De la 1 februarie 2017 salariul minim brut ajunge la 1.450 RON/luna! Ce inseamna aceasta pentru persoanele juridice?

De la 1 februarie 2017 salariul minim brut ajunge la 1.450 RONluna!

Salariul minim brut national va creste incepand cu luna februarie, de la 1.250 RON/ luna la 1.450 RON/ luna. Aceasta majorare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost aprobata prin HG nr. 1/2017, publicata in Monitorul Oficial din data de 6 ianuarie 2017.

Astfel, cei 1.450 lei vor face plata unui program de lucru de 166 de ore pe luna, adica 8,735 lei/ ora. In urma impozitarii si altor taxe, salariul net va fi de 1.065 de lei, cu 140 de lei mai mult decat suma neta din acest moment.

Ultima majorare salariala a fost realizata la 1 mai 2016, suma brutului de atunci fiind marita la 1.250 RON/luna, adica un salariu net de 925 RON/ luna. Programul de lucru pana in februarie 2017 este de 169,333 ore pe luna, plata pe ora fiind de 7,382 lei.

Aceste modificari se aplica si pentru angajatorii care aleg sa efectueze munca prin intermediul zilierilor. In pofida faptului ca vor stabili prin negociere intre parti salariul, legea spune ca va trebui totusi sa existe o limita minima de 7,382 lei/ora pentru fiecare zilier.

Cum vor fi afectate persoanele juridice de noua cota a salariului brut minim?

Aceasta majorare a salariului minim brut pe economie va veni cu o crestere de 245 RON pe fiecare angajat cu acest salariu.

Altfel spus, o persoana juridica va plati in total 1.789 de lei, fata de 1.544 de lei, cat achita in prezent pentru un angajat cu salariul brut de 1.250 de lei brut.

In plus, conform legii, daca la 1 februarie 2017 salariul minim brut va fi majorat, atunci angajatorul va trebui sa inregistreze un act aditional la contractul individual de munca, prin care sa indice noul salariu.

Raportarea trebuie sa se inregistreze la ITM in termen de 20 de zile lucratoare de la inregistrarea actului aditional, adica pana la data de 1 martie 2017.  Transmiterea informatiilor despre salarii se realizeaza fie online: prin platforma Reges.inspectiamuncii.ro sau pe e-mailul institutiei, fie prin depunere, direct la sediul ITM.

Ce sanctiuni exista pentru firme si angajatori?

Angajatorii care nu se vor supune acestor modificari si isi vor plati angajatii cu un salariu sub suma minima, vor primi amenda cuprinsa  intre 300 si 2.000 de lei pentru fiecare contract individual de munca.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail consultanta.comerciala@reinventconsulting.ro . Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

 

Da share la acest articol!

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *