Prima masura reala anti-criza ajunge la Parlament

Plata TVA dupa incasarea facturii

Doua initiative legislative au ajuns la Camera Deputatilor. Cele doua initiative, care vor fi – probabil – unite intr-un singur proiect, sunt puternic sprijinite de mediul de afaceri. Prevederile esentiale ale acestor initiative se refera la plata TVA catre stat dupa incasarea facturii. In prezent, statul cere TVA de 19% si – daca o societate comerciala emite o factura pentru o companie client – TVA aferenta trebuie platita la stat de catre emitentul facturii pana pe data de 25 a lunii urmatoare, chiar daca societatea-client nu a achitat inca factura. Daca societatea emitenta a facturii nu plateste, se vor adauga penalitati pentru fiecare zi de intarziere.

Potrivit noilor propuneri legislative, societatea comerciala emitenta va fi obligata sa plateasca TVA abia dupa ce va incasa banii de la compania-client, intr-un termen de 30 de zile.
Daca initiativa legislativa va primi votul deputatilor si daca va fi promulgata de Presedintele Romaniei, se va modifica si Codul Fiscal, iar masurile vor fi aplicate la 6 luni de la adoptare.

Dupa cum declara pentru DailyBusiness.ro Cezar Coraci, presedinte UGIR 1903, “principalul efect este ca banii vor reincepe sa circule in economie”. Totusi, parerile sunt impartite, oficialii Ministerului de Finante opunandu-se aprobarii si aplicarii initiativelor argumentand – in primul rand – ca o modificare a modului de plata al TVA nu este in conformitate cu Directiva Europeana 112. De asemenea, oficialii MF sustin si ca aplicarea unor asemenea masuri ar genera un minus de cca 2,2 mld lei pentru 2010 si de 2,5 mld lei pentru 2011.

Fisa proiectului de propunere legislativa este accesibila la acest link.

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *