IMM-urile pot obtine finantare in valoare de pana la 1 milion euro!

Finantare nerambursabila 2017 de pana la 1 milion de euro pentru start-up, Reinvent Consulting

Conform Ordinului Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) nr. 3.254/2016 privind aprobarea masurii de sprijin, constand in acordarea unor ajutoare de stat si ajutoare de minimis pentru imbunatatirea competitivitatii economice prin Programul operational regional 2014-2020, IMM-urile pot obtine fonduri nerambursabile de pana la 1 milion de euro.

Fondurile nerambursabile oferite de acest program sunt destinate cresterii si dezvoltarii afacerilor micilor intreprinzatori, dar si extinderii acestora (adaugarea de noi activitati si autorizarea lor).

Noua sesiune de depunere a proiectelor va incepe pe 23 februarie 2017, finalizandu-se pe 23 august 2017. In schimb, este necesar sa te grabesti, deoarece exista posibilitatea ca perioada de acceptare a proiectelor sa fie redusa daca bugetul alocat poate fi consumat mai devreme.

Beneficiari ai proiectului sunt micile afaceri si anume:

 • Microintreprinderile din mediul urban;
 • IMM-urile din mediul urban;
 • Intreprinderile mijlocii non-agricole din mediul rural.

De altfel, cei care pot depune proiectele sunt firmele inregistrate si constituite in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile, respectiv in baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei.

Printre alte criterii care fac eligibile anumite IMM-uri pentru POR 2014 – 2020 se numara si urmatoarele:

 • solicitantul de sprijin nerambursabil trebuie sa fi desfasurat activitatea propusa in proiect pentru o perioada de cel putin un an fiscal integral inainte de depunerea cererii de finantare;
 • activitatea sa nu fi fost suspendata temporar;
 • doar investitiile realizate in cadrul unui singur cod CAEN sunt permise;
 • la depunerea cererii, solicitantul trebuie sa aiba deja domeniul de activitate eligibil vizat de investitie inscris in obiectul de activitate;
 • in cazul in care se va realiza o investitie noua, obiectul de activitate se va inscrie la data depunerii cererii de finantare, dar se va autoriza la data la care investitia va fi finalizata;
 • societatea trebuie sa fi inregistrat profit din exploatare la nivelul ultimului bilant anual incheiat;
 • solicitantul a avut un numar mediu de cel putin trei salariati in anul fiscal anterior depunerii cererii de finantare;
 • solicitantul dispune de resursele financiare pentru a asigura implementarea optima a proiectului, in conditiile decontarii ulterioare a cheltuielilor eligibile.

Exceptand regiunea Bucuresti – Ilfov si cea a Deltei Dunarii pot trimite aplicatii IMM-urile din toata tara.

Programul presupune acordarea a doua tipuri de ajutor de stat:

 1. Ajutor de stat regional pentru investitii – obligatoriu:
 • construirea, extinderea spatiilor de productie/servicii;
 • dotarea cu active corporale, necorporale sau instrumnete online.
 1. Ajutor de minimis – componenta optional:
 • implementarea procesului de certificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice, sistemelor de management al calitatii, mediului sau sanatatii;
 • internationalizare (participarea la targuri si expozitii internationale).

Depunerea proiectelor se va face in mod electronic la adresa: www.fonduri-ue.ro/mysmis.

Doar proiectele care aduna 85 de puncte vor fi contactate in primele doua luni de depunere. Daca bugetul fondurilor ramane nealocat la sfarsitul perioadei de 6 luni, termendul de depunere poate fi prelungit cu inca 4 luni. Punctajul minim necesar va scadea la 80 de puncte in a treia luna, 75 de puncte in cea de-a patra, 70 de puncte in luna a cincea si in final 50 de puncte in luna a sasea.

Bugetul total disponibil alocat este de 172,94 de milioane de euro, adica se vor finanta 172 de firme, daca fiecare proiect ar solicita 1 milion de euro, respectiv 864 de IMM-uri, daca toate proiectele vor solicita 200.000 de euro.

Valoarea ajutorului nerambursabil ce poate fi solicitat de IMM-uri este cuprins intre  200.000 și 1 milion de euro, bugetul fiind impartit pe regiuni de dezvoltare. Acest lucru se traduce prin faptul ca un proiect dintr-o regiune nu va fi comparat cu un alt proiect asemanator din alta regiune.

Decontarea cheltuielilor eligibile se realizeaza diferentiat, dupa cum urmeaza:

 • decontarea a 70% din cheltuielile eligibile din planul de afaceri – intreprinderi mici si microintreprinderi;
 • decontarea a 60% din cheltuielile eligibile ale planului de afaceri – intreprinderi mijlocii.

Anumite cheltuieli eligibile vor fi incadrate in categoria unui ajutor de minimis, asadar nu pot fi in valoare de peste 200.000 de euro din valoarea proiectului.

Pentru a afla codurile CAEN care se incadreaza in acest apel la proiecte si cum poti obtine 85 de puncte de la inceput, urmareste link-urile de mai jos:

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail consultanta.comerciala@reinventconsulting.ro . Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *