Infiintare asociatie de proprietari: cum se face?

infiintare asociatie proprietari Reinvent Consulting

Constituirea unei asociatii de proprietari este reglementata de Legea nr. 230/ 2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si de Hotararea de Guvern nr. 1588/ 2007 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare ale acesteia.

Asociatia de proprietari reprezinta forma de asociere autonoma si nonprofit a majoritatii proprietarilor dintr-un condominiu care are drept scop administrarea si gestionarea proprietatii comune, spatiu care in afara drepturilor, impune si obligatii pentru toti proprietarii.

Condominiul este un imobil format dintr-un teren cu una sau mai multe constructii, dintre care unele proprietati sunt comune, iar restul sunt proprietati individuale, pentru care se intocmesc o carte funciara colectiva si cate o carte funciara individuala pentru fiecare unitate individuala aflata in proprietate exclusiva, care poate fi reprezentata de locuinte si spatii cu alta destinatie, dupa caz.

Asociatia de proprietari se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, din cadrul aceluiasi condominiu cu cel puţin 3 proprietari.

Ce trebuie sa faci pentru a infiinta o asociatie de proprietari?

 • Mai intai, trebuie sa programezi o intrunire cu ceilalti proprietari pentru a stabili actiunile necesare constituirii asociatiei de proprietari. In cadrul acesteia, veti insarcina o persoana responsabila – fizica ori juridica – sa intocmeasca acordul de asociere si statutul.
 • Apoi, impreuna cu proprietarii, va trebui sa stabilesti modalitatea de inregistrare a proprietatii asupra imobilului. Proprietarii care nu au fost prezenti la Adunarea Generala de constituire se pot inscrie ulterior in Asociatia de proprietari, pe baza unei cereri scrise, fara alte formalitati.
 • Pentru acoperirea cheltuielilor ce se vor face cu ocazia infiintarii asociatiei de proprietari, pana la inregistrarea acesteia ca persoana juridica, trebuie ca toti proprietarii sa contribuie cu o suma de bani acoperitoare. Aceasta va constitui patrimoniul si va fi precizat ca atare in cadrul statutului. Banii vor trebui depusi intr-un cont deschis de cel ales sa reprezinte asociatia si de membrii fondatori, in numele entitatii in curs de deschidere.
 • Dupa ce vei efectua acest pas, va trebui sa te ocupi de organizarea si desfasurarea Adunarii Generale de constituire a asociatiei de proprietari. Odata incheiat aspectul in cauza, persoana insarcinata la Adunarea Generala va depune Cererea pentru dobandirea personalitatii juridice a asociatiei de proprietari impreuna cu statutul, acordul de asociere si procesul-verbal al Adunarii Generale de constituire la organul financiar local in circumscriptia caruia se afla cladirea, in vederea obtinerii de infiintare. Acelasi individ se va ocupa de comandarea stampilelor si deschiderea contului la o societate bancara.
 • La finele inregistrarii asociatiei de proprietari, aceasta din urma va prelua patrimoniul de la asociatia de locatari.
 • Totodata, daca exista cladiri cu mai multe tronsoane sau scari, se pot constitui asociatii de proprietari pe fiecare dintre acestea, numai in conditiile in care nu exista o proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor, care nu poate fi delimitata.

Documente necesare pentru infiintarea unei asociatii:

 • Copie CI / Pasaport membri fondatori (minim 3);
 • Copie Contract spatiu pentru sediul asociatiei;
 • Datele de identificare ale (co) proprietarilor sediului;
 • Cazierul fiscal al fiecarui membru fondator;
 • Varianta pentru denumirea asociatiei.

Ce iti ofera compania noastra?

Avand o experienta de peste un deceniu in domeniile juridic, financiar si fiscal, expertii Reinvent Consulting iti ofera informatii pe tema fiscala, juridica, oportunitati de dezvoltare, raspunsuri la intrebari specifice, precum si cele mai mici preturi de pe piata pentru infiintari de asociatii:

 • 1200 de lei, pentru infiintarea unui asociatii de proprietari in Bucuresti si Ilfov;
 • 1700 de lei, pentru realizarea aceleiasi proceduri in alte judete ale tarii.

Taxele la Registrul Comertului, onorariul nostru si TVA sunt incluse in pret.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comercialeevidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu socialmodificare obiect de activitatedeschidereinchidere punct de lucrucesiuni parti socialenumirerevocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4) 021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail consultanta.comerciala@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *