Intrebare venita de la cititori

Unul din cititori ne scrie:
Sotia mea cu mama ei au infiintat un S.R.L.in 1993 cu sediul societatii in casa noastra si magazin in comuna unde locuieste soacra mea,amindoua figurand in acte ca asociati. Sotia mea a decedat.
Am un baiat care e major. Va intreb:
Ce trebuie sa fac pentru ca actionar sa ramina singura doar soacra mea si sa-si mute sediul in comuna unde are si magazinul?

Raspunsul la solicitare este urmatorul:

In primul rand trebuie sa verificati daca in actul constitutiv sau in statutul societatii este specifcata o clauza conform careia in caz de deces al unuia dintre asociati se stabileste continuarea societatii cu mostenitorii.

1. Daca aceasta clauza exista, urmeaza procedura de succesiune dupa moartea sotiei in care trebuie prevazut ca se preiau si partile sociale detinute in societate conform cotelor legale sau trebuie verificat daca inca din timpul succesiuni tatal poate renunta la partea sa de parti sociale in favoarea fiului. Ulterior se vor face demersuri la Registrul Comertului in a carui raza teritoriala isi are societatea sediul social si se inregistreaza noii asociati(pe langa actele standard prevazute pentru cesiune de parti sociale se vor depune si copie certificat de deces, copie certificat de mostenitor sau copie hotarare judecatoreasca irevocabila care atesta calitatea de mostenitor, declaratie data de asociati la notar din care sa rezulte ca sunt de acord cu continuarea societatii in formula respectiva).

Ulterior acestei etape se pot face demersurile de cesiune parti sociale din partea mostenitorilor catre asociatul vechi existent in societate(soacra) si schimbare de sediu social. Dosarul se depune la Registrul Comertului in a carui raza teritoriala isi are societatea sediul social inregistrat.

2. Daca in actul constitutiv nu se prevede clauza de continuare a societatii cu mostenitorii in cazul decesului unuia dintre asociati, atunci se va face dosar de inregistare a transformarii societatii din societate cu 2 asociati in societate cu asociat unic, cu redactarea actelor necesar legale in acest caz si schimbarea sediului social. Dosarul se depune la Registrul Comertului in a carui raza teritoriala isi are societatea sediul social inregistrat.

In cazul in care sunteti intr-o situatie asemanatoare si doriti sa colaboram, va putem ajuta cu urmatoarele demersuri:
– consultanta si consiliere pentru pasii necesari, etapele necesare de urmat si sucesiunea lor in timp
– redactare acte necesare catre Registrul Comertului
– reprezentare la Registrul Comertului prin depunere si ridicare acte

Tariful se stabileste in functie de demersurile finale necesare in solutionarea cererii.

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

6 Comments

  1. ada 30 November 2015 Reply
    • Reinvent Consulting 18 January 2016 Reply
  2. Talpeanu Gheorghe 4 August 2016 Reply
  3. Cristina 13 December 2017 Reply
    • Reinvent Consulting 7 February 2018 Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *