Infiintare sucursala versus infiintare filiala

infiintare sucursala infiintare filiala Reinvent Consulting
                    Infiintare sucursala, infiintare filiala Reinvent Consulting

Filialele si sucursalele sunt de obicei alegerea firmelor inregistrate in strainatate, care doresc sa se extinda si in Romania.

Afla care sunt avantajele si dezavantajele unei astfel de afaceri si afla detalii despre procedura de infiintare, citind articolul in continuare.

Ce este o filiala?

Filiala reprezinta o persoana juridica, S.R.L, S.A. etc., care este deopotriva sub autoritatea unei firme-mama si concomitent independenta de entitatea care a pus bazele business-ului.

Filialele sunt raspunzatoare de orice actiune proprie sau in relatie cu tertii si raspund in limita capitalului social depus, avand personalitate juridica proprie.

Filiala poate fi formata din:

  • un asociat unic: persoana juridica din Romania sau inregistrata in strainatate;
  • persoane fizice, cetateni romani, sau straini;
  • persoane juridice, nationalitate romana sau straina.

Conform Codului Fiscal, statul roman nu impoziteaza veniturile din dividende obtinute de firma–mama, atat timp cat aceasta este inregistrata intr-un stat membru UE sau al Asociatiei Europene a Liberului Schimb.

Procedura  infiintare  filiala

Documentele necesare pentru infiintarea unei filiale sunt:

  • actul constitutiv al firmei-mama;
  • certificatul de bonitate din partea bancii;
  • certificatul de inregistrare al companiei-mama;
  • dovada sediului social (contract de inchiriere/ subinchiriere/ comodat etc.).

Ce este o susursala?

Conform legii 31/ 1990, sucursala nu are personalitate juridica,  depinde de firma- mama, atat din punct de vedere economic, cat si juridic. Aceasta nu va realiza actiuni de natura comerciala decat in numele firmei-mama, nici alte activitati in afara de cele incluse in obiectul de activitate al firmei-mama. In ceea ce priveste relatiile cu tertii, sucursala este poate avea anumite drepturi de reprezentare a societatii-mama.

Un alt aspect important de retinut este ca in cazul dizolvarii societatii initiale, se vor radia si toate celelalte sucursale.

In ceea ce priveste deciziile asupra reprezentantilor sucursalei si alte detalii de organizare interna a acestia sunt stabilite tot de catre societatea mama. Hotararea AGA a firmei mari stabileste reprezentantul unei sucursale, si tot prin intermediul aceasteia se va reglementa orice detaliu cu privire la functionarea sucursalei.

De ce sa infiintezi, totusi, o sucursala ?

Infiintarea unei sucursale este intr-adevar un proces care necesita informare foarte bine detaliata in prima instanta, insa acest tip de entitate poate fi o solutie buna pentru multi antreprenori. Ai parte de know-how necesar la inceput de drum, din partea unei echipe de experti care reprezinta un brand puternic, insa exista si o oarecare lipsa de autonomie in privinta deciziilor de business.

Insa, cel mai mare avantaj poate fi faptul ca poti ajuta pentru extinderea unui brand prezent in plan mondial si poti aduce anumite francize in tara.

Cel mai bun exemplu pentru eficienta unei sucursale pot fi bancile. Acestea isi deschid sucursale in mai multe orase si tari, lucru ce le permite  sa ofere servicii cat mai multor clienti si sa se promoveze in cat mai multe regiuni.

Te-ai hotarat sa alegi infiintarea unui sucursale? Iata cum te poate ajuta Reinvent Consulting:

Detalii complete despre ofertele noastre si lista de tarife: CLICK AICI

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail consultanta.comerciala@reinventconsulting.ro . Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *