Rubrica de marti: INTREABA UN EXPERT!

rubrica de marti, Reinvent Consulting

Scopul nostru este acela de a sustine dezvoltarea unei comunitati de business bine informata si de a crea un mediu de afaceri cat mai competitiv!

Expertii Reinvent Consulting sunt alaturi de tine pentru a-ti oferi solutiile si raspunsurile potrivite, pe linie juridica si financiara. Asadar, cu ce te putem ajuta? Intreaba-ne! Suntem aici pentru tine!

Intrebarea de astazi se refera la declararea veniturilor obtinute din drepturi de autor.

Doamna Andreea Antoniu, intreaba:

„Buna ziua,

Este necesar sa detin PFA pentru a putea lucra in calitate de copy/ content writer independent (sa scriu articole pentru diversi clienti) pentru o firma din Statele Unite? Cum as putea sa declar veniturile din aceasta activitate? Va multumesc!”

Doamna Georgiana Gaman, Director financiar Reinvent Consulting, raspunde:

„Va multumim ca ati apelat la serviciile Reinvent. Referitor la intrebarea dumneavoastra, activitatea despre care vorbiti nu necesita infiintarea unei Persoane Fizice Autorizate pentru a se afla in legalitate in relatia cu ANAF.

Continutul scris la care va referiti (texte si articole scrise de dumneavoastra si orginale) intra in categoria veniturilor din drepturi de autor. Pentru acest tip de activitate este necesar sa va inregistrati fiscal la Administratia Financiara de care apartineti, sa declarati veniturile obtinute. Aici veti depune cateva formulare speciale, asemanatoare celor pe care le depun PFA-urile (Declaratia 200 si 220). De asemena, firma catre care prestati astfel de servicii va retine 10% impozit, insa tot dumneavoastra va trebuie sa va depuneti declaratiile de unde reiese venitul si sa achitati cota de CASS si alte taxe obligatorii.

Singura conditie pentru a va inregistra fiscal este sa prezentati un contract cu unul dintre clientii dumneavoastra, din care sa reiasa ca realizati venituri din drepturi de autor si nu prestati servicii propriu-zise.

In concluzie, daca va incadrati in legea drepturilor de autor, depuneti formularele specifice la ANAF si achitati impozitele si taxele aferente celor care obtin astfel de venituri. Asadar, nu trebuie sa va faceti griji in privinta inregistrarii unui PFA la Registrul Comertului.”

Pentru informatii suplimentare sau pentru a ne adresa intrebarea ta, ne poti contacta la numarul de telefon 021-318.69.60 sau pe adresa de e-mail:  financiar.contabil@reinventconsulting.ro

Consultantii nostri iti stau la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00 – 17:30.

Alege din start cea mai buna solutie pentru afacerea ta!

www.reinventconsulting.ro

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *