RUBRICA DE MARTI: INTREABA UN EXPERT!

rubrica de marti, Reinvent Consulting

Scopul nostru este acela de a sustine dezvoltarea unei comunitati de business bine informata si de a crea un mediu de afaceri cat mai competitiv!

Expertii Reinvent Consulting sunt alaturi de tine pentru a-ti oferi solutiile si raspunsurile potrivite, pe linie juridica si financiara.

Asadar, cu ce te putem ajuta? Intreaba-ne! Suntem aici pentru tine!

Intrebarea de astazi se refera la diferentele dintre PFA si SRL in vederea inscrierii in Registrul Operatorilor Intracomunitari.

Domnul Dorinel Marin intreaba:

„Buna ziua,

Ce imi recomandati intre PFA si SRL si ce trebuie sa fac pentru a desfasura activitati intracomunitare?”

Domnisora Elena Arsene, consilier financiar Reinvent Consulting, raspunde:

„Buna ziua,

Pentru aceasta, va prezentam avantajele si dezavantajele infiintarii unui SRL, respectiv unui PFA.

Argumentele pro SRL sunt urmatoarele: solicitantul nu trebuie sa ateste pregatirea profesionala; nu exista limita in alegerea codurilor CAEN si a domeniilor de activitate; in caz de datorii, raspunderea personala a asociatilor este limitata la capitalul social depus in momentul infiintarii societatii; SRL are dreptul de a participa la licitatii publice sau private; daca cifra de afaceri este mai mica de 100.000 de euro, impozitul pe profit de 16% este inlocuit cu un impozit pe venit de 3%; impozitul pe venit este de 3% – daca societatea nu are salariati, de 2% – daca aceasta are un singur salariat sau de 1% – daca are minimum doi salariati (prin salariat se intelege o persoana angajata cu o norma intreaga de munca); incepand cu anul 2016, impozitul pe dividende a scazut de la 16% la 5%.

Argumentele contra SRL: investitia initiala pentru infiintarea unui SRL este mai mare decat in cazul PFA; exista obligativitatea angajarii unui contabil autorizat, de regula, cheltuielile de administrare sunt mai ridicate decat in cazul PFA; asociatul unui SRL nu poate beneficia de profitul obtinut decat prin distribuirea de dividende; daca asociatul nu obtine venituri din care sa poata plati contributiile sociale, statul va retine suma datorata din dividende; impozitul pe profit este de 16% (pentru societatile platitoare de impozit pe profit); SRL-ul are un proces de desfiintare mai anevoios, care se solutioneaza in aproximativ doua luni.

Argumentele pro PFA: costurile de infiintare sunt mai reduse decat in cazul unui SRL, la fel si cele pentru administrare; nu exista obligativitatea unui contabil autorizat, detinatorul de PFA putand fi propriul sau contabil; profitul realizat pe PFA poate fi valorificat oricand, neexistand necesitatea impartirii dividendelor sau mentionarii anului in documentele oficiale; desfiintarea unui PFA este mai simpla decat cea a SRL-ului, iar costurile sunt mai mici.

Argumentele contra PFA: infiintarea unui PFA se face doar in baza unei documentatii care sa ateste pregatirea profesionala a solicitantului si se pot alege doar codurile CAEN care corespund pregatirii profesionale a solicitantului; daca PFA nu obtine venituri in decursul unui an, acesta nu este scutit de plata contributiilor la CAS si CASS (contributie care se va calcula in baza venitului minim pe economie); daca se inregistreaza datorii, raspunderea PFA este maxima, suma de bani datorata fiind recuperata din patrimoniul personal al detinatorului; posibilitatea de dezvoltare a unui detinator de PFA este limitata; impozitul pe venit in sistem real este de 16% si se calculeaza ca fiind diferenta dintre veniturile obtinute in anul respectiv si cheltuielile efectuate pentru desfasurarea activitatii economice. Pe de alta parte, PFA-urile a caror cifra de afaceri este de maximum 100.000 de euro si a caror activitate este notata in nomenclatorul Codului fiscal pot opta pentru taxarea la norma de venit. Cota de impozitare pentru PFA reprezinta norma de venit, care este de 16%, calculata la plafonul publicat anual pentru aceste categorii de persoane impozabile (cum din anul 2016 impozitul pe dividende pentru SRL a scazut de la 16% la 5%, SRL-ul pare solutia optima, cel putin din acest punct de vedere). CASS (contributia individuala de sanatate) este de 5,5%, taxa ce se calculeaza in functie de venitul detinatorului de PFA; daca pana la sfarsitul anului 2015, in cazul in care era si salariat, detinatorul de PFA era scutit de contributia individuala pentru pensie, din 2016 acesta este obligat sa o achite. Totusi, PFA are optiunea de a alege intre o contributie de 10,5% si alta de 26,3%, insa cota partiala de 10,5% nu asigura o contributie completa la pensie, ci doar o treime din ea.

In ceea ce priveste a doua intrebare a dumneavoastra, pentru desfasurarea de activitati in spatiul UE, unde veti realiza achizitii intracomunitare, trebuie sa obtineti cod de TVA si sa va inscrieti in Registrul Operatorilor Intracomunitari. Inscierea in ROI se va face prin intocmirea Cererii de inregistrare.

Potrivit noii proceduri de inscriere in ROI, Cererea de inregistrare va fi insotita de urmatoarele acte:

  • certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritatile competente din Romania ale administratorilor, in cazul societatilor pe actiuni, inclusiv al celor in comandita pe actiuni;
  • certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritatile competente din Romania ale administratorilor si ale asociatilor care detin minimum 5% din capitalul social al societatii, in cazul celorlalte forme de societati.”

Pentru detalii complete despre:

Pentru informatii suplimentare sau pentru a ne adresa intrebarea ta, ne poti contacta la numarul de telefon 021-318.69.60 sau pe adresa de e-mail:  financiar.contabil@reinventconsulting.ro.

Consultantii nostri iti stau la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00 – 17:30.

Alege din start cea mai buna solutie pentru afacerea ta!

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

 

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *