TVA la achizitii intracomunitare si taxare inversa la cereale, legume, fructe, carne si alte produse

Momentan, atat aplicarea TVA pentru achizitii intracomunitare, cat si taxarea inversa privind TVA din anumite tranzactii in piata interna contravin legislatiei europene. Aceasta este motivatia pentru care Ministerul Finantelor, la propunerea presedintelui ANAF, va stabili printr-un ordin al Ministrului de Finante incadrarea tarifara a produselor din categoriile respective si valorile minime pentru stabilirea bazei de impozitare a TVA.

In nota de fundamentare a unui proiect de Ordonanta de Urgenta privind combaterea evaziunii fiscale se arata ca “In scopul diminuarii evaziunii fiscale in domeniul comertului cu bunuri din categoriile: cereale si plante tehnice, legume si fructe, flori, carne si preparate din carne, peste, preparate din peste si fructe de mare, zahar, faina, paine, o masura eficienta o constituie aplicarea taxarii inverse pentru livrarile de astfel de bunuri in interiorul tarii intre persoane impozabile inregistrate normal in scopuri de TVA”.

In acelasi document, publicat de agentia Mediafax, se mai arata ca “se va crea un document special care va sta la baza platii TVA pentru achizitiile intracomunitare de astfel de bunuri. Totusi, vor fi respectate celelalte prevederi comunitare privind deductibilitatea taxei platite pentru aceste achizitii, pentru a nu aduce prejudicii pietei interne, fapt care ar putea fi foarte sever sanctionat de Uniunea Europeana”.

Masura este foarte buna, ea venind in sprijinul celor care achizitionau astfel de produse din Uniune, prin aplicarea taxarii inverse, si pentru care desfacerea pe piata romaneasca reprezenta o impovarare cu TVA colectata, care putea fi mai mare chiar si decat marja de adaos comercial.

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *