Si daca nu esta rau…

…este mai rau!

Vorbeam ieri despre posibilele consecinte ale eventualei adoptari a deciziei de crestere a taxei pe valoarea adaugata cu 5% de la 1 Iulie. Ei bine, ne punem si intrebarea “Ce s-ar intampla daca masura nu va fi adoptata si aplicata, fiind considerata neconstitutionala?”.

Intr-un fel, ceea ce s-a intamplat ieri cu cursul de schimb, ar putea capata proportii alarmante. Probabil ca setea de moneda Euro de ieri a fost alimentata de speculanti mici, sau de populatia care a vrut sa-si puna economii la adapost. Din surse din interiorul unei banci importante, am aflat ca foarte, foarte multe tranzactii din lei in Euro s-au facut pe sume mici, de pana in 2000-3000 de Euro, majoritatea tranzactiilor fiind – evident – in moneda electronica. De altfel, la casele de schimb ale bancilor, mai ales dupa pranz, nici nu prea puteai sa schimbi fizic din lipsa de moneda Euro. Volumul de tranzactii de schimb lei – moneda U.E. a silit bancile sa pastreze Euro pentru tranzactiile interbancare. A propos de acest subiect: bancile schimbau intre ele moneda la cursul de 1 Euro : 4,6 lei.

Daca masura de crestere a TVA va fi respinsa ca neconstitutionala (deoarece Codul Fiscal prevede ca modificarile aduse se vor face doar prin lege si se vor aplica dupa o perioada de 6 luni, incepand cu data de 1 Ianuarie a anului urmator), increderea in capacitatea Guvernului de a gestiona situatia scade dramatic si brusc, existand posibilitatea pierderii acordului cu FMI si generand ample si necontrolate discutii pe acest subiect, chiar panica. In asemenea conditii, cursul de schimb va fi supus unor presiuni imense urmare a capitalurilor aruncate pe piata de marii speculanti. Un curs de 1 Euro : 6 lei ar putea fi posibil in decurs de cateva zile. Este de ajuns o mica crestere, pentru ca restul sa vina pe fond psihologic.

In conditiile in care BNR pare sa nu mai aiba disciplina drastica in comunicare de pana acum aproximativ un an (cand numai Guvernatorul era purtatorul de mesaj), iar acum diferiti functionari publici de rang inalt din institutia amintita ajung pe sticla cu mesaje diferite si – de multe ori – opuse, controlul cursului valutar va fi o misiune mult mai grea si cu eforturi financiare mult mai mari.

In vreme de deriva, numai gandirea clara a specialistilor cu experienta indelungata va putea arata care este “Nordul”.

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *