GHID PENTRU INFIINTAREA UNUI ONG IN 9 PASI

infiintare-ong-Reinvent-Consulting

Fara indoiala ca un grup mic, dar dedicat si ganditor de cetateni poate schimba lumea; de fapt, este singurul lucru care a schimbat lumea pana acum.” – Margaret Mead

In ultimii ani “fenomenul” constituirii organizatiilor neguvernamentale a luat amploare. Tot mai multe persoane infiinteaza ONG-uri pentru a derula diverse programe ce au ca scop ajutorarea oamenilor, sustinerea anumitor idealuri sau imbunatatirea diverselor segmente economice, sociale si nu numai.

In Romania, organizatiile neguvernamentale pot exista sub trei  forme: asociatie, fundatie si federatie. Cea mai intalnita forma de organizare este fundatia.

Asociatia – reprezinta o  conventie in care mai multe persoane ofera permanent resurse materiale, know-how si forta de munca, iar scopul lor este acela de a sustine activitatile comunitatilor locale, regionale sau internationale.

Fundatia – este o organizatie mai inchisa decat asociatia. Scopul unei fundatii trebuie sa fie altruist, bine determinat, realist,  de interes general sau comunitar.

Federatia – este formata din cel putin doua asociatii sau fundatii, pastrandu-si fiecare personalitatea sa juridica.

Daca ai idealuri inalte, vrei sa faci ceva spre binele comunitatii si simti ca poti cladi ceva in acest sens, atunci ai facut primul pas spre un ONG. ONG-ul infiintat de tine!

Asadar, iti prezentam pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru infiintarea unui ONG.

Pasul 1. Rezervarea denumirii – se alege o varianta de nume pentru denumirea organizatiei. Aceasta varianta trebuie sa fie reprezentativa pentru organizatia neguvernamentala si pentru activitatea pe care o va desfasura.

Click aici pentru  Aplicatia online “Generator nume firme” si lasa-ti ideile sa iasa la suprafata!

Pasul 2. Stabilirea sediului social

Pentru ca un apartament sau o casa sa devina sediul social al unei organizatii neguvernamentale, trebuie semnat un contract de inchiriere/ comodat intre proprietar si asociatie.

Exista si alternativa de gazduire a sediului social in cladire de birouri.

Reinvent Consulting asigura acest serviciu de gazduire sediu social ONG la tariful de 170 euro/ 6 luni sau 270 euro/ 12 luni.

Pasul 3. Redactarea statutului si intocmirea actului constitutiv – acestea trebuie autentificate si legalizate de un Notar sau Avocat.

Pasul 4.  Constituirea patrimoniului:

 • patrimoniul initial pentru constituirea unei asociatii este de minimum 200 de lei;
 • in schimb, pentru infiintarea unei fundatii, patrimoniul initial alocat trebuie sa insumeze cel putin contravaloarea a 100 de salarii minime brute pe economie. Exceptie fac acele fundatii care au ca scop operatiuni de colectare de fonduri, ce urmeaza a fi puse la dispozitia altor asociatii si fundatii. In acest caz, patrimoniul initial trebuie sa fie cel putin contravaloarea a 20 de salarii minime brute pe economie.

Pasul 5.  Obtinerea cazierului fiscal de catre fondatori/ asociati

Pasul 6. Depunerea dosarului de infiintare – prezentarea in fata instantei si dobandirea personalitatii juridice

Acte necesare dosar:

 • Dovada rezervarii denumirii;
 • Copie carte identitate membri fondatori;
 • Dovada sediului;
 • Acordul asociatiei de proprietari si al vecinilor (unde este cazul);
 • Dovada patrimoniului initial;
 • Cazierul fiscal al membrilor fondatori sau Certificat fiscal pentru persoane juridice;
 • Act constitutiv si Statut (intocmite si acceptate de avocat/ notar).

Pasul 7. Eliberarea copiei de pe sentinta civila si inscrierea in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor

Pasul 8. Obtinerea certificatului de inregistrare fiscala – certificatul de inregistrare fiscala se obtine de la unitatea teritoriala a Administratiei Financiare, aferenta sediului social.

Pasul 9. Realizarea unui cont bancar si obtinerea unui program de facturare

Click aici pentru detalii cont bancar.

Termenul pentru constituirea unei organizatii neguvernamentale este de 45 de zile lucratoare, dupa care  ea va fi pe deplin functionala.

Cel mai simplu ar fi, insa, sa alegi un consilier Reinvent Consulting!

Pentru a evita bataile de cap, cel mai indicat ar fi sa optezi pentru un consilier Reinvent – consilierul tau si al afacerii tale.

Tariful perceput de Reinvent Consulting pentru infiintarea unei organizatii neguvernamentale in Bucuresti este de 1.200 de lei. Pentru celelalte judete, pretul este de 1.700 de lei.

Tarifele includ onorariul nostru, taxele la judecatorie si TVA.

 • Infiintare Asociatie: Click aici pentru informatii detaliate.
 • Infiintare Fundatie: Click aici pentru informatii detaliate.

Suntem aici pentru tine! Suna un consultant pentru informatii suplimentare: 021-318.69.60.

De ce sa alegi Reinvent? Pentru ca noi am reinventat drumul in afaceri!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT.

Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidereinchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4) 021.318.69.60 sau pe adresa de e- mail consultanta.comerciala@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *