RUBRICA DE MARTI: INTREABA UN EXPERT!

infiintare firma, rubrica de marti, reinvent consulting

Scopul nostru este acela de a sustine dezvoltarea unei comunitati de business bine informata si de a crea un mediu de afaceri cat mai competitiv!

Consultantii Reinvent Consulting sunt alaturi de tine pentru a-ti oferi solutiile si raspunsurile potrivite, pe linie juridica si financiara.

Asadar, cu ce te putem ajuta? Intreaba-ne! Suntem aici pentru tine!

Intrebarea de astazi se refera la tranzactionarea intracomunitara a unui bun si deducerea TVA-ului aferent.

Domnul Adrian Nedelcu intreaba:

“Buna ziua,

Detin o firma de intermediere vanzari utilaje in Romania, inscrisa in Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI) si as dori sa realizez o tranzactie in Italia, ce consta in achizitionarea unui excavator din Napoli si in revanzarea acestuia in Torino, fara ca utilajul sa paraseasca tara.

Cum mi-ati recomanda sa procedez, din punct de vedere al Taxei pe Valoarea Adaugata? Ar fi mai convenabil ca, la achizitionare, sa aduc in tara utilajul, iar la vanzare sa-l transport in Italia?”

Domnisoara Elena Arsene, consilier financiar Reinvent Consulting, raspunde:

“Buna ziua,

Privitor la tranzactia pe care intentionati sa o efectuati, constand in achizitionarea unui utilaj de constructie din Italia si revanzarea acestuia fara a parasi tara, operatiunea va fi tratata conform legislatiei italiene.

Aceasta inseamna ca firma din Romania va trebui sa se inregistreze fiscal in Italia, sa i se atribuie un cod de TVA in tara respectiva, urmand ca vanzatorul italian sa emita factura de utilaj cu cota practicata in Italia pentru acest tip de tranzactie.

Apoi, firma romaneasca va emite, la randul ei, factura catre cumparatorul din Italia cu aceeasi cota de TVA.

In plus, societatea romaneasca va fi obligata sa raporteze Fiscului italian operatiunile de achizitie si de livrare si va achita TVA dedus de pe factura de cumparare a utilajului.

In evidenta contabila a societatii romanesti vor fi precizate operatiunile din punct de vedere al profitului impozabil sau al pierderii din afacerea derulata pe teritoriul Italiei.

Daca se dovedeste transportul utilajului – ca la achizitie va intra in Romania si ca, ulterior, la vanzare va fi livrat fizic catre un cumparator italian, efectuandu-se astfel transportul din Italia in Romania si invers -, atunci tranzactia va fi intracomunitara si Taxa pe Valoarea Adaugata nu se va aplica pe facturi (taxarea inversa). Asadar, pentru dumneavoastra ar fi mai convenabil sa procedati astfel.”

Pentru informatii suplimentare sau pentru a ne adresa intrebarea ta, ne poti contacta la numarul de telefon 021-318.69.60 sau pe adresa de e-mail:  consultanta.comerciala@reinventconsulting.ro.

Consultantii nostri iti stau la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00 – 17:30.

Alege din start cea mai buna solutie pentru afacerea ta!

www.reinventconsulting.ro

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *