Schimbare legislativa 2017: diminiuarea risipei alimentare – alimentele aproape de expirare se vor vinde la pret mic sau se vor dona

alimentele aproape de expirare se vor vinde la pret mic sau se doneaza

Conform legii 217/2016, incepand din 2017, magazinele si comerciantii din zona FMCG (alimentara) vor fi obligati sa nu mai arunce sau sa distruga alimentele  aflate aproape de data expirarii. Acestea se vor vinde la un pret mai mic sau vor fi donate diverselor cauze.

Legea are drept scop principal:

  • Reducerea risipei alimentare;
  • Aducerea unui beneficiu concret pentru ONG-uri si alte institutii sociale din domeniul agricol din Romania.

Micii si marii comercianti din sectorul agroalimentar vor trebui sa reduca risipa alimentara prin metode care au legatura cu distributia, comercializarea, dar si cu procesarea. Ca urmare a supraproductiei, multe alimente din rafturile magazinelor sunt aruncate cu cateva zile inainte de termenul de expirare. Aceasta noua lege prevede obligativitatea vanzarii acestora cla pret redus, cat si donarea sau sponsorizarea cu astfel de produse.

Astfel, inainte cu 3 zile de data expirarii produselor, magazinele sunt obligate sa le sorteze si sa le expuna spre vanzare, pe rafturi speciale. Nerespectarea acestei obligatii va insemna practica comerciala neloiala si va fi penalizata ca atare.

Ulterior, daca aceste alimente nu vor fi cumparate, se va recurge la donarea lor sau sponsorizare, beneficiari fiind diverse institutii/ entitati inregistrate la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Initial, se prevedea ca alimentele pe cale de expirare, dar inca comestibile sa fie donate catre diverse asociatii, fundatii, entitati umanitare si sociale, precum si diverselor spitale, orfelinate sau aziluri, insa aceasta aplicare a fost respinsa in ultima versiune a legii.

In plus, in aceeasi lege se specifica faptul ca produsele care nu pot fi destinate consumului uman vor fi utilizate drept hrana pentru animale. In situatia in care nici acest lucru nu este posibil, atunci produsele expirate vor fi transformate in diversi nutrienti sau in biogaz.

Ce penalizari primesc comerciantii care arunca alimentele?

Reprezentantii autoritatilor cu atributii de control in domeniul agroalimentar vor amenda  comerciantii care nu se supun noii legi.

Amenzile pe care le risca comerciantii care nu se supun legii sunt urmatoarele:

  • de la 1.000 la 3.000 de lei pentru microintreprinderi;
  • de la 3.000 la 6.000 de lei pentru intreprinderile mici si mijlocii;
  • de la 6.000 la 10.000 de lei pentru firmele mari.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail consultanta.comerciala@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *