Cum poate fiscalitatea sa propulseze Romania in topurile competitivitatii economice?

Miercuri, 15 octombrie 2014, a avut loc Conferinta “Cum poate fiscalitatea sa propulseze Romania in topurile competitivitatii economice” organizata de Ziarul Financiar, la care au participat si membri ai echipei Reinvent Consulting.

Este unanim cunoscut faptul ca fiscalitatea actioneaza ca un factor negativ, clasand Romania in a doua jumatate a clasamentelor competitivitatii economice. Constantin Nita, Ministrul Economiei a punctat aspectele negative ale situatiei fiscale actuale: accesul la credite este dificil, acest lucru stopeaza dezvoltarea IMM-urilor. De asemenea, o resursa importanta neexploatata o reprezinta exporturile in energie: “exista cerere pe piata, insa nu este dezvoltata o modalitate prin care sa o vindem”, afirma domnul Constantin Nita, Ministrul Economiei. O alta problema semnalata de domnul Nita o constituie impozitarea investitiei, nu a profitului.

S-a adus in nenumarate randuri in discutie subiectul evaziunii fiscale, in contextul in care la ora actuala, la nivelul intregii tari se colecteaza doar 52% din TVA-ul colectabil. Faptul ca nu toti contribuabilii isi platesc impozitele genereaza, in cele din urma, introducerea unor noi taxe si impozite.

Ministrul Economiei, Constantin Nita a afirmat ca nu se promoveaza suficient de mult exporturile. Totodata, domnia sa mentioneaza ca este nevoie sa se lucreze la un Cod Fiscal care sa ramana valabil mult timp, sa fie predictibil, indiferent de partidele politice venite la putere.

Speakerii prezenti la conferinta au propus masuri privind propulsarea Romaniei in topurile competitivitatii economice. Intre acestea: cheltuirea eficienta a banului public, lupta impotriva evaziunii fiscal, cresterea bazei de aplicare a cotei reduse de TVA, extinderea categoriei de costuri care pot fi deduse la calculul impozitului pe venit, eficientizarea procesului de rambursare a TVA-ului, cresterea gradului de colectare, precum si adoptarea grupului fiscal.

Exista specialisti care considera ca fraudele fiscale se fac la nivel inalt, iar masurile adoptate nu sunt menite sa actioneze spre cauza problemelor, ci pe efectul produs de catre aceste problem si ca, din sistemul actual, castiga birocratia si coruptia, investitiile nefiind incurajate.

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *