Seria de demersuri continua

In continuarea seriei demersurilor intreprinse de Reinvent Consulting in legatura cu situatia grava de la Registrul Comertului, prezentam o parte importanta din scrisoarea deschisa pe care am adresat-o Consiliului Superior al Magistraturii, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul București, Camerei Deputaţilor, Senatului, Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ministerului Economiei, Partidului Democrat-Liberal, Partidului Social Democrat, Partidului Naţional Liberal, Uniunii Democrate Maghiare din Romania, instituţiilor de presă.

Specificam ca scrisoarea a fost trimisa in data de 15.10.2009. La data respectiva, termenele pentru dosarele privind inregistrarile de mentiuni la Registrul Comertului la care faceam referire ajunsesera la luna Ianuarie 2010. In prezent, dupa doar doua saptamani, termenele au ajuns deja la luna Aprilie 2010!

” Situaţia de la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, cauzată de încălcarea flagrantă a legii de către judecatori, periclitează atât climatul economic cât şi pe cel social. În mijlocul acestei perioade atât de tensionate economic şi pline de evenimente politice, agendele instituţiilor şi ale oamenilor politici pot trece uşor cu vederea un fenomen extrem de grav, cu consecinţe însemnate şi ireversibile pe termen lung, care blochează tocmai mecanismul economic aflat deja în regim de avarie.

Măsurile luate la nivelul instituţiei amintite de a desfăşura doar trei sedinţe de judecată pe săptămâna în care să se soluţioneze câte 100 de dosare au făcut ca termenele de judecată primite pentru dosarele înregistrate în prezent să ajungă deja în luna Ianuarie 2010.

Cum ritmul înregistrării dosarelor este cu mult mai mare decat cel al soluţionării acestora, menţinerea situaţiei va duce în curând la termene de cca  6-8 luni. Având în vedere faptul că legea prevede ca eliberarea documentelor privind înmatricularea societăţilor comerciale sau înregistrarea de menţiuni la Registru să se facă în 3-5 zile lucrătoare, scurgerea unui interval de 2 pană la 8 luni, pe lângă faptul că este o serioasă încălcare a legii, generează consecinţe severe la nivelul a zeci de mii de comercianţi care pot avea activitatea blocată, la nivelul angajaţilor lor şi a societăţilor cu care aceştia au relaţii de afaceri, a companiilor de consultanţă în domeniu, precum şi la nivelul cetăţenilor care în prezent doresc să demareze o afacere. În ultimă instanţă, reacţia în lanţ, amplificată, va genera şi favoriza blocajele economice şi va afecta grav mediul social.

Cum este posibil ca tocmai judecătorii, care ar fi trebuit sa fie garanţii aplicării şi respectării legii, să o încalce în mod sistematic? În baza cărei hotărari se aplică acest lucru şi, mai mult decat atât, pentru ce raţiuni sa fie directorii instituţiei sanctionaţi de judecători doar pentru ca încearcă să introducă la soluţionare mai multe dosare (adică să asigure aplicarea legii)?”

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *