Rubrica de marti: INTREABA UN EXPERT!

rubrica de marti, Reinvent Consulting

Scopul nostru este acela de a sustine dezvoltarea unei comunitati de business bine informata si de a crea un mediu de afaceri cat mai competitiv!

Expertii Reinvent Consulting sunt alaturi de tine pentru a-ti oferi solutiile si raspunsurile potrivite, pe linie juridica si financiara. Asadar, cu ce te putem ajuta? Intreaba-ne! Suntem aici pentru tine!

Intrebarea de astazi se refera la diferenta dintre un platitor si un neplatitior de TVA.

Domnul Andrei Bonciu intreaba:

“Buna ziua,
Ce taxe trebuie platite odata inceputa activitatea unei firme si aici ma refer la toate taxele: stat, sanatate, impozite etc. Am inteles ca sunt doua categorii, “platitor de TVA” si “neplatitor de TVA”. Ce diferente sunt si ce mi se potriveste? As dori sa stiu ce responsabilitati fata de stat imi revin odata infiintat SRL-ul. Va multumesc.”

Doamna Roxana Nichita, Expert contabil, Reinvent Consulting, raspunde:

„Buna ziua,

O societate comerciala poate fi platitoare sau neplatitoare de TVA, acest lucru insemnand in esenta faptul ca cea neplatitoare emite facturi pe care nu vom regasi cota de TVA,  in timp ce cealalta emite facturi cu TVA.

Un platitor de TVA are ca avantaj deducerea taxei din achizitiile de bunuri. Un neplatitor are dezavantajul imposibilitatii deducerii TVA.

Daca o societate cumpara un bun achitand TVA catre furnizorul care i l-a livrat, se produce un fenomen simplu bilateral: furnizorul care a vandut si a incasat TVA va trebui sa achite acea taxa catre bugetul de stat, scazand din totalul TVA achitata si de el, la randul sau, altor furnizori de la care a cumparat bunurile revandute. Cumparatorul care a achizitionat bunurile va plati statului roman doar diferenta dintre TVA incasata din revanzarea bunurilor si TVA achitata furnizorului sus-amintit.

In cazul in care cumparatorul este societate neplatitoare de TVA, nu va putea sa-si exercite dreptul de a deduce (scadea TVA) din simplul motiv ca nu va avea din ce sa scada, aceasta vanzand bunurile sale fara a mai incasa TVA de la client. In principiu, dispare fenomenul TVA in sine.

De cele mai multe ori, in practica, relatiile comerciale dintre un platitor si un neplatitor de TVA sunt afectate in sensul ca se refuza colaborarea din cauza imposibilitatii deduceri TVA-ului. ”  

Pentru informatii suplimentare sau pentru a ne adresa intrebarea ta, ne poti contacta la numarul de telefon 021-318.69.60 sau pe adresa de e-mail:  consultanta.comerciala@reinventconsulting.ro sau financiar.contabil@reinventconsulting.ro

Consultantii nostri iti stau la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00 – 17:30.

Alege din start cea mai buna solutie pentru afacerea ta!

www.reinventconsulting.ro

http://www.facebook.com/reinventconsulting

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *