Update legislativ: AUDIT FINANCIAR OBLIGATORIU PENTRU ANUMITE CATEGORII DE ENTITATI

Conform Ordinului 123/2016, anumite entitati trebuie sa realizeze si auditul financiar.
Conform Ordinului 123/2016, anumite entitati trebuie sa se supuna auditului financiar.

Entitatile care indeplinesc anumite conditii legate de marimea cifrei de afaceri, numarul de salariati si valoarea activelor, trebuie sa se supuna auditului situatiilor financiare pentru anul 2015.

Alege sa fii informat! Noi iti aducem in atentie cele mai importante modificari ale legislatiei fiscale!

  •  Ordinul nr. 123/ 2016

Ordinul nr. 123/ 2016 al Ministerului Finantelor Publice privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice prevede obligativitatea realizarii auditului situatiilor financiare aferente anului 2015 pentru entitatile care se incadreaza in conditiile de mai jos:

I. Entitati mari si mijlocii – care depasesc, la data bilantului, limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:

  1. totalul activelor: 17.500.000 lei;
  2. cifra de afaceri neta: 35.000.000 lei;
  3. numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.

II. Entitati mici – care depasesc, la data bilantului, limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:

  1. totalul activelor: 16.000.000 lei;
  2. cifra de afaceri neta: 32.000.000 lei;
  3. numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.

III. Toate entitatile de interes public

Ordinul nr. 123/ 2016 mentioneaza ca in cazul entitatilor care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, criteriile de stabilire a obligativitatii auditului se determina pe baza balantei de verificare intocmite la finalul exercitiului financiar astfel ales si care se incheie la o dată ulterioara datei de 1 ianuarie 2016.

O noutate adusa de Ordinul nr. 123/ 2016 este faptul ca obligatia de auditare apare atunci cand sunt indeplinite criteriile mentionate, la finalul unui singur exercitiu financiar, si nu timp de 2 ani consecutivi, cum era prevazut anterior prin Ordinul nr. 1802/ 2014.

Click aici pentru a vizualiza Ordinul nr.123/ 2016.

Daca te regasesti in una dintre situatiile mentionate mai sus, Reinvent Consulting te poate ajuta cu servicii profesionale de audit financiar.

Angajamentul de audit se onoreaza pe baza de contract si se desfasoara conform Standardelor Internationale de Audit si cu respectarea reglementarilor nationale de audit, avand in vedere cadrul general de raportare financiara aplicabil fiecarei entitati in parte.

  • Termene de depunere a situatiilor financiare aferente anului 2015

– 29 aprilie 2016, reprezentand 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar, pentru institutii publice, asociatii si celelalte persoane juridice cu si fara scop patrimonial;

– 30 mai 2016, reprezentand 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar, pentru societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare – dezvoltare;

– 30 mai 2016, reprezentand 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar pentru subunitatile din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul in strainatate (cu exceptia subunitatilor).

Pentru informatii suplimentare sau pentru evaluarea cazului tau si a onorariului, apeleaza cu incredere consultantii nostri la numerele de telefon: 021.318.69.60/ 0733. 054. 903 sau la adresa de e-mail: cfc@reinventconsulting.ro in vederea programarii unei intalniri.

 

Bunul mers al afacerii tale este partea principala din misiunea noastra!

 

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT.  Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comercialeevidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu socialmodificare obiect de activitatedeschidere/inchidere punct de lucrucesiuni parti socialenumire/revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale. Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4) 021.318.69.60 sau pe adresa de e- mail marketing@reinventconsulting.roUnul dintre consultantii nostri va sta  la dispozitie de Luni-Vineri, intre 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

 

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *