Lichidarea societatii comerciale

Despre lichidarea firmei

Veti gasi in continuare detalii despre prevederile legale referitoare la lichidarea societatii comerciale si explicatiile ce se impun pentru a putea intelege aspectele referitoare la procedura pe care o aveti de urmat.
In cuprinsul legilor aplicabile acestei materii, ceea ce este cunoscut in termeni obisnuiti sub sintagma “lichidare a societatii comerciale”, sau sub cea de “desfiintare a firmei”, se mentioneaza ca o procedura ce poarta numele Dizolvare – Lichidare – Radiere.
Cadrul legal pentru aceasta materie este constituit in primul rand de Legea 31/1990 privind societatile comerciale (actualizata) si de Legea 85/2006 consolidata 2008, privind procedura insolventei.

Etape lichidare firma

Demersul de “lichidare a societatii comerciale” (sau de “desfiintare a firmei”) constituie un drum cu trei etape:

  • etapa dizolvarii societatii comerciale,
  • etapa lichidarii patrimoniului societatii comerciale,
  • etapa radierii societatii comerciale din evidenta Registrului Comertului.

Pe scurt, Dizolvare-Lichidare-Radiere.
Prevederile legale ar putea sa fie dificil de inteles pentru acele persoane care nu au pregatirea juridica necesara si, de aceea, ne rezumam aici la a comunica o serie de informatii generale.

Etape inchidere firma: Dizolvarea firmei

Dizolvarea poate fi consecinta unei situatii de drept sau de fapt si poate fi expresia vointei asociatilor (cazul dizolvarii voluntare), sau a unor persoane, institutii, factori, imprejurari exterioare firmei. Dizolvarea societatii comerciale pregateste cea de-a doua etapa – cea a lichidarii patrimoniului firmei.

Etape inchidere firma: Lichidarea firmei

In cazul lichidarii voluntare, dupa stingerea datoriilor pe care firma le are catre creditori, asociatii societatii pot ajunge la un acord cu privire la repartizarea activelor ce au ramas. Daca asociatii nu ajung la acest acord, procedura de lichidare se deruleaza aconform legii pentru asemenea situatii – cu numirea unui lichidator.
In cazul in care firma se gaseste in insolventa vadita, sau in insolventa iminenta, incetarea existentei persoanei juridice se va face prin procedura ce poarta numele de faliment.

Revenind la cazul lichidarii voluntare, daca firma avea asociat unic, dupa plata eventualelor datorii catre creditorii societatii, patrimoniul societatii va fi transmis – fara a mai trece prin etapa numita lichidare – catre asociatul unic. Societatea comerciala respectiva inceteaza sa mai existe de la data expirarii termenului de introducere a opozitiei (daca nu s-a facut opozitie)/de la data la care a devenit irevocabila hotararea de respingere a opozitiei (sau, dupa caz, care constata ca datoriile au fost acoperite).

Etape lichidare firma: Radierea societatii comerciale

Radierea decurge firesc dupa etapele specificate anterior. Odata cu obtinerea certificatului de radiere, persoana juridica inceteaza sa mai existe, iar grijile dvs. referitoare la ea dispar.

Inchidere firma. Etape. Servicii. Tarife.

Pentru detalii privind etapele, serviciile si tarifele, sunati la 021-318.69.60.

Da share la acest articol!

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *