Cartile de munca si Triunghiul Bermudelor: Comerciant – ITM – Casa de Pensii

Cartile de Munca disparute in Triunghiul Neglijentei

Este deja alarmant. Exista deja zeci de cazuri de carti de munca disparute pe traseul Societate comerciala – ITM – Casa de Pensii.

Multe dintre societatile comerciale depun cartile de munca ale angajatilor spre pastrare la ITM. De multe ori, atunci cand acestea necesita o serie de modificari, cand fluctuatiile de personal o impun, cand angajatii au nevoie de un imprumut sau ies in somaj etc. si cartile de munca trebuie sa ajunga in posesia proprietarilor, acestia au surpriza neplacuta ca documentele lor sunt de negasit. Si aceasta dupa drumuri repetate la ITM si la Casa de Pensii! De fiecare data, una dintre institutii da vina pentru lipsa documentelor pe cealalta.

Ni s-a intamplat si noua.

In lunile Decembrie-Ianuarie aveam de recuperat cateva carnete de munca depuse anterior. In loc sa ni se inapoieze ni s-au cerut in plus documente care ar fi fost necesare pentru procesarea lor, dar aceasta numai ca truc pentru a mai trage de timp. La insistentele noastre ni s-a raspuns ca sunt intarziate “pe la Casa de Pensii”.

In lunile Februarie si Martie am facut demersuri la Casa de Pensii. Au fost de gasit doar 2 carnete din 4. Pentru celelalte, vina era data – evident – pe ITM.

Revenim la ITM si, culmea, incep sa apara dovezi care nu existasera initial: borderouri stampilate de inspectoare cum ca s-ar fi predat carnetele de munca la Casa de Pensii. Dar borderourile nu aveau decat stampila inspectoarei si numarul cutiei, nu si stampila Casei de Pensii.

Cazul nu ne-ar fi facut sa scriem acest articol daca pe parcursul demersurilor noastre nu am fi aflat lucruri care te fac sa incremenesti: este vorba de zeci de asemenea cazuri. La cozile la care esti silit sa-ti pierzi zilele pentru a-i impinge de la spate pe functionarii institutiilor amintite afli ca nu esti singurul. Lumea este chiar revoltata. Sunt plimbati de colo-colo, fara ca vreo persoana sa le dea vreo explicatie credibila si care sa ajute la ceva.

Ce spun functionarii de la Inspectoratul Teritorial de Munca? Atunci cand sunt sub presiunea multimii mai scapa o fraza de genul “Din 2008 nu au mai venit carnete de munca la noi!” Ce spun cei de la Casa de Pensii? Citam din meditatia cu voce tare a uneia dintre functionarele de acolo: “Astazi este randul meu sa fac aceasta munca ingrata si sa lucrez cu acest public ingrat”.

No comment.

Aceasta in conditiile in care termenul limita pentru predarea carnetelor de munca este de 30 de zile.

Exista cineva care sa faca ordine in aceasta dimensiune a neglijentei demna de Dosarele X?

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

3 Comments

  1. Iuliana Tonita 22 July 2009 Reply
  2. iordache 4 March 2010 Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *