Unul din cititori ne scrie:
Sotia mea cu mama ei au infiintat un S.R.L.in 1993 cu sediul societatii in casa noastra si magazin in comuna unde locuieste soacra mea,amindoua figurand in acte ca asociati. Sotia mea a decedat.
Am un baiat care e major. Va intreb:
Ce trebuie sa fac pentru ca actionar sa ramina singura doar soacra mea si sa-si mute sediul in comuna unde are si magazinul?
Raspunsul la solicitare este urmatorul:
In primul rand trebuie sa verificati daca in actul constitutiv sau in statutul societatii este specifcata o clauza conform careia in caz de deces al unuia dintre asociati se stabileste continuarea societatii cu mostenitorii.
1. Daca aceasta clauza exista, urmeaza procedura de succesiune dupa moartea sotiei in care trebuie prevazut ca se preiau si partile sociale detinute in societate conform cotelor legale sau trebuie verificat daca inca din timpul succesiuni tatal poate renunta la partea sa de parti sociale in favoarea fiului. Ulterior se vor face demersuri la Registrul Comertului in a carui raza teritoriala isi are societatea sediul social si se inregistreaza noii asociati(pe langa actele standard prevazute pentru cesiune de parti sociale se vor depune si copie certificat de deces, copie certificat de mostenitor sau copie hotarare judecatoreasca irevocabila care atesta calitatea de mostenitor, declaratie data de asociati la notar din care sa rezulte ca sunt de acord cu continuarea societatii in formula respectiva).
Ulterior acestei etape se pot face demersurile de cesiune parti sociale din partea mostenitorilor catre asociatul vechi existent in societate(soacra) si schimbare de sediu social. Dosarul se depune la Registrul Comertului in a carui raza teritoriala isi are societatea sediul social inregistrat.
2. Daca in actul constitutiv nu se prevede clauza de continuare a societatii cu mostenitorii in cazul decesului unuia dintre asociati, atunci se va face dosar de inregistare a transformarii societatii din societate cu 2 asociati in societate cu asociat unic, cu redactarea actelor necesar legale in acest caz si schimbarea sediului social. Dosarul se depune la Registrul Comertului in a carui raza teritoriala isi are societatea sediul social inregistrat.
In cazul in care sunteti intr-o situatie asemanatoare si doriti sa colaboram, va putem ajuta cu urmatoarele demersuri:
– consultanta si consiliere pentru pasii necesari, etapele necesare de urmat si sucesiunea lor in timp
– redactare acte necesare catre Registrul Comertului
– reprezentare la Registrul Comertului prin depunere si ridicare acte
Tariful se stabileste in functie de demersurile finale necesare in solutionarea cererii.
buna
vreau sa deschid un bar dar proprietatea este pe numele bunicii mele iar ea este decedata.trebuie sa trec proprietatea pe numele meu?
Buna ziua,
Pentru stabilirea sediului social sau a unui punct de lucru la acea adresa, va fi necesar sa intreprindeti demersurile pentru efectuarea succesiunii.
La stabilirea sediului social al unei firme intr-un apartament de bloc, pe langa Acordul asociatiei de Proprietari cu semnatura si stampila va rog sa-mi spuneti daca solicitantul trebuie sa dea o declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca in sediul social nu se va lucra cu substante nocive, explozive sau de alta natura care ar putea sa aduca prejudicii sau sa puna in pericol viata locatarilor.
Va multumesc!
Buna ziua,
Noi nu ne ocupam, din pacate, cu obtinerea avizelor si autorizatiilor. De aceea, cel mai bine ar trebui sa verificati cu primaria localitatii/orasului/ sectorului unde aveti sediul social. De asemenea, daca gazduiti sediul social in apartament, cheltuielile pot fi mai mari pentru dvs, iar Asociatia de Proprietari poate cere mai multe plati si poate pune conditii suplimentare, greu de indeplinit. Noi recomandam sa gazduiti sediul social in cabinet de avocat.
Daca totusi doriti sa continuati procedura, discutati cu reprezentantii primariei.
Multumim pentru prezenta pe blogul Reinvent.
Cum pot mostenitorii sa inchida o soc comerciala dupa decesul unicului asociat(tatal nostru) fapt care este stipulat in actul constitutiv?
Buna ziua,
Daca in actul constitutiv este precizat faptul ca daca asociatul/ unul dintre asociati decedeaza, societatea se poate radia, atunci mergeti la ONRC cu certificatul de deces al asociatului si va fi radiata automat.
Daca nu, trebuie sa existe mostenitori (succesiunea se face la notar) pentru firma respectiva si apoi acestia se pot ocupa de radierea firmei dupa procedura normala.
Cu deosebita stima,
Echipa Reinvent Consulting