TVA la incasare – ce inseamna si cine il poate aplica?

TVA la incasare Reinvent Consulting

In mod obligatoriu, pentru a aplica sistemul de TVA la incasare, persoana impozabila trebuie sa fie inregistrata ca platitoare de TVA.

Astfel, cei care aplica sistemul de TVA la incasare nu mai colecteaza TVA la emiterea facturii, ci la incasarea acesteia si nu mai deduc TVA la primirea facturii, dar o vor face la plata acesteia.

Incepand cu 1 ianuarie 2014, sistemul de TVA la incasare a devenit optional pentru societatile a caror cifra de afaceri este de pana la 2.250.000 de lei. 

Cine poate opta pentru sistemul TVA la incasare?

Potrivit Art. 282 din noul Cod fiscal, sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare persoanele:

 • inregistrate in scopuri de TVA conform Art. 316, care au sediul activitatii economice in Romania si a caror cifra de afaceri nu a depasit plafonul de 2.250.000 de lei in anul calendaristic precedent. Persoana impozabila care in anul precedent nu a aplicat sistemul TVA la incasare, dar a carei cifra de afaceri este inferioara plafonului de 2.250.000 de lei si care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, va putea folosi sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul urmator celui in care nu a depasit plafonul, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul pentru anul in curs;
 • care au sediul activitatii economice in Romania conform Art. 266 alin. (2) lit. a) din noul Cod fiscal, se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului si opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA.

Citeste si: GHIDUL PENTRU INREGISTRAREA UNEI SOCIETATI COMERCIALE IN SCOP DE TVA

De retinut! Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 de lei este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/ sau scutite de TVA, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/ prestarii se considera ca fiind in strainatate, realizate in decursul anului calendaristic.

Ce obligatii au contribuabilii care aplica TVA-ul la incasare?

Contribuabilii care aplica TVA-ul la incasare au obligatia, din punct de vedere al livrarilor sau prestarilor efectuate, sa isi colecteze TVA-ul atunci cand se incaseaza factura, iar deducerea TVA-ului se realizeaza atunci cand se platesc furnizorii indiferent daca furnizorul aplica sau nu aplica TVA la incasare.

Totodata, beneficiarii, fie ca sunt sau nu inscrisi in sistemul TVA la incasare, vor deduce TVA pentru achizitiile efectuate de la contribuabilii care aplica TVA la incasare numai in momentul achitarii acestor facturi­.

De asemenea, persoana impozabila care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare este obligata sa aplice sistemul respectiv cel putin pana la sfarsitul anului calendaristic in care a optat pentru aplicarea sistemului, cu exceptia situatiei in care, in cursul aceluiasi an, cifra de afaceri depaseste plafonul de 2.250.000 de lei, caz in care sistemul se va aplica pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit.

Daca in primul an de aplicare a sistemului TVA la incasare persoana impozabila nu depaseste plafonul de 2.250.000 de lei, aceasta poate aplica sistemul TVA la incasare pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul de 2.250.000 de lei, calculat pentru fiecare an calendaristic in parte, a fost depasit pe parcursul unui an calendaristic.

Orice persoana impozabila care a optat pentru aplicarea sistemului TVA la incasare si care nu depaseste in cursul unui an plafonul de 2.250.000 de lei poate renunta la aplicarea sistemului respectiv oricand in cursul anului, prin depunerea unei notificari la organul fiscal competent intre data de 1 si 25 ale lunii, cu exceptia primului an in care a optat pentru aplicarea sistemului. Radierea contribuabilului respectiv din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare se opereaza de organele fiscale competente incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea.

In plus, persoanele impozabile care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare aplica sistemul respectiv numai pentru operatiuni pentru care locul livrarii sau al prestarii de servicii se considera a fi in Romania, dar nu aplica sistemul respectiv pentru cele care  intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea de TVA:

 • livrarile de bunuri/ prestarile de servicii pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei conform Art. 307 alin. (2) – (6) sau Art. 331;
 • livrarile de bunuri/ prestarile de servicii care sunt scutite de TVA;
 • operatiunile supuse regimurilor speciale prevazute la Art. 311 – 313;
 • livrarile de bunuri/ prestarile de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/ prestatorului potrivit Art. 7 pct. 26.

Care operatori nu sunt eligibili pentru aplicarea TVA-ului la incasare?

Nu sunt eligibile pentru folosirea TVA-ului la incasare persoanele impozabile care:

 • fac parte dintr-un grup fiscal unic potrivit prevederilor Art. 269 alin. (9);
 • nu sunt stabilite in Romania;
 • persoanele impozabile care in anul precedent au depasit plafonul de 2.250.000 de lei;
 • persoanele impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului si care au depasit plafonul de 2.250.000 de lei in anul precedent sau in anul calendaristic in curs, calculat in functie de operatiunile realizate in perioada in care respectiva persoana a avut un cod valabil de TVA.

Reinvent Consulting te poate inscrie ca platitor de TVA la incasare!

Cu o experienta de peste zece ani in domeniile juridic, financiar si fiscal, compania noastra ofera si servicii de contabilitate. In cazul in care doresti sa fii inscris ca platitor de TVA la incasare si respecti conditiile enumerate anterior, ne poti contacta, iar noi ne vom ocupa de intreaga procedura.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidereinchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4) 021.318.69.60 sau pe adresa de e- mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

One Comment

 1. VerificareTVA 18 July 2018 Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *