ANAF POATE IMPOZITA SALARIILE ROMANILOR CARE LUCREAZA IN STRAINATATE!

impozitare salarii romani diaspora Reinvent Consulting
Noul Cod Fiscal prevede modificari in ceea ce priveste impozitarea pe venit a romanilor din diaspora.

Subiect de mare interes, care provoaca agitatie si nedumerire printre sutele de mii de romani care lucreaza in strainatate…

Articolul 59 din noul Cod Fiscal prevede ca persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, datoreaza impozit pe venit potrivit Titlului IV pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei.

Articolul 130 din noul Cod Fiscal prevede ca aceste persoane datoreaza impozit pentru veniturile obtinute din strainatate, urmand ca aceste venituri se fie supuse impozitarii prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia.

Conform aceluiasi articol, contribuabilul care realizeaza venituri din strainatate are obligatia sa le declare, potrivit declaratiei specifice (formularul 201 – Declaratie privind veniturile realizate din strainatate), pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului.

Click aici pentru a vizualiza articolul 59 din noul Codul Fiscal.
Click aici pentru a vizualiza articolul 130 din noul Codul Fiscal.
Click aici pentru a vizualiza formularul 201.

  • In ce tara se opreste impozit pe venit?

Impozitul pe venit este oprit de catre tara in care persoana are domiciliul fiscal.

Daca persoana lucreaza mai putin de 6 luni in alta tara, atunci domiciulul fiscal este cel din Romania, daca perioada de munca in alt stat este mai mare de 6 luni, atunci domiciliul fiscal este cel din tara respectiva. Pentru persoanele care au resedinta dubla, in 2 tari diferite, se aplica acordul privind evitarea dublei impozitari dintre Romania si statul respectiv.

Desi Romania are semnate astfel de acorduri cu 87 de state, va recomandam sa verificati atat existenta unui astfel de acord, cat si prevederile acestuia, accesand site-ul ANAF.

Click aici pentru a vedea lista de tarilor cu care Romania are acord privind evitarea dublei impozitari.

  • Conventia de evitare a dublei impuneri

Se va utiliza conventia pentru evitarea dublei impuneri intre Romania si statul de sursa a venitului, aceasta numai in cazul in care angajatul prezinta platitorului de venit un certificat de rezidenta fiscala valabil.

In cazul neprezentarii certificatului de rezidenta fiscala, venitul poate fi supus impozitului stabilit in conformitate cu legislatia interna a statului strain.

La declaratia privind venitul realizat se anexeaza documentele justificative privind venitul realizat si impozitul platit, eliberate de autoritatea competenta din tara in care s-a obtinut venitul si cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri.

Click aici pentru vizualizarea conventiei de evitare a dublei impuneri.

Pentru romanii care au domiciliul in Romania, dar lucreaza in alta tara, impozitarea venitului depinde de legile nationale si de acordurile privind dubla impozitare intre Romania si statul respectiv.

In funcție de acordul privind dubla impozitare, in unele cazuri se poate plati impozit atat in tara de origine, cat si in tara de resedinta. De obicei, pentru angajati se aplica regula de impozitare a tarii pe teritoriul careia se obtin venituri.

  • Angajati detasati/ persoane in cautarea unui loc de munca in alt stat

In cazul angajatilor detasati sa lucreze o perioada in alt stat sau in cazul celor care cauta un loc de munca in strainatate, se poate considera domiciliul fiscal in Romania, cu obligatia de a plati impozit pe venit in tara de origine. Chiar daca s-a depasit perioada de 6 luni de locuit in alta tara, daca exista o resedinta permanenta in Romania si se mentin relatii economice si personale cu tara de origine, se aplica aceasta prevedere.

Pentru evitarea dublei impuneri, este necesar ca angajatul sa verifice la organele fiscale din tara unde presteaza activitatea, pentru ca e posibil ca angajatorul local sa deduca impozitele din salariu.

Lucrezi in strainatate si ai intrebari privind impozitarea salariului tau? Scrie-ne pe adresa de e-mail cfc@reinventconsulting.ro. Expertii nostri iti vor raspunde in cel mai scurt timp posibil…pentru ca ne pasa!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidereinchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4) 021.318.69.60 sau pe adresa de e- mail marketing@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni-Vineri, intre 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro
Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

3 Comments

  1. Ilea Dorel 17 November 2016 Reply
    • Reinvent Consulting 18 November 2016 Reply
  2. moza iliuta 25 February 2017 Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *