Ordonanta de Urgenta 54 din 23.06.2010 a adus modificari importante Legii 31/1990 privind societatile comerciale.
In primul rand este prevazuta o noua procedura pentru stabilirea sediului social intr-o anumita locatie, respectiv aceea de solicitare si eliberare a certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social, precum si de inregistrare a documentului care atesta dreptul de folosinta a acestuia, la Administratia Financiara de care apartine viitorul sediu.
Practic, persoana care doreste sa-si infiinteze o societate comerciala, dupa obtinerea rezervarii de denumire si intocmirea Actului Constitutiv si a Contractului de sediu, trebuie sa completeze un formular la Administratia Financiara pentru a obtine certificatul si adeverinta care atesta ca spatiul poate fi folosit ca sediu social pentru o societate comerciala (in unele cazuri, administratiile financiare nu inregistreaza contractul de comodat cu numar si stampila pe contract, ci le mentioneaza separat, pe adeverinta). Demersul acesta la ANAF dureaza 5 zile si trebuie realizat de beneficiarul contractului de comodat (sau de inchiriere, dupa caz), ori de catre o persoana imputernicita de acesta prin procura notariala. Certificatul si adeverinta vor fi depuse la dosarul de constituire a societatii, in original.
In al doilea rand, spatiul ce urmeaza a avea destinatie de sediu social, va trebui sa fie delimitat in cadrul imobilului si sa permita (functional vorbind) inregistrarea sediului unei societati; nu poate fi vorba despre holul sau baia unui apartament, despre o bucatarie, despre o debara. De asemenea, daca intr-o incapere a unui imobil exista deja inregistrat un sediu social, incaperea respectiva nu poate servi drept sediu unei alte societati comerciale. Nu se mai admit cazurile in care legea permitea sa se inregistreze mai multe sedii intr-o incapere, fara delimitare, doar pentru faptul ca incaperea respectiva era de mari dimensiuni (spre exemplu, o hala). Mai exact, legea 31/1990 modificata prevede acum la art.17 urmatoarele: “(4) La acelasi sediu vor putea functiona mai multe societati numai daca imobilul, prin structura lui si suprafata sa utila, permite functionarea mai multor societati in incaperi diferite, sau in spatii distinct partajate. Numarul societatilor comerciale ce functioneaza intr-un imobil nu poate depasi numarul de incaperi sau spatii distincte obtinute prin partajare.”
Daca adaugam faptul ca, pe cont propriu, acum, persoana care doreste sa-si infiinteze o societate comerciala trebuie sa faca demersurile prezentate mai sus, sa respecte conditiile mentionate si sa obtina si acordul vecinilor si al asociatiei de proprietari (conditii anterioare O.U.G. 54/2010) rezulta ca demersul de infiintare a unei societati comerciale s-a complicat destul de mult. Aceasta in conditiile in care, mai peste tot in tarile civilizate, se depun eforturi importante in directia simplificarii acestor proceduri.
Ei bine, Reinvent Consulting ramane in topul furnizorilor de servicii de infiintari de societati comerciale si de gazduire de sedii sociale! Aceasta deoarece folosim solutii perfect legale si valide care va scutesc de timpul de asteptare la ANAF (ba chiar de tot demersul respectiv cu certificatul si adeverinta), precum si de dependenta de acordul vecinilor si al asociatiei de proprietari (care reprezinta in multe cazuri o importanta piedica in demararea unei afaceri). Toate detaliile le veti afla la intalnirea pe care o veti programa la unul din numerele noastre de telefon: 021-318.69.60, sau 031-1000.701.
Va asteptam!