Ce presupune procedura de excludere a unui asociat dintr-o firma?

Ce presupune procedura de excludere a unui asociat dintr-o firma-

Unul dintre asociatii din firma ta doreste iesirea din afacere sau exista alte cauze neplacute din pricina carora trebuie sa excluzi un asociat dintr-o societate? Iata tot ce trebuie sa stii despre aceasta procedura.

Entitatile care pot inregistra astfel de mentiuni la Registrul Comertului sunt: SRL-urile, societatile in nume colectiv sau in comandita simpla. Asociatii din cadrul acestor persoane juridice pot fie sa opteze pentru retragere sau pot fi exclusi, conform art. 222 alin. 1 din Legea 31/ 1990.

Situatii ce pot duce la excluderea asociatului:

 • Neefectuarea aportului la capitalul social;
 • Incapacitatea de a fi asociat;
 • Implicarea nejustificata a asociatului in administrarea firmei;
 • Acte de concurenta;
 • Orice actiuni daunatoare societatii etc.

In aceste cazuri, excluderea se realizeaza pe cale judecatoreasca, dupa ce asociatul/ asociatii ramasi in firma au reclamat intentiile si actiunile negative ale asociatului ce se doreste a fi exclus.

Hotararea instantei definitiva si irevocabila trebuie sa fie inregistrara in termen de maxim 15 zile la Oficiul National al Registrului Comertului, urmand a fi publicata in Monitorul Oficial.

Aceasta inregistrare la ONRC trebuie realizata si daca vorbim despre retragerea asociatului pe cale voita din societate, in acest caz fiind vorba despre mentiunea de cesiune parti sociale.

In ambele cazuri, daca se decide asupra excluderii sau retragerii unuia dintre asociati, celalalt sau ceilalti ramasi pot fie sa continue activitatea, fie sa dizolve societatea.

De mentionat este ca asociatul care urmeaza a fi inlaturat sau se va retrage din societate este responsabil si poate avea beneficii de pe urma societatii, conform ponderii partii sociale detinute, pana la momentul cedarii acestora. O alta metoda de recuperare a partilor sociale se poate realiza prin achitarea contravalorii detinute inaintea excluderii.

In cazul in care asociatul doreste retragerea benevola din societate, se intocmeste o hotarare AGA prin care ceilalti asociati isi dau acordul pentru iesirea acestuia. In aceasta situatie se modifica si actul constitutiv al societatii si alte documente de acest tip, care sa fie conforme cu noile schimbari.

Asociatul care pleaca are doua optiuni:

 • sa primeasca contravaloarea in bani de la societatea pe care o paraseste, suma ce va fi proportionala cu partile sociale detinute;
 • sa se retraga de buna-voie, fara a cere returnarea sumei.

Documentele necesare procedurii de cesiune sunt urmatoarele:

 • Carte de identitate asociati;
 • Act constitutiv;
 • Hotararea AGA;
 • Certificat de inregistrare.

Reinvent Consulting iti ofera o solutie mai simpla la problema cesiunii partilor sociale sau excluderea asociatilor. Nu te complica in privinta inregistrarii mentiunii, nu sta la coada la ghiseu si asigura-te ca actele sunt corect redactate! Echipa de consilieri juridici cu experienta ai Reinvent Consulting iti ofera toate aceste servicii, la cele mai mici tarife de pe piata:

 • Cesiune indirecta, ce include 2 etape: majorare capital social cu includere 1 asociat /revocare si numire administrator; cesiune parti sociale – excludere 1 asociat: 1060 Ron (toate taxele incluse)
 • Cesiunea directa cu includere asociat nou: 590 Ron (toate taxele incluse)
 • Cesiune interna cu excludere 1 asociat (SRL 2 asociati): 400 Ron (toate taxele incluse)
 • Cesiune interna cu excludere asociat care era administrator (SRL 2 asociati):  590 Ron (toate taxele incluse)

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail consultanta.comerciala@reinventconsulting.ro . Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *