Intrebarea saptamanii

Unul dintre vizitatorii site-ului nostru ne-a adresat urmatoarea intrebare:

Ce se poate intampla cu asociatii unei firme daca acestia nu au posibilitatea sa isi achite datoriile catre Finante si catre furnizori?

Avand in vedere faptul ca situatia este destul de intalnita in peisajul economic actual, consideram ca raspunsul formulat de unul dintre avocatii nostri ar putea sa fie util si altor persoane:

Daca este vorba despre o Societate cu Raspundere Limitata mentionam ca asociatii raspund doar in limita aportului adus la capitalul social al societatii. Teoretic vorbind, patrimoniul administratorilor sau al altor persoane raspunzatoare (format din imobile si bunuri mobile) poate fi executat silit.

Cu referire la societate, in cazul in care datoriile acesteia nu se mai pot plati, asociatii pot apela – cu acordul creditorilor la diverse metode de amanare/esalonare a platilor datorate de catre societate – ocazie cu care s-ar putea apela la procedura concordatului preventiv sau la ce a mandatului ad – hoc.

Daca datoriile societatii depasesc suma de 45.000 lei si au trecut mai mult de 90 de zile de la scadenta (perioada dupa care se considera insolventa ca fiind vadita), orice creditor poate sa solicite intrarea societatii respective in insolventa. Un proces de insolventa poate dura ani de zile, intalnindu-se frecvent in prezent asemenea situatii ce dureaza de 5-7 ani. Neprezentarea persoanelor responsabile va fi interpretata drept rea credinta.

De asemenea, cu referire la posibila raspundere patrimoniala a unor persoane fizice din conducerea societatii, dorim sa mentionam situatia in care – cu ocazia solutionarii dosarului de insolventa,  se constata ca starea de insolventa este imputabila uneia dintre persoanele membre ale organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, sau oricarei alte persoane. In aceste conditii, conform dispozitiilor art. 138 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului societatii in insolventa sa fie suportata de catre aceste persoane.

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *