Intrebarea saptamanii

Unul din vizitatorii blogului nostru ne-a trimis urmatoarea situatie in legatura cu care doreste sa-l sfatuim:

Buna ziua,
Acum cateva luni am primit control de la Garda financiara, noi avand un simplu
magazin de familie. Ne-au gasit insa cu 800 lei bani nebatuti pe casa si ni s-a dat
amenda in jur de 8000 lei; ni s-a confiscat si suma gasita in plus.Deasemenea
ni s-a spus ca in lege scrie ca trebuie sa ne suspende si activitatea, ca ne va
veni de la judecatorie o citatie pe care nu trebuie sa o luam in seama si ca
nici nu trebuie sa suspendam activitatea, pentru ca acest lucru este doar formal.
Acum, dupa 9 luni, ne-au sunat si ne-au spus ca s-a schimbat legea si ca firmele
care nu si-au suspendat activitatea trebuie sa plateasca o amenda dar si suma
totala de pe bonurile de casa aferenta celor 3 luni in care nu am suspendat
activitatea, ceea ce in cazul nostru ar fi o suma in jur de 60000 lei, de care sincer nu dispunem.
Ce ma sfatuiti? Daca angajez un avocat sa contestam vom avea castig de cauza.
Va rog sa-mi raspundeti urgent daca se poate.

Multumesc pentru timpul acordat.

Unul dintre avocatii nostri au raspuns solicitarii:

Potrivit celor expuse de catre dvs., este vorba de contraventia prevazuta de art. 41 pct. 1 din Legea nr. 82/1991, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede urmatoarele:

“Art. 41. – Constituie contravenţii la prevederile prezentei legi următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii, să fie considerate infracţiuni:
1. deţinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, titluri de valoare, numerar şi alte drepturi şi obligaţii, precum şi efectuarea de operaţiuni economice, fără să fie înregistrate în contabilitate; “

Pentru astfel de contraventii sanctiunea este prevazuta de art. 42 alin. 2 al aceleiasi legi, astfel:

“Art. 42. – (1) Contravenţia prevăzută la art. 41 pct. 2 lit. h) se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 30.000 lei, cea prevăzută la pct. 1, cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei, cele prevăzute la pct. 2 lit. c), d), e), pct. 4 şi 5, cu amendă de la 400 lei la 5.000 lei, cea prevăzută la pct. 6, cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei, cele prevăzute la pct. 2 lit. a) şi b), cu amendă de la 300 lei la 4.000 lei, cea prevăzută la pct. 2 lit. f), cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei, cea prevăzută la pct. 3, cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei, iar cea prevăzută la pct. 2 lit. g), cu amendă de la 100 lei la 200 lei. Criteriile în funcţie de care se stabileşte nivelul amenzii se corelează cu nivelul cifrei de afaceri, după caz. “

In situatia expusa de dvs. se aplica sanctiunea cu amenda de la 1.000 lei la 10.000 lei.

Potrivit dispozitiilor art. 42 alin. 7 din Legea nr. 82/1991, coroborate dispozitiile art. 31 si urmatoarele din ordonanta nr. 2/2001, impotriva contraventiilor prevazute la art. 41 persoana sanctionata poate face plangere in termen de 15 zile de la data comunicarii sau inmanarii procesului verbal de contraventie.

Numai in aceasta situatie plangerea ajunge pe rolul instantelor judecatoresti compentente si se va emite o citatie, urmand ca plangerea sa fie solutionata de catre acestea.

In situatia in care nu se face plangere impotriva procesului verbal de contraventie, instanta nu este sesizata din oficiu.

Din cate am inteles din expunerea dvs., ati achitat amenda, astfel v-ati adus la indeplinire sanctiunea prevazuta in procesul verbal de contraventie, situatie in care impotriva dvs. nu se mai poate lua nicio masura contraventionala.

Instiintare oficiala reprezinta un inscris, o adresa, o scrisoare oficiala, emise de catre institutia care face aceasta instiintare.

_________________________________________

In cazul in care va confruntati cu situatii in care considerati necesar sfatul unei persoane avizate, avocati si consilieri cu experienta va stau la dispozitie. Pentru a apela la serviciile noastre este suficient sa ne contactati pentru programarea unei intalniri la unul din numerele mentionate la pagina Contact.

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *