Credite cu garantie neplafonata pentru IMM-uri

Credite cu garantie neplafonata pentru IMM-uri

In curand va incepe distribuirea, prin Programul Operational Initiativa pentru IMM-uri, a noului instrument de garantare neplafoanta a creditelor pentru IMM-uri, sustinut din fonduri UE. Fondul European de Investitii a semnat pana acum acorduri cu cinci banci comerciale participante. Detalii in urmatorul articol.

Din ultimul raport trimestrial emis de catre BNR privitor la accesarea finantarii de catre IMM-uri rezulta ca printre factorii cei mai descurajanti intampinati de intreprinderile mici si medii care solicita credite se numara dobanzile si comisioanele mari, valoarea ridicata a garantiilor  si tipul acestora, gradul maxim de indatorare permis, etc. Totusi, in acelasi raport se constata, la capitolul “vesti bune”, ca 85% dintre cererile de finantare depuse sunt aprobate, multe dintre ele la cuatumul maxim.

In schimb, majoritatea antreprenorilor mici nu solicita niciodata un credit bancar. In cuvintele lui Florin Jianu, fost ministru pentru mediul de afaceri si reprezentant al Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR): “Daca 8 din 10 antreprenori nu aplica la un credit bancar, inseamna ca felul in care sunt construite instrumentele bancare nu sunt in acord cu nevoile antreprenorilor.” (Florin Jianu, citat de bankingnews.ro).

La concluzia aceasta au ajuns si autoriatile europene, in urma cu cativa ani, atunci cand au lansat primele masuri destinate imbunatatirii accesului IMM-urilor la finantare, cu mult anterior programului curent, Initiativa pentru IMM-uri (SMEI – Small and Medium Sized Enterprise Initiative). Analiza pentru Romania a pus in evidenta existenta unei nevoi de finantare neacoperite de 3,4 milarde de euro pana in 2020, cifra importanta.

Ce inseamna “Initiativa pentru IMM-uri 2014-2020” ?

Concret, Initiativa pentru IMM-uri 2014-2020 este un program al Uniunii Europene, gestionat in Romania prin intermediul Programului Operational omonim (POIIMMR) si care isi propune sa faciliteze accesul IMM-urilor la finantare. Mai exact, din resursele disponibilizate de catre Banca Europeana de Investitii, Fondul European de Investitii, Fondul European de Dezvoltare Regionala si Programul Orizont 2020, a fost constituit un fond initial de 100 milioane de euro din care sa se finanteze un instrument de granatare neplafonata a creditelor pentru IMM-uri, la o rata medie de garantare estimata la 60% (cu rata maxima de garantare fixata la 80%).

Desi calendarul de implementare a Programului incepe in 2014, primii ani au fost necesari negocierii si agrearii, intre autoritatile romane si entitatile europene, a pachetului de documente de baza (Acordul de finantare, Acordul intercreditor, Acordul de gaj). Acestea au fost finalizate la sfarsitul anului 2016, iar procedura de selectare a intermediarilor financiari (bancile comerciale) a putut fi demarata ulterior.

Pana in prezent, 5 banci comerciale private au semnat acorduri cu Fondul European de Investitii pentru a participa in program, anume: BCR, Banca Transilvania, ProCredit Bank, BancPsot si Raiffeisen Bank. Astfel, adaugand si resursele investite de cele 5 banci si alti parteneri, se cumuleaza 540 milioane de euro, care ar trebui sa permita finantarea a circa 3.700 de IMM-uri pe durata de implementare a Programului.

Pe langa garantarea creditelor, Initiativa pentru IMM-uri presupune si aplicarea unor dobanzi mai avantajoase, cat si o anumita relaxare a conditiilor de creditare. Programul se adreseaza fara diferentiere tuturor regiunilor tarii, iar cererile de plata vor fi onorate in ordinea depunerii, si nu pe baza de tinte regionale de dezvoltare. De notat ca POIIMM nu se adreseaza activitatilor agricole primare (cele sustinute prin Programul National de Dezvoltare Rurala).

Conditiile de creditare vor trebui detaliate cu fiecare banca participanta in parte, dar, potrivit  Raiffeisen Bank, prima semnatara a unui acord cu FEI, aceasta “va acorda credite in valoare de pana la 300 milioane euro IMM-urilor” (conform definitiei europene) in conditii avantajoase, pentru finantarea activitatii curente sau a investitiilor, pe termen mediu si lung. Conform definitiei europene, IMM inseamna: nu mai mult de 250 angajati, cifra de afaceri anuala neta mai mica de 50 milioane de euro si active totale de maximum 43 milioane de euro.

Creditele IMM cu garantii FEI vor fi acordate in lei, pentru finantarea investitiilor, acoperirea nevoilor de capital de lucru, pentru consolidarea sau pentru dezvoltarea activitatii (de exemplu achizitia de materie prima, semifabricate si stocuri, cheltuieli cu forta de munca, creante comerciale, utilitati etc). Garantiile FEI acopera 60%, din valoarea creditului, fara nici un cost pentru firmele creditate”.

Programul Initiativa pentru IMM reprezinta continuarea in actualul exercitiu bugetar multi-anual al UE a unora dintre masurile din Garantia de Portofoliu din Programul JEREMIE (programul de sustinere a accesului IMM la finantare aplicat in exercitiul bugetar anterior), care a fost implementat in Romania de FEI prin intermediul UniCredit Tiriac Bank, BCR si Raiffeisen Bank si prin care au fost distribuite circa 280 milioane de euro.

Asadar, antreprenorii care inca se gandesc sa isi inceapa propria afacere sau cei care doresc finantare pentru dezvoltarea societatii lor, au un motiv in plus de bucurie.

Daca esti la inceput de drum si doresti sa iti infiintezi o firma, Reinvent Consulting te poate ajuta cu sesiuni de consultanta comerciala si financiara, precum si cu servicii juridice si contabile. Consulta oferta noastra si paseste cu dreptul in lumea antrepreoriatului:

  • INFIINTARE SRL, asociat unic – 320 lei (include taxele juridice, onorariul si TVA). Pentru orice asociat in plus se adauga 50 lei la suma de mai sus.
  • INFIINTARE SRL-D, asociat unic – 190 lei (include taxele juridice, onorariul si TVA). Pentru orice asociat in plus se adauga 50 lei la suma de mai sus.
  • INFIINTARE PFA/ II / IF – 190 lei (include taxele juridice, onorariul si TVA). Pentru orice asociat in plus se adauga 50 lei la suma de mai sus.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *