RUBRICA de MARTI: Intreaba un expert!

rubrica de marti, Reinvent Consulting

Scopul nostru este acela de a sustine dezvoltarea unei comunitati de business bine informata si de a crea un mediu de afaceri cat mai competitiv!

Expertii Reinvent Consulting sunt alaturi de tine pentru a-ti oferi solutiile si raspunsurile potrivite, pe linie juridica si financiara. Asadar, cu ce te putem ajuta? Intreaba-ne! Suntem aici pentru tine!

Intrebarea de astazi se refera la infiintarea asociatiilor de proprietari si la documentele necesare acestui proces.

Domnul Paul Ionescu intreaba:

“Buna ziua,

Pentru infintarea unei asociatii de proprietari, va rog sa-mi spuneti daca trebuie prezentate actele de proprietate ale proprietarilor sau numai datele lor? Mentionez ca suntem un bloc cu 76 apartamente. Cota indiviza se completeaza si la apartamentele locatarilor care nu au aderat la asociatie sau numai la cei care intra in asociere? Va multumesc.”

Doamna Ramona Bajanaru, Consilier juridic Reinvent Consulting, raspunde:

“Asociatia de Proprietari reprezinta o forma de asociere autonoma si nonprofit a majoritatii proprietarilor dintr-un condominium. Condominiul este un imobil format dintr-un teren cu una sau mai multe constructii, dintre care unele proprietati sunt comune, iar restul sunt proprietati individuale, pentru care se intocmesc o carte funciara colectiva si cate o carte funciara individuala pentru fiecare unitate individuala aflata in proprietate exclusiva, care poate fi reprezentata de locuinte si spatii cu alta destinatie, dupa caz.

Asociatia de proprietari se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, din cadrul aceluiasi condominiu cu cel putin 3 proprietari.

Pentru ca o asociatie de proprietari sa fie infiintata, primul si cel mai important pas este desemnarea unui responsabil care sa redacteze Statutul si sa se intocmeasca acordul de asociere, in baza Legii nr. 230/2007.

Acordul de asociere trebuie sa contina:

  • adresa si individualizarea proprietatii individuale, potrivit actului de proprietate;
  • numele si prenumele tuturor proprietarilor;
  • descrierea proprietatii, cuprinzand: descrierea cladirii, structura cladirii, numarul de etaje, numarul de apartamente structurate pe numar de camere, numarul spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, suprafata terenului aferent cladirii;
  • enumerarea si descrierea partilor aflate in proprietate comuna;
  • cota-parte indiviza ce revine fiecarui proprietar din proprietatea comuna.

Asociatia de proprietari dobandeste personalitate juridica in baza incheierii judecatorului-delegat desemnat la organul financiar local de catre presedintele judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala se afla cladirea.

Cu alte cuvinte, nu este nevoie de prezentarea actelor de identificare ale tuturor proprietarilor, acestea fiind specificate in acordul de asociere, detaliat mai sus.

Termenul pentru constituirea unei asociatii, in general, ajunge pana la 45 zile.”

Pentru mai multe detalii despre procedura va rugam sa cititi si articolul: Infiintare asociatie de proprietari: cum se face?

Pentru informatii suplimentare sau pentru a ne adresa intrebarea ta, ne poti contacta la numarul de telefon 021-318.69.60 sau pe adresa de e-mail: consultanta.comerciala@reinventconsulting.ro.

Consultantii nostri iti stau la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00 – 17:30.

Alege din start cea mai buna solutie pentru afacerea ta!

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

 

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *