Rubrica de marti: INTREABA UN EXPERT!

rubrica de marti, Reinvent Consulting

Scopul nostru este acela de a sustine dezvoltarea unei comunitati de business bine informata si de a crea un mediu de afaceri cat mai competitiv!

Expertii Reinvent Consulting sunt alaturi de tine pentru a-ti oferi solutiile si raspunsurile potrivite, pe linie juridica si financiara. Asadar, cu ce te putem ajuta? Intreaba-ne! Suntem aici pentru tine!

Intrebarea de astazi se refera la impozitele din tara noastra pe care un cetatean roman care traieste in Germania trebuie sa le achite si despre evitarea dublei impuneri.

Domnul Sebastian Dinescu, intreaba:

„Buna ziua,

In momentul actual locuiesc si lucrez in Germania, sunt plecat de 5 ani din Romania, perioada in care am avut un contract german local. Asadar, platesc impozitul pe venit, pensia si asigurarea medicala statului german. Nu am niciun fel de venit din Romania. Buletinul il mai am, iar adresa din buletin este adresa parintilor care locuiesc in Romania. Intrebarea mea este daca statul roman poate sa imi ceara o taxa pe venitul din strainatate. M-as bucura foarte mult pentru un raspuns de la Dvs. Multumesc!”

Doamna Georgiana Gaman, Director financiar Reinvent Consulting, raspunde:

„Va multumim ca ati apelat la serviciile Reinvent! Avand in vedere situatia expusa de dumneavoastra va transmit urmatoarele aspecte.

Este considerata persoana fizica rezidenta fiscal in Romania orice persoana fizica – indiferent de cetatenia pe care o are – care indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:

  • are domiciliul in Romania;
  • centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat in Romania;
  • este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat;
  • este cetatean roman care lucreaza in strainatate, ca functionar sau angajat al Romaniei intr-un stat strain.

Pentru urmarirea acestor situatii – si, mai ales, pentru stabilirea modului de impozitare a veniturilor realizate de aceste persoane – sunt introduse la art. 59 alin. (4) – (7) din Legea nr. 277/2015 noul Cod fiscal, mai multe reguli de impozitare. In acest sens, persoanele fizice trebuie sa depuna la autoritatea fiscala competenta declaratii fiscale privind stabilirea rezidentei fiscale in Romania sau renuntarea la rezidenta fiscala in Romania.

Persoana fizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania, care dovedeste schimbarea rezidentei intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, este obligata in continuare la plata impozitului pe veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, pana la data schimbarii rezidentei sale fiscale. Aceasta persoana are obligatia completarii si depunerii la autoritatea competenta din Romania a formularului prevazut la art. 230 alin. (7), cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, si va face dovada schimbarii rezidentei fiscale intr-un alt stat.

Rezidentii statelor cu care Romania are incheiate conventii de evitare a dublei impuneri trebuie sa isi dovedeasca rezidenta fiscala printr-un certificat de rezidenta emis de catre autoritatea fiscala competenta din statul strain sau printr-un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei, conform legislatiei interne a acelui stat. Acest certificat/ document este valabil pentru anul/ anii pentru care este emis.

Persoana fizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania, care dovedeste schimbarea rezidentei intr-un stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri este obligata in continuare la plata impozitului pe veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, pentru anul calendaristic in care are loc schimbarea rezidentei, precum si in urmatorii 3 ani calendaristici. Aceasta persoana are obligatia completarii si depunerii la autoritatea competenta din Romania a formularului prevazut la art. 230 alin. (7), cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive.

Nota! Formularul indicat la art. 230 alin. (7) din noul cod fiscal – Machetele Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania si Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania se stabilesc prin norme. Aceasta procedura este valabila si aplicabila si in prezent si este reglementata de Ordinul nr. 74 / 2012, privind stabilirea rezidentei fiscale a unei persoanei fizice.

Astfel, pentru a evita riscurile recalificarii fiscale a rezidentei fiscale este necesar sa instiintati ANAF-ul in ceea ce priveste rezidenta fiscala.

Societatea noastra va poate ajuta cu documentatia necesara depunerii in Bucuresti si sectorul Ilfov contra unui tarif de 1000 Ron.”

Pentru informatii suplimentare sau pentru a ne adresa intrebarea ta, ne poti contacta la numarul de telefon 021-318.69.60 sau pe adresa de e-mail:  financiar.contabil@reinventconsulting.ro

Consultantii nostri iti stau la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00 – 17:30.

Alege din start cea mai buna solutie pentru afacerea ta!

www.reinventconsulting.ro

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *