul profit ramane SRL.,acesta fiind obligat a depune situatiile contabile,a achita cheltuielile asocierii etc.fata de terti si pentru persoana fizica. 1.Persoanei fizice sa ai revina dreptul ca dupa incheierea termenului asocierii in participatiune,sau inainte de cei 5 ani din initiativa SRL.(prin dizolvare lichidare)sa ai revina dreptul de a avea Drept de Preemtiune asupra achizitionarii cladirii(ramanerii in continuare proprietar)in fata procedurii lichidarii patrimoniului SRL.privind partea (materiale de constructii) ale acesteia dupa ce se va actualiza valoarea acestora de catre lichidator pe baza uzurii,preturilor de piata ale acestora la acea epoca (a lichidarii)etc.,persoana fizica urmand a achita acea suma aferenta valorii materialelor in contul lichidarii.Acest drept al persoanei fizice ar reprezenta pretentia sa ca ,,avantaj“- drept pentru asocierea in participatiune,PF.nu are pretentii la cota parte din profit. 2.Daca Srl isi suspenda activitatea pe perioada determinata Persoana Fizica asociat isi rezerva dreptul de a putea inchiria imobilul in aceasta perioada platind impozit din cedarea folosintei bunurilor de 16 % iar Srl.nu are pretentia si nici dreptul (avand activitatea suspendata)de a pretinde vreo cota parte din acest profit al inchirierii. Ar fii posibil un astfel de ,,scenariu,nu vad nici o lege care sa fie incalcata in urma acestui acord si nici nu poate fii vorba de o evaziune fiscala ! In fapt SRL.are materialele dar nu mai are puterea financiara de a cumpara teren,de a achita manopera si de a face proiectul unei constructii iar Persoana Fizica are terenul,dispune de proiect autorizat,de forta de munca (manopera in regie proprie) dar nu mai are bani de materiale. O alta intrebare ar fii daca Persoana Fizica ce se asociaza in participatiune poate fii si administratorul SRL-ului ?…intrucat sa saturat sa tot bage banii in firma,sa acopere doar cheltuielile fara a avea profit iar la lichidare sa se trezeasca ca se scoate si cladirea la vanzare,cu terenul pe care sa spunem l-ar aduce ca aport in natura si sa se trezeasca ca ai este vandut la licitatie vreunui ,,no name“la un pret care nu acopera nici 1/2 din banii cu care a creditat firma de-a lungul timpului si pe care nu si ia putut recupare intrucat aceasta nu are profit data fiind situatia actuala.Astept un raspuns cu parerea dvs.Multumesc anticipat !
PS.Ma refer la banii cu care administratorul a creditat firma pentru achizitionarea materialelor de constructii pentru a construi un spatiu comercial,…ce sa achitat cu titlu de imozit minim,cheltuieli cu energia,autorizatii,etc.este ,,alta poveste“astia sant buni dati si nu se stie cand vor putea fii recuperati dintr-un viitor improbabil profit.
@ Ionescu Marian
Intrebarea dumneavoastra este, de fapt, o situatie care necesita atentie din partea atat a unui consultant financiar-contabil cat si a unui avocat. Va rugam sa ne contactati telefonic pentru a solicita o programare pentru consultanta (avocat + contabil). Onorariul va fi de 150 lei/ora/fiecare din cei doi specialisti.
@Dana
SRL-ul respectiv va depune situatii financiare aferente activitatii depuse in anul 2009. Deci, in acest caz, el a desfasurat activitate in 2009 pentru perioada cuprinsa intre 01.01.2009 – 07.05.2009, iar in perioada urmatoare datei de 07.05.2009 nu a mai desfasurat activitate, fiind suspendat temporar.
eu ca si creditor al unei firme cu activitatea suspendata , ce pot face pentru a mi recupera debitul??
buna ziua. in 2008 un control de la garda financiara ne-a amendat cu 8000 mii de roni si ni s-a susp.activ. in acest timp am deschis proces .dupa citeva luni am suspendat procesul pt ca am considerat ca nu are nici un rost sa ne judecam cu gf .de atunci si pina in prezent am mai avut vreo trei controale .Luna aceasta iar au venit si ne-au anuntat ca o sa ne confiste toata suma incasata pe perioada suspendarii activitatii asa au scris pe procesul verbal . din pacate iar am ajuns in instanta .va-s ruga sa ne sfatuiti cum e mai bine .Totusi au procedat corect ? va multumesc anticipat .
buna ziua. as fi interesata sa aflu daca pe perioada in care o firma are activitatea suspendata mai curg penalitati si majorari. va multumesc
@ Monica Horoiu
In perioada de suspendare a activitatii, firma respectiva nu cred ca are disponibilul necesar (avand in vedere faptul ca in aceasta perioada nu poate emite facturi pt a primi incasari) pentru a putea restitui creditul respectiv. Probabil ar trebui sa asteptati reactivarea firmei. In situatia in care exista disponibil in casa/banca care sa acopere suma respectiva atunci recuperarea este posibila.
@ Popescu Iuliana
Daca suma incasata in perioada suspendarii activitatii este rezultat al unor documente(facturi) emise de societatea dvs.anterior suspendarii activitatii – atunci confiscarea sumei incasate a fost un abuz. Daca insa incasarile au provenit din operatiuni initiate, facturi emise in perioada de suspendare a activitatii – atunci au procedat corect.
@ Alexandra C
Suspendarea activitatii nu “ingheata” penalitatile si majorarile de intarziere.
@ Nenesa
Declaratiile lunare se depun la Administratia financiara unde este declarat sediul social (in speta Basarabi/Cta). In situatia in care exista punct de lucru cu mai mult de 5 salariati, cu C.I.F primit pt acel punct de lucru – atunci se depune pt angajatii de la punctul de lucru Declaratia 100 referitoare la impozitul pe salarii aferent angajatilor de la punctul de lucru, restul declaratiilor se depun la Administratia Financiara unde este declarat sediul social
am o firma cu activitatea suspendata din 08.12.2009.A platit furnizorii neplatiti pana la 31.12.2009.bilantul il face cu actele pana la data de 08.12.2009, toate celelalte cheltuieli(plati) le va inregistra cand isi reia activitatea? va multumesc
Buna ziua,
Detin un SRL si m-am hotarat sa-i suspend activitatea pe o perioada de 3 ani deoarece nu il mai pot sustine financiar (forfetar, TVA etc).
Problema este ca pe SRL-ul respectiv am un contract de inchiriere pentru spatiu, de asemenea un abonament pentru telefon fix. Nu doresc sa renunt la spatiu si nici la abonamentul telefonic. Daca pentru spatiu exista solutia de a face un nou contract pe persoana fizica, pentru abonamentul telefonic nu am gasit solutie. Intrebarea este: Pot primi facturile emise pe SRL urmand ca eu sa le platesc cash ca persoana fizica, iar facturile respective sa nu mai fie inregistrate in contabilitate, ca si cum SRL-ul nu le-ar fi primit? (pe mine nu ma deranjeaza ca facturile sa fie emise pe SRL, doar sa nu se considere ca firma are activitate daca firma facturi pe care nu le ca inregistra niciodata).
De asemenea pe detin pe SRL diverse echipamente: casa de marcat, imprimante, copiatoare, calculatoare etc. Pot utiliza aceste echipamente fara probleme in conditiile in care infiintez o Intreprindere Individuala sau PFA? Sau trebuie sa le vand de pe SRL->PFA sau II, sau sa le donez.
Contul bancar deschis pe SRL nu poate fi inchis deoarece nu sunt in tara. Pot sa inchid acest cont dupa suspendare si sa utilizez banii respectivi in interes propriu (retragere numerar asociat)?
Va multumesc
Buna ziua,
am si eu o nelamurire in legatura cu suspendarea activitatii unui srl.
Daca exista datorii catre finante este posibila o suspendare a firmei pe 3 ani?
Am o societate a carei activitate a fost suspendata din 13.07.2009 , firma nu a lucrat niciodata; Ce declaratii mai trebuie depuse la Finantele publice?
Multumesc pentru raspuns
Am un SRL a carei activitate am suspendat-o din 15.-7.2009, firma nu a avut activitate niciodata , va rog ssa-mi spuneti ce documente mai trebuie depuse la Finante Publice in acest an.
Multumesc mult!
Buna ziua! Vreau sa achizitionez un automobil care este inmatriculat pe o firma care se afla in suspendare….persoana care este administratorul firmei mi a spus ca o trece pe numele sau si dupa aceea o vinde ca pers fizica catre mine….chestia ciudata este ca aceasta operatiune are loc sa se desfasoare intr o singura zi…are dreptul legal acea persoana sa imi vanda automobilul? si care este procedura prin care pot intra in posesia masinii fara probleme ulterioare? multumesc anticipat pentru raspuns!
societatea doreste sa suspende activitatea pe 3 ani . Are o masina pe
firma. Poate sa faca un contract de comodat cu o persoana fizica , in sensul inchirierii sa u imprumutarii masinii catre aceasta pers.
fizica pe perioada suspendarii /? Este legal acest lucru /? Cum se
procedeaza ? Trebuie mers la notar ? Toate cheltuielile cu masina pe
perioada suspendarii ( in cazul posibilitatii unui contract de comodat) cine este legal sa le suporte ? daca firma le suporta ele vor
putea fi trecute in contabilitate odata cu reinceperea activitatii?
Va multumesc ,
Buna ziua,
Din ce am citit pana acuma pe site-ul dumneavoastra am inteles ca si daca am datorii la bugetul de stat pe firma se soate suspenda activitatea acesteia, dar nu se poate cere regim derogatoriu. As dori sa intreb daca va trebui sa platesc impozitul forfetar in continuare dupa suspendare fara a avea regim derogatoriu. Sau regimul derogatoriu se refera doar la perioadele de timp la care va trebui sa depun declaratii dupa suspendare.
Am primit notificare de la administratia finantelor ca sunt inclusa pe lista contribuabililor ce indeplinesc conditiile pentru a fi declarati inactivi, pentru un SRL cu activitatea suspendata.Ce inseamna asta si care sunt etapele urmatoare ce decurg daca nu depun declaratiile fiscale?Pentru mine este important sa nu mai dau bani pentru ea, eventual chiar sa o lichidez sau dizolv , cu costuri cat mai mici sau deloc.Multumesc.
@ Ionut
Suspendarea activitatii unei societati se poate face fie ca are datoriii, fie ca nu are. Conditia esentiala este sa nu se depaseasca acest termen de 3 ani.
@ Diana
Da, toate operatiunile se vor inregistra in contabilitatea firmei la reluarea activitatii.
@ Gabi
Puteti primi facturile pe SRL – pe care sa le platiti cash ca persoana fizica, facturile respective vor fi inregistrate in contabilitate la reluarea activitatii dupa incetarea suspendarii. Nu se poate omite inregistrarea facturilor respective pe SRL deoarece exista acea decaratie 384 referitoare la facturile emise si primite pe teritoriul Romaniei si nu va mai exista corelatia facturi emise-facturi primite. Echipamentele de pe SRL trebuiesc vandute de pe SRL pe PFA sau pe Intreprindere Individuala.
Da, se poate inchide contul bancar dupa suspendare.
@ Ionut
Da, este posibila suspendarea firmei, insa nu se poate beneficia si de regimul derogatoriu pentru depunerea declaratiilor (care impune sa nu aveti datorii la finante).
@ Ilie Priboi
Daca societatea nu beneficiaza in aceasta perioada de regim derogatoriu, vor trebui depuse toate declaratiile ca si inainte, dar cu sume pe zero.
@ Anghel
In perioada de suspendare nu se poate vinde nici un activ al societatii comerciale; aceasta ar insemna emiterea unei facturi si deci un venit pentru societate -> in perioada de suspendare a activitatii nu se pot face operatiuni care genereaza venituri pentru societatii; daca firma emite factura inseamna ca si-a reluat activitatea, cu toate implicatiile ulterioare.
@ Carmen
Daca doreste sa-si suspende activitatea, poate sa faca contractul de comodat inainte de suspendarea activitatii. Contractul de comodat se incheie cu o persoana fizica si fiind cu titlu gratuit (deci nu genereaza un venit in perioada de suspendare) nu constituie nici o problema. Este de preferat ca acel contract de comodat sa fie parafat de un notar.
Referitor la cheltuielile cu masina: daca este vorba de cheltuielile de intretinere/reparatii ale masinii, depinde cum este stipulat in contractul de comodat: daca sunt suportate de catre firma, atunci ele se vor inregistra in contabilitate la reluarea activitatii. Cheltuielile legate de diverse asigurari, in mod normal, sunt suportate de catre proprietarul autoturismului (societatea comerciala in acest caz) si, de asemeni, vor fi inregistrate in contabilitatea societatii la reluarea activitatii.
@ Gabriela
Va rugam sa ne lasati un numar de contact la adresa lichidare[at]reinventconsulting.ro, pentru a putea fi contactata in vederea dizolvarii-lichidarii si radierii societatii comerciale.
@ Mirabela
Dupa suspendare, fara regim derogatoriu, nu se va percepe, pe perioada suspendarii, impozit minim obligatoriu pe profit (cel cunoscut in popor sub numele de “forfetar”). Intradevar, pe aceasta perioada vor trebui depuse decalaratiile (daca nu aveti regim derogatoriu) in acelasi ritm ca si inainte de suspendare, cu sume pe zero.
Daca la momentul suspendarii aveti de plata impozit “forfetar”, vor curge in continuare, in perioada de suspendare, majorarile de intarziere si penalitatile pentru sumele datorate, pana la achitarea lor in totalitate.