Regimul derogatoriu de declarare pe perioada suspendarii activitatii firmei

Una dintre intrebarile adresate de vizitatori ne-a inspirat in alegerea acestui subiect. Sunt necesare precizari cu privire la procedura ANAF si regimul de declarare derogatoriu pe perioada suspendarii activitatii unei societati comerciale.

Cand nu mai au activitate, societatile apeleaza la suspendarea activitatii pe o perioada ce nu poate depasi 3 ani. Pentru acordarea regimului derogatoriu prevazut in caz de inactivitate temporara, legea cere firmei sa nu figureze cu obligatii fiscale restante catre bugetul general consolidat si sa nu fie in curs de solutionare o cerere de rambursare sau de restituire a impozitelor, taxelor si contributiilor.

Contribuabilul aflat in inactivitate temporara poate beneficia de un regim derogatoriu in ceea ce priveste declaratiile fiscale, in sensul ca nu are obligatia depunerii acestor declaratii, cu exceptia anilor fiscali cuprinsi partial in acest interval. Pentru aceasta, va face cerere la organul fiscal pentru stabilirea altor termene sau conditii de depunere a declaratiilor fiscale pentru impozitele, taxele si contributiile administrate de ANAF.

Pentru firmele aflate in inactivitate temporara, ANAF a elaborat o procedura noua privind regimul de declarare derogatoriu, prevazuta in Ordinul 1221/2009, publicata in MO 415/17.06.2009.
Pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu, pe perioada supusa acestui regim, contribuabilii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:

  1. sa nu desfasoare niciun fel de activitate;
  2. sa nu obtina venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare si/ sau alte elemente similare veniturilor;
  3. sa nu dispuna de personal angajat si sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului;
  4. sa figureze in evidenta fiscala cu toate obligatiile declarative si de plata indeplinite;
  5. sa nu aiba in curs de solutionare un decont cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor si contributiilor;
  6. sa nu faca obiectul unor actiuni de inspectie fiscala, in curs de derulare;
  7. sa nu fie inscrisi in lista contribuabililor declarati inactivi;
  8. in cazul contribuabililor, persoane juridice, infiintati in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, inactivitatea temporara sa fie inscrisa in Registrul Comertului, conform prevederilor art. 237 din legea mentionata.

Asadar, este necesara inregistrarea la Registrul Comertului a suspendarii si apoi efectuarea demersurilor la organul fiscal pentru a beneficia de regimul derogatoriu prevazut de lege.

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *