Intrebarea saptamanii: cum pot determina mutarea sediului social al unei societati – sediu anterior gazduit la domiciliul meu?

Unul dintre vizitatorii site-ului nostru ne-a scris despre urmatoarea situatie:

“Momentan, in imobilul in care locuiesc si care este proprietatea mea particulara, figureaza 3 sedii sociale ale unor firme fata de care eu, direct si personal, nu mai am nicio obligatie legala de a le oferi spre imprumut spatiul respectiv. In curand, eu, ca fost administrator si co-asociat a doua dintre aceste societati si apoi doar angajat al uneia dintre acestea doua, voi fi trecut probabil in somaj. Cum ma sfatuiti sa fac ca sa anunt undeva nu mai vreau ca aceste firme sa figureze ca avand sediul social la adresa unde locuiesc eu?  Si as mai vrea sa stiu in ce mod ii va afecta aceasta pe actualii administratori ai respectivelor firme.”

Fata de cele mentionate de dumneavostra, dorim sa va informam ca orice societate comerciala are un sediu, a carui inregistrare la Registrul Comertului se face in baza unui Contract de comodat / Contract de inchiriere incheiat in scris intre proprietarul imobilului de la momentul semnarii contractului respectiv (cel putin unul dintre proprietari) si un reprezentant al societatii. Un asemenea contract se depune la Registrul Comertului, dumneavoastra putand sa cereti sa vi se comunice o copie. Trebuie sa verificati daca contractul mai este in vigoare sau daca a ajuns la termen si in aceste conditii a expirat, dumneavoastra urmand sa inaintati o informare catre Registrul Comertului prin care sa mentionati ca nu mai doriti ca societatea respectiva sa aiba sediul in imobilul proprietatea dumneavoastra.  Fata de aceste motive sunteti indrituita sa cereti chiar si dizolvarea societatii, conform dispozitiilor art. 237 din Legea nr. 31/1990.

In situatia in care sediul nu a expirat, contractul fiind inca in vigoare, urmeaza sa verificati conditiile in care poate inceta – si sa actionati in consecinta. Majoritatea contractelor de acest gen contin informatii in sensul transmiterii unei notificari scrise de catre dumneavoastra catre reprezentantii societatii (societatilor) prin care le comunicati faptul ca, in termen de 30 de zile de la data primirii unei astfel de notificari, contractul de inchiriere/comodat inceteaza sa mai produca efecte juridice. La expirarea unui asemenea termen (de 30 de zile – sau cat apare mentionat in contract), urmeaza sa inaintati o informare catre Registrul Comertului prin care sa mentionati ca nu mai doriti ca societatea respectiva sa aiba sediul in imobilul proprietatea dumneavoastra, contractul de inchiriere/comodat incetand sa mai produca efecte juridice.

Recomandarea noastra este ca, in conditiile in care nu veti mai avea nici o legatura cu societatile respective, sa solicitati mutarea sediului social la o alta adresa, in caz contrar riscand sa primiti in continuare toata corespondenta si sa fiti cautata de eventualii creditori care doresc sa-si recupereze diferite creante datorate de catre societatile respective.

Pentru persoanele aflate in asemenea situatii pot asigura asistenta avocatii nostri, iar pentru societatile ce trebuie sa-si mute sediile sociale asiguram servicii de gazduire de sedii sociale.

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *