RUBRICA DE MARTI: INTREABA UN EXPERT!

infiintare firma, rubrica de marti, reinvent consulting

Scopul nostru este acela de a sustine dezvoltarea unei comunitati de business bine informata si de a crea un mediu de afaceri cat mai competitiv!

Expertii Reinvent Consulting sunt alaturi de tine pentru a-ti oferi solutiile si raspunsurile potrivite, pe linie juridica si financiara.

Asadar, cu ce te putem ajuta? Intreaba-ne! Suntem aici pentru tine!

Intrebarea de astazi se refera la atingerea plafonului pentru a deveni platitor de TVA. 

Domnul Paul Ioan intreaba:

„Buna ziua,

Am o firma care are ca obiect de activitate “Restaurante”. In luna iunie s-a depasit plafonul de 220.000 de lei.

Ce declaratii sunt necesare pentru inscrierea ca platitor de TVA, pana la ce data trebuie depuse si cand devin platitor de TVA?

Multumesc.”

Domnisoara Elena Arsene, consultant financiar Reinvent Consulting, raspunde:

„Buna ziua,

Potrivit art. 310 din noul Cod fiscal – Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici, persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), este mai mare sau egala cu plafonul de scutire prevazut la alin. (1) – 65.000 de euro (220.000 de lei) – trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului, prin Declaratia 010 si formularul 088. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit.

Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA. Daca persoana impozabila respectiva nu solicita sau solicita inregistrarea cu intarziere, organele fiscale competente au dreptul sa stabileasca obligatii privind taxa de plata si accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistrata in scopuri de taxa.

In plus, persoana impozabila care aplica regimul special de scutire:

  • nu are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor, in conformitate cu legislatia in vigoare;
  • nu are voie sa mentioneze taxa pe factura sau pe alt document.

Citeste si: GHIDUL PENTRU INREGISTRAREA UNEI SOCIETATI COMERCIALE IN SCOPURI DE TVA

Persoana impozabila care solicita inregistrarea in scopuri de TVA va depune la organul fiscal competent:

  • cererea de inregistrare in scopuri de TVA, insotita de documentele prevazute de legislatia in vigoare pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitate economica, in cazul persoanelor impozabile care sunt supuse inmatricularii la Registrul Comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA;
  • declaratia de inregistrare, avand completata rubrica „Date privind vectorul fiscal”, sectiunea „Taxa pe Valoarea Adaugata”, in cazul persoanelor impozabile care nu sunt supuse inmatricularii la Registrul Comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform noului Cod fiscal;
  • declaratia de mentiuni, avand completata rubrica „Date privind vectorul fiscal”, sectiunea „Taxa pe Valoarea Adaugata”, in cazul persoanelor impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, insotita de documentatia prevazuta de legislatia in vigoare pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitate economica, dupa caz.

Citeste si: CONTABILITATEA UNUI PFA PLATITOR DE TVA

Organul fiscal competent aproba sau respinge cererea de inregistrare in scopuri de TVA si emite Decizia privind inregistrarea in scopuri de TVA potrivit prevederilor legale, in urma analizei informatiilor cuprinse in cererea de inregistrare in scopuri de TVA sau declaratia de inregistrare/ mentiuni, dupa caz, prin care persoana impozabila solicita inregistrarea in scopuri de TVA si in documentele anexate acesteia.

Daca aprobarea este inregistrata in scopuri de TVA, decizia se emite avand bifata casuta corespunzatoare persoanelor impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (1) lit. a) sau c) din Codul fiscal, dupa caz. Aceasta inregistrare este valabila incepand cu data comunicarii deciziei de aprobare a inregistrarii in scopuri de TVA, in temeiul pct. 88 alin. (1) lit. d) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VII din noul Cod fiscal, aprobate prin H.G. nr. 1/ 2016.

Daca inregistrarea este respinsa, decizia se emite avand bifata casuta corespunzatoare.

Decizia respectiva se intocmeste in doua exemplare: unul se comunica persoanei impozabile solicitante, potrivit art. 47 din Legea nr. 207/ 2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, iar celalalt se arhiveaza la dosarul fiscal al contribuabilului.

Dupa comunicarea deciziei prin care se aproba inregistrarea in scopuri de TVA catre persoana impozabila, compartimentul de specialitate opereaza de indata modificarea, in Registrul contribuabililor.

Certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, emis de organul fiscal competent in baza deciziei prin care se aproba inregistrarea in scopuri de TVA, avand marcata data inscrierii, se comunica persoanei impozabile in conditiile prevazute de art. 47 din Codul de procedura fiscala.”

Alege din start cea mai buna solutie pentru afacerea ta!

Alege expertii nostri financiari pentru a obtine Codul de TVA pentru firma ta!

Pentru informatii suplimentare sau pentru a ne adresa intrebarea ta, ne poti contacta la numarul de telefon 021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail:  financiar.contabil@reinventconsulting.ro.

Consultantii nostri iti stau la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00 – 17:30.

www.reinventconsulting.ro

Related Posts

Related Posts