Extindere obiect de activitate – adaugare coduri CAEN: cum se face?

Extindere cod CAEN
Extindere cod CAEN

Articol actualizat aprilie 2020.

Este simplu sa iti alegi activitatea principala pe care sa o desfasori prin intermediul firmei tale. Insa stiai ca la activitatea secundara, poti opta pentru un numar nelimitat de coduri CAEN? Mai jos iti descriem pasii pentru a iti extinde obiectul secundar de activitate cu noi coduri CAEN si pentru a autorizea activitatea.

Procedura de extindere este una simpla. Trebuie sa alegi din lista codurilor CAEN activitatile care te intereseaza si sa le notezi.

Documente necesare extindere cod CAEN Registrul Comertului:

  • Certificatul de Inmatriculare – in original;
  • Hotararea Adunarii Generale;
  • Act Aditional/Decizie Asociat Unic;
  • Act Constitutiv Actualizat.

Dosarul astfel completat, va fi depus la Registrul Comertului, unde se va inregistra mentiunea de extindere obiect secundar de activitate si se vor autoriza noile activitati. Astfel, firma ta va putea sa se dezvolte si in alte domenii si sa obtina profitul pe care il urmaresti.

Insa, inainte de a incepe procedura, te sfatuim sa analizezi anumite aspecte, si anume:

  • Activitatea principala a firmei

Codul CAEN poate fi accesat pe onrc.ro sau online pe website-urile de specialitate.  Aceste coduri sunt clasate in functie de categorii, asa ca este util sa te documentezi despre codurile potrivite pentru tipul tau de activitate.

Cand vorbim despre activitatea unei firme, ne referim la 2 componente:

  • Obiectul principal – un singur cod CAEN care se stabileste la infiintarea firmei, care poate fi modificat ulterior printr-o mentiune la ONRC;
  • Obiectul secundar – pot fi incluse aici toate codurile CAEN si pot fi autorizate ulterior.

Impozitele si taxele sunt influentate de obiectele de activitate principale, de aceea este important sa le alegi cu grija. In privinta obiectelor secundare, unele dintre acestea nu sunt compatibile uneori cu obiectul principal.  In plus, unele activitati pot fi doar principale si exclusive, adica nu permit adaugarea de alte coduri CAEN la obiectul secundar de activitate.

  • Adauga de la inceput mai multe coduri

Adaugarea mai multor coduri in momentul infiinarii societatii este de multe ori un lucru benefic, deoarece, dupa inregistrarea firmei, adaugarea de coduri CAEN inseamna costuri suplimentare.

Aceste coduri pot fi autorizate ulterior infiintarii firmei, deci nu trebuie decat sa gandesti pe termen lung cum sa realizezi cresterea afacerii tale.

  • Activitatile autorizate

Autorizarea activitatilor se realizeaza printr-o declaratie pe propria raspundere, prin care iti asumi responsabilitatea ca indeplinesti toate conditiile legale.

Exista de asemenea, anumite activitati care nu pot fi autorizate, derularea acestora fiind conditionata de indeplinirea unor criterii. Spre exemplu, un restaurant poate functiona si i se poate autoriza activitatea, doar daca exista un punct de lucru.

Poti autoriza activitatile la terti, la punctul de lucru sau la sediul social (daca este posibil).

Cum sa realizati extinderea si autorizarea de noi coduri CAEN in obiectul secundar mai simplu si fara dureri de cap?

Reinvent Consulting iti vine in ajutor pentru a facilita orice neclaritate in privinta procedurii. Ne ocupam de redactarea si depunerea actelor la ONRC, tu nu trebuie decat sa alegi activitatile dorite, de restul ne ocupam noi. Fara cozi la Registru, documente eronate sau declaratii complicate!

Termenul practicat de Reinvent Consulting pentru un astfel de demers este de 5-10 zile (pentru Bucuresti si Ilfov) din momentul in care dosarul este complet, respectiv de 15-25 de zile pentru restul judetelor tarii (termenul fiind mai mare pentru ca procedura presupune si trimiteri postale, atat cu clientul, cat si cu institutiile statului).

Preturile afisate pentru extindere cod CAEN includ taxele de publicare in M.Of., TVA si onorariu.

Tariful se refera la decizie asociat unic / hotarare AGA de pana in 2000 caractere.

Lista completa de tarife: CLICK AICI

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Aboneaza-te la newsletter!

Aboneaza-te la newsletter!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 14 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail firma@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *