Incident alarmant la Registrul Comertului

Registrul Comertului inregistreaza un blocaj institutional, cauzat atat de judecatori cat si de legislatia actuala. Rezultatul grevei din septembrie a fost un numar de peste 9000 de dosare nesolutionate, fapt care a necesitat prezenta a 19 judecatori la sedinta de pe 1 octombrie. Datorita faptului ca termenele contractuale prezentate clientilor nu pot fi respectate, societatile ce presteaza servicii de consultanta comerciala sunt grav afectate de aceasta situatie.

Judecator amenintat cu pistolul la Registrul Comertului

Nemultumirea si implicit nervozitatea oamenilor a atins cote alarmante. Potrivit unor surse neoficiale, joi 8 octombrie a avut loc un incident cu totul iesit din comun. Spre finalul programului de lucru de la Registrul Comertului Bucuresti, o persoana caruia nu i-a fost solutionat dosarul a amenintat personalul de la Registru cu un pistol. Fortele de ordine si Jandarmeria au intervenit inainte ca incidentul sa aiba urmari tragice. Incidentul este cu atat mai grav cu cat se pare ca persoana in cauza era consilier juridic sau avocat.

In directia rezolvarii acestui blocaj au fost demarate o serie de demersuri. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat spre sfarsitul lunii septembrie o initiativa legislativa care vizeaza degrevarea fie partiala, fie totala a judecatorilor de atributiile de la Registru, varianta agreata de CSM fiind cea referitoare la degrevarea totala. De altfel, chiar ieri (8 octombrie) Consiliul Superior al Magistraturii s-a pronuntat in favoarea unei degrevari totale a judecatorilor.

Prin amabilitatea Ministerului Justitiei, singura institutie care pare cu adevarat interesata de rezolvarea acestor probleme, am putut afla urmatoarele:

– miercuri, 14 octombrie, proiectul de lege va fi prezentat Guvernului, cu scopul de a lua forma unei ordonante de urgenta;

– sansele ca Guvernul sa aprobe initiativa sunt foarte mari, caz in care, imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial, ordonanta ar urma sa intre in vigoare;

– functionarii de la Registru sunt pregatiti si instruiti sa aplice noile prevederi, ceea ce ar putea face ca deblocarea situatiei sa se produca in maxim 7 zile de la adoptarea ordonantei. Astfel, termenul de 3-6 luni care ar fi aplicabil unei degrevari partiale a judecatorilor ar fi mult scurtat.

Ne intrebam acum ce s-ar intampla daca functionarii de la Registru ar intra in greva. Este un scenariu pe care cu siguranta niciuna din partile implicate nu doreste sa si-l imagineze.

Cu siguranta, degrevarea totala a judecatorilor de atributiile de la Registrul Comertului este premisa trecerii acestei institutii in subordinea Camerei de Comert.

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *