Intrebarea saptamanii:

Pe unul dintre site-urile companiei noastre, dedicat inchiderilor de societati comerciale, am primit urmatoarea solicitare:

Buna ziua,
Am sa va rog sa imi spuneti ce mi s-ar putea intampla in cazul despre care va voi relata in continuare:  in anul 2008 am incercat sa ies dintr- o asociere printr-un act de cesionare de parti sociale la notariat. Mi-am achitat  jumatate din  datoriile de la acea vreme, dar eu nu am stiut ca trebuie parcurse proceduri si la Registrul Comertului pentru refacerea actului constitutiv etc. Mai tarziu au aparut cei de la DGFP sa imi puna sechestru pe bunuri.

Cum nu ma aflam in tara, mi-a recomandat cineva sa trimit copie a ordinului de plata, care era pe numele meu, cu suma achitata prin banca, si o copie a actului de cesionare si sa explic situatia – cum ca eu sunt plecata din tara. Mentionez ca eu nu eram administrator la firma respectiva si atunci cand am mers la ONRC la 1 an dupa aceea mi-au comunicat ca eu nu pot face nici o mentiune pentru ca nu am calitatea de administrator.

Cu fosta asociata nu mai sunt in relatii bune, iar ea nu are nu-si are domiciliul la adresa declarata si nu este de gasit, desi are mai multe proprietati pe numele ei si al sotului ei care chiar sunt sub sechestru, din alte motive decat situatia despre care relatez aici.

Credeti ca am motive sa fiu ingrijorata? Eu incerc sa dovedesc ca sunt de buna credinta, dar nu tine numai de mine sa clarific situatia. De acum mai mult de 1 an nu am mai primit (sau nu a mai venit de la DGFP) nimic, de cand le-am trimis acele acte si le-am explicat situatia (la recomandarea cuiva tot de la DGFP). Am confirmarea de primire trimisa  si toate celelate acte, iar asociata mea si-a schimbat multe numere de telefon, neputand fi contactata.

Unde as putea afla exact care sunt datoriile societatii – macar cele de la bugetul de stat; oricum sunt sunata de toti furnizorii de servicii (Orange, Vodafone) care o cauta pe ea .

Am vreo sansa sa scap de coplata datoriilor daca incerc macar sa demonstrez ca eu am fost de buna credinta?  Nu as vrea sa ajung sa apelez la instanta, sa imi dau fosta asociata in judecata, pentru ca sunt satula de termene de 2-3 luni, vacante judecatoresti etc. Pe fond s-a pronuntat dizolvarea societatii la cererea ONRC si comunicarea hotararii catre DGFP. La ce sa ma astept in aceasta situatie?
Va multumesc anticipat,

Iata raspunsul formulat de catre unul din avocatii nostri la solicitarea cititoarei site-ului nostru:

In mod normal orice actiune poate fi ceruta in instanta. Inclusiv aceea de iesire din societate pe fondul gestiunii deficitare pe care o face administratorul. Pentru a nu mai avea probleme pe viitor, cel mai bine ar fi fost ca la momentul cesiunii sa se fi inregistrat aceasta mentiune la ORC Bucuresti iar acum ati fi fost absolvita de orice obligatie in ceea ce priveste firma. Pe de alta parte este bine ca aveti ordinul de plata cu sumele achitate din partea dumneavoastra, acest fapt demonstreaza buna credinta si faptul ca ati incercat sa va onorati datoriile.
Trebuie sa aveti in vedere faptul ca datorita intrarii in dizolvare a firmei la cererea ONRC, urmatorul pas este lichidarea societatii, fapt ce va determina atragerea la Masa Credala a tuturor creditorilor. Dumneavoastra nu sunteti administrator, deci nu aveti calitatea de a raspunde de proasta gestiune a societatii. Bunurile societatii vor fi evaluate in acest proces de lichidare de catre administratorul judiciar si se va incerca prin vanzarea acestora o indestulare a creantelor creditorilor. Despre datoriile societatii obtineti informatii de la Administratia Financiara, la sectorul unde este sediul social al companiei, printr-un Certificat de atestare Fiscala.

Pentru eventuale nelamuriri va asteptam la sediul Reinvent pentru consultanta, cu o programare prealabila.

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

One Comment

  1. Giany 2 March 2015 Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *