MICROINTREPRINDERI 2016: Impozit pe venit sau impozit pe profit?

Microintreprinderi-2016-Impozit-pe-venit-sau-impozit-pe-profit-reinvent-consulting

Conditiile de incadrare a unei societati in categoria microintreprinderilor:

  • realizeaza venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, asigurari si reasigurari, piata de capital, jocuri de noroc si explorarea/ exploatarea zacamintelor naturale;
  • realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
  • realizeaza venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro;
  • capitalul social trebuie sa fie detinut de persoane, altele decat statul sau autoritatile locale;
  • nu se afla in dizolvare cu lichidare, inregistrata in Registrul Comertului sau la instantele judecatoresti.

Impozit pe venit

Impozitarea pe venit a microintreprinderilor se realizeaza in functie de numarul de angajati:

  • Cota de impozitare 1 % – minimum 2 angajati;
  • Cota de impozitare 2%  – un singur angajat;
  • Cota de impozitare 3 % – niciun angajat.

Pentru ca firma sa beneficieze de cotele reduse de impozit pe venit (1% sau 2%), salariatii trebuie sa fie angajati cu norma intreaga. Codul Fiscal mentioneaza ca in cazul in care, in cursul anului fiscal, numarul de salariati se modifica, cotele de impozitare prevazute mai sus  se vor aplica incepand cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea.

Pentru microintreprinderile care au un angajat, respectiv 2 angajati: in cazul in care raporturile de munca inceteaza, mentinerea cotei de impozitare se considera indeplinita daca in cursul aceluiasi trimestru sunt angajati noi salariati.

Legea mai prevede ca in cazul in care numarul salariatilor se schimba, in scopul mentinerii/ modificarii cotelor de impozitare, noii salariati trebuie angajati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata, sau pe o durata determinata de cel putin 12 luni.

Impozit pe profit

Conform prevederilor Codului Fiscal, incepand cu trimestrul urmator celui in care microintreprinderile nu mai indeplinesc conditiile referitoare la plafon sau la provenienta veniturilor trec la impozitul pe profit. Incadrarea se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal.

Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent.

Microintreprinderile care au depasit plafonul de venituri de 65.000 de euro in 2015, dar au avut sub 100.000 euro, devenind astfel platitoare de impozit pe profit, au posibilitatea de a reveni la impozitul pe venit, in acest sens depunandu-se declaratia 010 pana pe 31 martie 2016.

Descarca declaratia 010: Click AICI

Reinvent Consulting este marca grupului de firme REINVENT, cu peste 16 ani de experienta pe piata romaneasca. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comercialeevidenta contabilainregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/revocare administrator)inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detii o proprietate unde sa-ti poti inregistra sediul social al societatii comerciale, iti punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii: contacteaza-ne la numarul de telefon 021 318.69.60.

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *