Analiza Reinvent Consulting: Cum schimba robotii inteligenti piata muncii?

Analiza Reinvent Consulting- Cum schimba robotii inteligenti piata muncii-

“Folosind inteligenta artificiala, invocam diavolul” – Elon Musk declara ironic la adresa noilor roboti si tehnologii inteligente. Insa, inainte de a ne increde intr-un scenariu apocaliptic, iata o analiza succinta a modului in care inteligenta artificiala poate ajuta antreprenorii, angajatii, dar si ce pericole exista in aceasta transformare.

Atat cat putem sti deocamdata, scenariul cu roboti inteligenti care intr-o zi se vor emancipa si vor elimina intreaga rasa umana este exact asta, un scenariu pentru un film SF. Ceea ce nu inseamna ca robotii dotati cu inteligenta artificiala (IA) nu prezinta alte pericole, cat se poate de serioase. Un studiu efectuat de Carl Benedickt Frey si Michael Osbourne de la Oxford, publicat in 2013, arata ca 47% dintre locurile de munca din Statele Unite pot fi amenintate de „forta de munca robotica”. Iar McKinsey Global Institute apreciaza ca IA este forta unei transformari societale de zece ori mai rapide si de 300 de ori mai ample decat Revolutia Industriala. In continuare vom analiza cateva beneficii, dar si cateva controverse ale noilor tehnologii pe piata muncii.

Ce influenta are aceasta noua forta robotica?

Desi multa vreme a parut o fata morgana urmarita de start-up-uri menite esecului, inteligenta artificiala a facut suficient de multe progrese tangibile in ultimii cativa ani incat sa intre in vizorul unora dintre cei mai pragmatici si mai credibili investitori din Silicon Valley, precum firma Andreessen-Horowitz (investitori, printre altele, in: Facebook, Twitter, Airbnb, Zynga, Instagram, Groupon, Buzzfeed, Bloomberg etc). „Am fost sceptic multa vreme, dar progresul acum e real. Rezultatele sunt reale. Inteligenta artificiala functioneaza”, spune Marc Andreessen, citat de The Economist.

Richard Socher, fondator MetaMind, un start-up specializat in IA si cumparat de curand de gigantul Salesforce, apreciaza ca: „ Tehnologia aceasta va fi aplicata in curand in cam toate industriile care opereaza cu date – orice, de la gene, la imagini, la limbaj”.

Implicatiile in munca oamenilor

Studiul celor doi oameni de stiinta de la Oxford mai evidentiaza si ca cele mai vulnerabile sunt locurile de munca din zonele subdezvoltate sau in curs de dezvoltare: astfel, ar fi in pericol 69% dintre joburie din India, 77% in China si pana la 85% in Etiopia. Daca ne gandim ca, impreuna, India si China totalizeaza 2,7 miliarde de locuitori, adica 36,5% din populatia lumii, incepem sa ne dam seama ca orice transformare care risca sa afecteze masiv fie si numai aceste doua tari va avea repercusiuni deloc neglijabile la nivelul intregii planete. Motivele pentru care amenintarea este mai mare in regiunile mai sarace sunt multiple, dar principalele doua tin de faptul ca o proportie mai mare din populatia activa a acestora exercita activitati care necesita un nivel mai mic de calificare si sunt mai usor automatizabile si, in al doilea rand, de faptul ca, in tarile dezvoltate, volume mai mari de capital sunt angrenate si blocate in infrastructuri si modalitati de productie de „tip vechi”, ceea ce face mai dificila reorganizarea peste noapte.

Nici macar medicii sau traducatorii – profesii considerate pana de curand aproape invulnerabile – vor fi impactate de noile tehnologii detinatoarea de IA. Cercetatorii apreciaza totusi ca exista cateva domenii in care oamenii vor lucra in continuare. Aceste profesii s-ar grupa in trei categorii:

  • cele care presupun o combinatie inalta de motricitate fina si analiza instantanee (cum ar fi chirurgia);
  • cele care presupun interactiuni sociale sofisticate (de tipul avocaturii);
  • cele care presupun creativitate si originalitate.

In ciuda acestor scenarii putin extreme, nu astepta ca noua revolutie sociala, care s-ar putea produce urmatoarele doua decenii, conform studiilor, sa iti impacteze spiritul antreprenorial. Pune-ti acum in practica ideea de afaceri si construieste-ti propriul business in care sa alegi chiar tu daca preferi sa lucrezi cu roboti sau cu masinarii inteligente si ce roluri sa delegi echipei tale. Noi suntem aici, gata sa te ajutam cu primii pasi.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *