Esti Persoana Fizica Autorizata? Iata ce impozite si contributii trebuie sa achiti pana pe 27 iunie 2016

impozite-PFA-27-iunie-Reinvent-Consulting

In luna iunie, detinatorii de PFA si ceilalti contribuabili care obtin venituri din activitati independente trebuie sa plateasca impozitul pe venit, Contributiile de Asigurari Sociale (CAS) si Contributiile de Asigurari Sociale de Sanatate (CASS), potrivit normelor legislative in vigoare.

Aceste plati anticipate, aferente trimestrului al doilea din 2016, pot fi achitate pana pe data de 27 iunie, dat fiind ca ziua de 25 va fi sambata, o zi nelucratoare.

Plata anuala a impozitului pe venit, a CAS-ului si a CASS-ului se realizeaza trimestrial, pana la ziua de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru. CAS-ul si CASS-ul se achita in patru transe egale.

Achitarea impozitului pe venit aferent trimestrului al doilea din 2016 va fi efectuata pana la data de 27 iunie, de catre PFA-urile care obtin venituri din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole impuse in sistem real, precum si din silvicultura si piscicultura, exceptand veniturile din arendare.

Impozitul pe venit in sistem real este de 16% si se calculeaza asupra diferentei dintre veniturile obtinute in anul respectiv si cheltuielile efectuate pentru desfasurarea activitatii economice.

Totodata, Persoanele Fizice Autorizate, a caror cifra de afaceri este de maximum 100.000 de euro si a caror activitate este notata in nomenclatorul Codului fiscal, pot opta pentru taxarea la norma de venit. In acest caz, cota de impozitare pentru PFA reprezinta norma de venit, care este de 16%, calculata la plafonul publicat anual pentru aceste categorii de persoane impozabile.

Citeste si: CONTABILITATEA UNEI PERSOANE FIZICE AUTORIZATE PLATITOARE DE TVA 

CAS-ul pe trimestrul al doilea din 2016 se calculeaza prin aplicarea procentului de 10,5% sau de 26,3% aplicat asupra venitului obtinut de catre PFA (pana la finalul anului 2015, CAS-ul se calcula in functie de baza de calcul aleasa de contribuabil).

Venitul net la care se aplica CAS-ul trebuie sa fie de minimum 35% din castigul salarial mediu brut, in timp ce maximul trebuie sa fie echivalentul a de cinci ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Conform optiunii sale, PFA-ul poate aplica o cota redusa de 10,5% sau o cota integrala de 26,3% pentru Contributia de Asigurari Sociale, insa cota redusa de 10,5% presupune doar o treime din perioada aferenta, luata in calcul la stagiul de cotizare in sistemul public de pensii.

Exceptie de la plata CAS-ului fac urmatoarele categorii de Persoane Fizice Autorizate:

  • contribuabilii al caror venit net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat;
  • pensionarii si PFA-urile asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, precum avocatii.

Plata CASS-ului pe trimestrul al doilea din 2016 va fi realizata de catre PFA-urile autorizate sa desfasoare activitati economice, de catre cele care obtin venituri  din profesii liberale, din drepturi de proprietate intelectuala (unde impozitul pe venit se determina in baza datelor din evidenta contabila in partida simpla), din cedarea folosintei bunurilor, din silvicultura si piscicultura si din activitati agricole pentru care nu au fost stabilite norme si se impun in sistem real.

Contributia de Asigurare Sociala de Sanatate este de 5,5%, insa metoda de calcul difera in functie de modul de impunere al Persoanei Fizice Autorizate – in sistem real sau in baza normei de venit.

De asemenea, PFA-urile mai trebuie sa plateasca, pana la 27 iunie, impozitul retinut la sursa in luna precedenta. Acesta este datorat de catre contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din contracte sau conventii civile, din expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, dintr-o asociere cu o persoana juridica, care nu genereaza o personalitate juridica, din premii si jocuri de noroc, din alte surse, precum si de catre nerezidenti.

Plati optionale ale PFA-urilor, ce ar trebui achitate in luna iunie:

  • Contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj;
  • Contributia in caz de accidente de munca si boli profesionale;
  • Contributia pentru concedii si indemnizatii.

Ce declaratii trebuie sa depuna PFA-urile pana la 27 iunie?

  • Formularul 112 – Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate. Acesta va fi depus numai de catre PFA-urile ce au statut de angajatori;
  • Formularul 300 – Decontul de TVA, in format electronic. Se depune lunar, trimestrial, semestrial sau anual numai de catre PFA-urile inregistrate ca platitoare de TVA;
  • Formularul 390 VIES – Declaratia recapitulativa privind livrarile/ achizitiile/ prestarile intracomunitare de bunuri pentru luna trecuta. Se depune lunar de catre contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA si care au efectuat achizitii intracomunitare in perioada precedenta;
  • Formularul 394 – Declaratia informativa privind livrarile/ prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national, aferente lunii precedente. Acesta va fi depus de catre PFA-urile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, in conformitate cu normele legale in vigoare.

Citeste si: DIFERENTELE DINTRE SRL SI PFA, IN CONTEXTUL NOULUI COD FISCAL 

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu informatiile juridice si fiscale necesare!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT.

Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidereinchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4) 021.318.69.60 sau pe adresa de e- mail consultanta.comerciala@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *