Impozitul specific: prima transa se plateste pe 25 iulie 2017!

 Impozitul specific- prima transa se plateste pe 25 iulie 2017!

Conform Legii nr 170/2016, incepand cu acest an, societatile cu obiecte de activitate din domenii precum turismul, alimentatie publica, baruri si restaurante, care obtin profit, trebuie sa achite un impozit specific. Afla mai multe despre beneficiile acestui impozit pentru firmele aflate pe plus si cateva exemple de calcul in cele ce urmeaza.

Acest nou tip de impozit va fi achitat doar de acele restaurante, baruri si alt tip de afacere din domeniul turismului si este determinat de cateva elemente:

 • Localitate si rangul acesteia;
 • Suprafata alocata desfasurarii activitatii;
 • Sezonalitate.

Codurile CAEN vizate:

 • 5510 – “Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”;
 • 5520 – “Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”;
 • 5530 – “Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere”;
 • 5590 – “Alte servicii de cazare”;
 • 5610 – “Restaurante”;
 • 5621 – “Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”;
 • 5629 – “Alte servicii de alimentatie n.c.a.”;
 • 5630 – “Baruri si alte activitati de servire a bauturilor”.

Calcul impozit specific anual/ unitate = K x (X + Y x Q) x Z, unde:

 • K – 900, valoarea impozitului standard (lei);
 • X – variabila care depinde de rangul localitatii unde e amplasata firma;
 • Y – variabila in functie de suprafata utila comerciala/de servire/ de desfasurare a activitatii;
 • Z – coeficient de sezonalitate (se refera la perioada de funcţionalitate intr-un an)
 • Q = 0,9; coeficient de ajustare pentru spatiu tehnic unitate, adica locatie de desfasurare a activitatilor.

Conform legii, exista 4 zone in functie de care se va determina rangul localitatii. Zona D este considerata a fi cea mai ieftina, iar zona A cea mai scumpa, raportat la valoarea costurilor operationale.

In orice caz, daca aceste societati inregistreaza profit, ele sunt avantajate de impozitul specific. Contribuabilii aflati in aceasta situatie achita mai putin la impozit decat daca s-ar fi aplicat in continuare impozitul pe profit.

In schimb, exista si dezavantaje. De exemplu, daca o afacere din zona HORECA nu obtine profit intr-un an fiscal, va achita impozit specific conform formulei de mai sus mai mare decat fata de aplicarea impozitului pe profit (unde se declara ca profitul este zero).

Conform legilor in vigoare, IMM-urile nu vor fi incadrate in categoria platitiorilor de impozit specific, doar acele afaceri care sunt platitoare de impozit pe profit.

Declararea si plata impozitului specific se efectueaza semestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare. Suma de plată reprezinta o jumatate din impozitul specific anual, stabilit potrivit Legii 170/ 2016.

Primul termen de achitare a impozitului specific pe anul 2017 se realizeaza in doua transe, conform legii. Astfel, termenul pentru prima transa este data de 25 iulie 2017, cand se achita prima plata aferenta semestrului I din anul fiscal prezent. A doua transa se achita pana la data de 25 ianuarie 2018, aferenta celui de-al doilea semestru fiscal.

Intampini dificultati in aplicarea acestor noi modificari legislative?

Reinvent Consulting iti pune la dispozitie servicii de evidenta financiar-contabila, servicii de reactivare societate la ANAF, depunere declaratii sau alte servicii financiare pe care le necesita dezvoltarea firmei tale.

Detalii si lista de tarife: CLICK AICI!

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting

 

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *