Intrebarea saptamanii. Despre lichidarea voluntara a societatii.

Una dintre cititoarele blogului Reinvent Consulting ne-a adresat solicitarea de mai jos.

Am urmatoarea situatie:

Firma mea nu are activitate de cel putin 2 ani, timp in care, insa, s-au depus declaratiile, balantele, bilantul. Dupa ce perioada statul decide sa inchida aceasta firma fara activitate? Se poate intampla acest lucru sau trebuie sa inchid eu personal aceasta societate? Mentionez ca nu are datorii la stat, are insa TVA de luat de la stat dar pentru care nu s-a depus nici o cerere de rambursare, practic se lasa cadou statului. Va multumesc pentru raspuns si va urez o zi buna!

Raspunsul Reinvent Consulting:

Referitor la intrebarea dvs, nu este clar daca dvs ati intreprins deja demersuri la Registrul Comertului de care apartineti in sensul inregistrarii suspendarii activitatii pe o perioada maxima de 3 ani sau doar dvs de doi ani de zile nu ati mai prestat activitati pe societatea in cauza, dar fara a inregistra suspendarea activitatii la Registrul Comertului.
In functie de situatia de mai sus, legea 31/1990 reglementeaza la art. 237 mai multe situatii in care se poate pronunta dizolvarea unei societati. Astfel conform alin. 1 orice persoana interesata, precum si Oficiul National al Registrului Comertului se poate adresa Tribunalului din raza caruia isi are societatea in cauza sediul cu actiune in dizolvare. In acest sens, trebuie justificat interesul titularului actiunii.
Legiuitorul nu a stipulat un termen legal in care se poate introduce actiunea respectiva, astfel incat ramane la latitudinea persoanei interesate sa promoveze sau nu actiune in instanta.
De asemenea art. 237 prevede si conditiile / situatiile in care se poate promova o astfel de actiune.
Astfel:
(1)
a) societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni;
c)societatea si-a incetat activitatea, nu are sediul social cunoscut ori nu indeplineste conditiile referitoare la sediu social sau asociatii au disparut ori nu au domiciliul cunoscut sau resedinta cunoscuta;
c1)societatea s-a aflat mai mult de 3 ani in inactivitate temporara, anuntata organelor fiscale si inscrisa in registrul comertului; termenul de 3 ani curge de la data inscrierii in registrul comertului a mentiunii privind starea de inactivitate temporara a societatii;
d)societatea nu si-a completat capitalul social, in conditiile legii.
(2)
Dispozitiile alin. 1 lit. c nu sunt aplicabile in cazul in care societatea a fost in inactivitate temporara, anuntata organelor fiscale si inscrisa in registrul comertului. Durata inactivitatii nu poate depasi 3 ani.

De asemenea dvs aveti posibilitatea de a opta pentru radierea voluntara, in cazul in care nu aveti datorii la stat, furnizori, sume de recuperat de la debitori etc.
Aceasta procedura este mult mai simpla decat sa lasati in “nelucrare”societatea deoarece nu exista o obligativitate pentru introducerea actiunii in instanta prevazuta mai sus, sau vreun termen de decadere.
In acest sens societatea noastra va poate oferi asistenta in radierea voluntara a societatii. Pentru detalii suplimentare va rugam sa urmariti informatiile de la pagina referitoare la serviciile de lichidare/radiere a societatilor comerciale si nu ezitati sa ne contactati.

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *