Important: legea privind regimul deseurilor da batai de cap agentilor economici.

In ultimele zile circula pe e-mail informatii importante in legatura cu modificarile legii 211/2011 privind regimul deseurilor si cu sanctiunile aplicate agentilor economici care nu respecta prevederile acestei legi.

Macar de data aceasta, acele e-mail-uri care circula in lant, de la unii la altii, s-au dovedit a fi utile. Facand abstractie de faptul ca mesajul includea si un mesaj de promovare (sau, de ce sa nu notam ingeniozitatea acestui e-mail viral!), ramane ideea esenta: institutiile de control pe linia protectiei mediului aplica sanctiuni severe pentru companiile care nu respecta prevederile Legii 211 republicate.

Amenzile contraventionale sunt mari si foarte mari, se aplica si pentru perioada anterioara, inclusiv cu penalitati, ajungandu-se la zeci de mii si sute de mii de euro, ceea ce constituie o situatie dificila chiar si pentru marile companii, cu atat mai mult pentru agentii economici mai mici.

Intre obligatii sunt incluse:
– descrierea tipurilor de deseuri intr-o lista (tinand cont de structura lor, pericolul pe care il poarta),
– caracterizarea deseurilor periculoase in scopul identificarii modalitatii de tratare si de eliminare a acestora,
– obligatia valorificarii prin reciclare, valorificare enrgetica, eliminare etc. fara riscuri pentru mediu,
– delegarea unui angajat sau a unui tert pentru indeplinirea prevederilor legii, persoane care trebuie sa fie instruite in domeniul gestiunii deseurilor prin urmarea unor cursuri de specialitate,
– intocmirea unor planuri de gestionare a deseurilor, precum si gestionarea lor selectiva,
– conducerea evidentei gestionarii deseurilor
s.a.

Cele mai dese cuantumuri de amenzi contraventionale pentru nerespectarea acestor obligatii legale sunt cele intre 20.000 si 40.000 de lei, deci aceste aspecte necesita maximul de atentie!

 

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *